4 kez denetim gerçekleştirilecek
30'dan fazla yatak kapasitesine sahip tüm tesislerin sertifikayı almak zorunda olduğunu dile getiren Ersoy, şu ana kadar 4 bin 915 konaklama tesisi, 1993 restoran ve kafe, 2 bin 730 araç, 12 kayak merkezi, 12 kongre merkezi, 205 deniz turizmi ve 9 tema parkının sertifikalandırıldığını ifade etti.
Programın oldukça şeffaf yürütüldüğünü vurgulayan Ersoy, tesislerin her ay 2'si haberli, 2'si habersiz olmak üzere 4 kez denetlendiğini ve akredite edecek kurumların hepsinin uluslararası olduğunu belirtti.
171 kriterli program
Geçen yıl Güvenli Turizm Sertifika Programı'nın 136 kriteri bulunduğunu, bu yıl ise bu kriterleri 171'e çıkardıklarını söyleyen Ersoy, COVID-19'dan çok ders çıkarıldığını ve bundan dolayı kriter sayısının artırıldığını söyledi.
Türkiye'ye geçen yıl gelen 16 milyon ziyaretçinin büyük bölümünün güvenli bir şekilde ülkelerine döndüklerine işaret eden Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Çok düşük bir COVID-19 enfeksiyon oranı vardı bu ziyaretçiler arasında. Elçiler aracılığıyla bu bilgiye ulaşılmıştır. Türkiye'de otellerin çoğunluğu Antalya'da ve Ege Bölgesi'nde. Ziyaretçilerin birçoğu otellerde kalmak istiyorlar, otellerin dışına çıkmak istemiyorlar. Sertifika programı kapsamında oldukça yüksek sayıda kriter belirlendi. Bu açıdan Antalya'da, Dalaman'da, Bodrum, Aydın ve İzmir'de vaka sayılarının oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz. Bu destinasyonlarda vaka sayılarının ülke ortalamasının altında olduğunu söylemek isterim."
"Günlük vaka sayısını 4 bin 700'e indirmeye çalışıyoruz"
Aşılama programına ilişkin de bilgi veren Ersoy, şu ana kadar ilk doz aşıyı olanların sayısının 15,8 milyona, iki doz aşısı yapılanların sayısının ise 11,9 milyona ulaştığını açıkladı.
Ersoy, "Bütün turizm çalışanlarımızın da mayıs sonuna kadar aşılanmış olacağını söylemek istiyorum. Sağlık Bakanlığı, haziran ayına kadar aşılama sürecini hızlandıracak. Geçen hafta BioNTech-Pfizer'ın katılımıyla gerçekleştirilen protokol kapsamında haziran ayında 30 milyon, temmuzda 40 milyon doz aşı Türkiye'ye giriş yapacak, böylece bu problemi haziran ayı sonu, temmuz ortasına kadar çözmüş olacağız" dedi.
Nisan ayının ortasında kısmi kapanmanın ardından tam kapanma uygulandığını ve vaka sayılarının giderek azaldığını hatırlatan Ersoy, "Amacımız vaka sayısını 100 binde 43'e indirmek. Dün itibarıyla 9 bin 500 vakamız var. Vaka sayısı yüzde 88 oranında azaldı. Bu önemli bir başarıdır ama yeterli değildir. Günlük vaka sayısını 4 bin 700'e indirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
89 ülkenin misyon şefleri ve yabancı konukların katıldığı programda sunumlar yapıldı.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.