Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Boşanma davalarında yeni formül: Önce dava, sonra nafaka

Uzun süren boşanma davalarında, tazminat, velayet ve nafaka gibi anlaşmazlıkların, çiftlerin boşanmasına karar verilmesinin ardından çözümlenmesi planlandığı belirtildi.

Boşanma davalarında yeni formül: Önce dava, sonra nafaka
Çekişmeli boşanma davaları, AK Parti’nin gündeminde…

Söz konusu çekişmeli boşanma davaları; tazminat, velayet, nafaka, eşler arasında kusurun kimde olduğu gibi nedenlerle yıllarca uzayabiliyor.

Uzun süren davalardan kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesi için AK Parti tarafından çalışma başlatıldı.

Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı İnsan Hakları Eylem Planı’ndaki faaliyet başlıklarından olan ‘Uzun Süren Boşanma Davalarına’ yönelik düzenlemeyle, sürecin kısaltılması hedefleniyor.

ÖNCE BOŞANMA GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Yapılacak olan düzenlemeye göre, boşanmak için tüm anlaşmazlıkların karara bağlanması beklenmeyecek. Bu usul hükümleri ana davadan ayrılacak. Yani kusur, tazminat ve diğer uyuşmazlık konularında, boşanma gerçekleştikten sonra karar verilecek.

‘NAFAKA TALEPLERİ BOŞANMA SONRASINDA DEĞERLENDİRİLECEK’
AK Parti’nin hukukçu kaynakları, düzenlemeye ilişkin, “Boşanma süreçleri yeni sorunlara yol açıyor. Şiddete ve kadınların ekonomik sıkıntılar yaşamasına neden oluyor. Ya da boşanma gerçekleşmediği için ikinci evliliğini yapamıyor. Hakim vicdani kanaatine göre evlilik birliğinin fikren ve ruhen bittiğini, sadakatin kalmadığını tespit edebiliyorsa kusur oranlarına bakmadan boşanma kararı verebilecek. Kusur oranlarını, gerek nafaka talepleri, gerek velayet ilişkisi gerekse tazminat ilişkisini ise boşanma sonrasında değerlendirecek.” dedi.

KADEMELİ NAFAKA FORMÜLÜ
Süresiz nafakayı sona erdirecek düzenleme üzerindeki çalışmalar da devam ediyor.Hürriyet gazetesinin haberine göre, bu kapsamda kademeli bir formül öne çıkıyor.

Nafaka ödeme süresine üst sınır konulması ya da evlilik süresine göre nafaka ödenmesi seçenekleri gündeme gelirken, evlilik süresine göre kadını mağdur etmeyecek oranların belirlenmesi de üzerinde tartışılan bir başka formül.

Örneğin, 3 yılın altındaki evliliklerde 5 yılın altında nafaka olamaz, 7 yılın altındaki evliliklerde 5 ila 10 yıl arasında nafaka verilmesi gibi süreler belirlenebilecek.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 4
  • 3
  • 0
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • K
    Konyalı
    3 yıl önce

    Tazminat haramdır ve kul hakkıdır. İslamda boşanan kadınalra maddi ve manevi tazminat adı altında zorla alınıp verilen para haramdır. İsamda mehir vardır. Boşanan kadın sadece mehrini alır. İslamda Nafaka yoktur. Sadece 3 ay iddet süresince verilir, üzeri haramdır. Bu 3 ay içerisinde de kadın kocasının evini terketmeyecektir, terkederse bu 3 ay nafaka da yoktur. Kuran'a göre Velayet ise babanındır. Kurana göre babadan alınan her çocuk gaspedilen kaçırılan çocuk hükmündedir. Çünkü Kuran çocuğun boşanma halinde sahibinin baba olduğunu belirtiyor. Hz. Peygamber kul hakkı yiyenlerin cenaze namazını kılmıyordu. Boşanma mahkemenin bakacağı bir iş değildir. Boşanma dava konusu olacak bir şey değildir. Koca boşadığı an boşama gerçekleşir. Kurana göre Mahkemenin boşaması geçersizdir, zira boşamada tek yetkili kocadır. Hakim, kadın veya başka biri boşamaya yetkili değildir. Kadın kocasına boşanma davası açamaz. Sadece mehrini geri vermek kaydıyla kocasını kendisini boşamaya ikna etme hakkı vardır. Kuran bunları söylüyor.

    • Cevapla
    • Begen (8)
    • Begenme (1)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”