Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

4. Türkiye Editörler Çalıştayı Gerçekleştirildi

Necmettin Erbakan Üniversitesinin (NEÜ) desteklediği ve paydaşı olduğu, teması “Üniversitelerde Bilimsel Kitap ve Dergi Yayıncılığı: Mevcut Durum - Sorunlar - İhtiyaçlar - Çözüm Önerileri - Örnek Uygulamalar” olarak belirlenen 4. Türkiye Editörler Çalıştayı çevrim içi olarak gerçekleştirildi.

4. Türkiye Editörler Çalıştayı Gerçekleştirildi
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Editörler Çalıştayı’nda Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu, Atatürk Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olmak üzere 15 paydaş üniversite, kurum ve kuruluş yer aldı. 

Çalıştayın açılış oturumunun moderatörlüğünü SCÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Sema Yılmaz ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Demir yaparken, çalıştay SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başladı. 

Rektör Yıldız, göreve geldiklerinde sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve eğitim bilimleri alanında ön plana çıkacak çalışmalar yapmak istediklerini belirterek, “Mesela sağlık bilimleri alanında kanser çalışmalarını başlatmıştık. İyi bir ekip kuruldu, onlar kanser ilacı geliştirmeye yönelik çalışmalarına devam ediyorlar” dedi.

“Bilimsel Kitap ve Dergi Yayıncılığına Çok Önem Veriyoruz”
Açılış oturumunda konuşan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu ise, üniversite olarak son 3 yılda bilimsel kitap ve dergi yayıncılığına çok önem verdiklerini ifade ederek, “Bunun ilk adımı olarak, Türkiye’de ilk defa Bilimsel Yayınlar adıyla bir koordinatörlük kurduk. “Bilimsel Yayınlar Koordinatörlüğü” birimimiz, üniversite bünyesindeki bilimsel dergicilik ve yayıncılık faaliyetlerini yönetmekte. 2019 yılında faaliyetlerine başlayan koordinatörlüğümüz, üniversite bünyesinde çeşitli birimlerde faaliyet gösteren 20 bilimsel derginin uluslararası standartlarda bilimsel dergicilik yapmaları adına dergilerin süreç yönetimi, indekslenmesi, dergi kurullarının eğitimi, alt yapı anlaşmaları ve işbirlikleri kapsamında koordinasyon faaliyetleri yürütmektedir. 2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde, 7 olan dergi sayımız 2021 yılı sonu itibariyle 20’ye çıkmıştır. Niceliksel büyümenin yanında niteliksel gelişmeye de önem veren bir anlayışla dergilerin uluslararası arenada tanınırlığı, verimlilik artışı ve etki değerlerinin yükseltilmesi adına çeşitli faaliyetler yürütülmektedir” diye konuştu.

“Üniversite Sıralamalarında Büyük Atılımlar Gerçekleştirdik”
İki yılı aşkın bilimsel yayıncılık faaliyetleri sonucunda ‘Akademik Performans İzleme ve Değerlendirme Sistemi’ni kurduklarını aktaran Rektör Zorlu, “Akademik alanda yaptığımız doğru hamlelerle üniversite sıralamalarında büyük atılımlar gerçekleştirdik. URAP’a göre 2000 yılından sonra kurulmuş 108 üniversite içerisinden 4 sıra yükselerek 9.’luğa yerleştik. Genel sıralamada 10, devlet üniversiteleri sıralamasında 8 sıra birden yükseldik. Web of Science’a göre 217 üniversite arasında 2018 yılına kıyasla 25 sıra birden yükselerek 33. sırada yer aldık. US News & World Report’un En İyi Küresel Üniversiteler Sıralaması’nda bölgesel araştırma itibarı kategorisinde ilk 500 üniversite arasına girerek 341. sırada yer aldık. 90’ı aşkın ülkeden 2 binden fazla yükseköğretim kurumunun değerlendirildiği sıralamada, Türkiye’deki üniversiteler içerisinde 38’inci sırada yer aldık. Listeye Türkiye’den giren en genç üniversite biz olduk. Times Higher Education (THE) Dünya Üniversiteler Sıralaması’nda ilk defa sıralamaya dahil olarak Türkiye’deki 207 üniversite arasında 44. sırada yer aldık ve sıralamaya giren Türkiye’deki en genç üniversite olma başarısına imza attık” şeklinde konuştu.

NEÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile dünyanın önde gelen bilgi sağlayıcısı ve yayıncısı Proquest’in önemli bir iş birliği anlaşmasına imza attığını kaydeden Rektör Prof. Dr. Cem Zorlu, “Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde yer alan yüksek lisans ve doktora tezleri, dünyanın en geniş kapsamlı tez veri tabanı olan ProQuest Dissertations & Theses Global veri tabanına dahil oldu. Yaptığımız tüm çalışmalar, hem kurumuzdaki hem de ülkemizde bilimsel çalışmalara yapılan ciddi yatırım ve vizyonun yansımasıdır. Bu süreçte emeği geçen tüm ekip arkadaşlarıma, akademisyenlerimize, işbirliği yaptığımız yayıncılara ve aynı zamanda bu çalıştayı düzenleyen tüm paydaşlara teşekkür ederim” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Açılış konuşmalarının ardından program, oturumlarla devam etti. Açılış ve kapanış oturumlarıyla birlikte 13 oturumda, 3 gün süren programda 54 konuşmacı katkı sağladı. 

Çalıştayda editörler, araştırmacılar, yayıncılar ve öğretim üyelerince önerilen ve müzakere edilen kararlar, çevrim içi olarak oylamaya açılarak oy birliğiyle kabul edildi. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”