Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tüm dünyada yayılıyor! Delta varyantının belirtileri ne?

Dünyada hızla yayılan Delta varyantı şu ana kadar Türkiye dahil 65 ülkede görüldü. Griple karıştırılan belirtileri baş-boğaz ağrısı, burun akıntısı olan varyasyonun yeni semptomlarından biri de işitme kaybı. Etkisini azaltmak için ise aşılama kritik.

Tüm dünyada yayılıyor! Delta varyantının belirtileri ne?
Hızlı yayılmasıyla bilinen ve Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantının belirtileri griple oldukça benzer. Uzmanlar, benzer semptomların test ve izolasyon tedbirlerinden geri kalınmasına sebebiyet verdiğini söylüyor.

Dünyanın birçok ülkesinde görülmeye başlanan Delta mutasyonunun önceki mutasyonlara göre yüzde 60 daha hızlı bulaştığı yönünde de veriler gelmeye başladı.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Nurettin Yiyit, özellikle gençlerde ağır grip geçiriyormuş hissiyatı oluştuğunu, öne çıkan semptomların da baş ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı, bazen de öksürük olduğunu vurguluyor.

Belirtileri benzer özellikte
Hindistan’da ortaya çıkan Delta Plus’ın genel tavrının da Delta varyantı gibi olduğunu belirten Yiyit, Delta Plus’ın daha hızlı bulaşabileceğinin öngörüldüğünü aktarıyor:

“Ülkeler saha tecrübelerini çok hızlı yayıyor. Ama maske ve mesafe bütün mutasyonlarda işe yarıyor. Bilimsel olarak ispatlanmış ve insanoğlunun ulaşabileceği en kolay tedbir. Eğer yüzde 80 aşılama oranına ulaşırsak ülkemizde pandemiyi baskılamış olacağız. Bu anlamda aşı olarak kendimizi koruyacağız ama toplum bağışıklığına da katkı sunarak, bütün ülkenin korunmasına fayda sağlayacağız.”

Semptom listesine "işitme kaybı" da girdi
Prof. Dr. Yiyit, Delta varyantıyla koronavirüs belirtilerine bir yenisinin daha eklendiğini dile getiriyor:

"Dünyanın farklı ülkelerine doğru gidildikçe semptomları da genişliyor. Mesela Delta varyantının mide ağrısı, bulantı, kusma, iştahsızlık gibi farklı ülkelerde semptom farklılığı var. Ancak diğerlerinde olmayan bir bulgu daha duyuldu. O da işitme kaybı. Bu da şunu gösteriyor ki bu virüs sinir hücrelerini de seven bir virüs. Çok yaygın olmasa da bildirilmiş vakalar var.”
“İki doz arası 4 haftaya düşürülebilir”

Aşıların hatırlatma dozlarıyla aralarını açmanın normal şartlarda iyi bir durum olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yiyit, “Çünkü bu bağışıklık sistemini dinç tutmak anlamında iyi bir antikor düzeyine ulaştırdığını gösteriyor. Ama ortada bir varyant, farklı bir virüs varsa ve siz dozların arasını çok açarsanız bu virüslerin ortaya çıkışını da yayılmasını da hızlandırır” diye konuşuyor.

Şu anda Türkiye’de iki doz aşı arasındaki sürenin 6-8 hafta olduğunu söyleyen Prof. Yiyit, bu sürenin 4 haftaya düşürülebileceğini, bu konunun gündemde olduğunu ancak bir karar alınmadığına vurgu yapıyor.

Aşı ne kadar etkili?
TRT Haber canlı yayınına katılan Prof. Dr. Mustafa Çetiner ve Prof. Dr. Derya unutmaz da Delta varyantının bulaşıcılığı, belirtileri ve aşı üzerindeki etkisi ile ilgili merak edilenleri cevapladı.

"Virüsün enfeksiyonunu önlemenin tek yolu aşı olmak"
Bağışıklık Sistemi Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, virüsün mutantlarla 4-5 kat daha bulaşıcı hale geldiğini ve vücuda daha hızlı şekilde girdiğini belirterek, virüsün vücuda nasıl girdiğini şöyle anlatıyor:

“Virüs 1 yıl önceki virüs değil. En optimal düzeye geldi ve virüsün yüzeyindeki anahtar kısmı hücrelerimizin kilidine çok iyi bağlanıyor. Bu da virüsün çok daha hızlı hücrenin içine girmesine neden oluyor. Virüsün enfeksiyonunu önlemenin tek yolu aşı olmak. Çünkü aşıyla bağışıklığı hazır hale getiriyorsunuz. Aşı olmazsanız onu durduracak mekanizmanız yok. Aşı olursanız antikorlar, akıllı füzeler vücudun hücreye girmesini önleyecek tek kalkan olacak.”

"Etkin aşılama yapılan ülkelerde varyant yayılmadı"
İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Çetiner ise Delta varyantının şu ana kadar rastlanılan varyantlar içerisinde en tehlikeli olduğuna dikkati çekiyor:

“Bunun iki sebebi var. Virüs çifte mutasyon taşıyor. Bunlardan biri virüsün yayılmasını kolaylaştıran bir mutasyon. İkincisi ise antikor cevaplarından kaçışı kolaylaştıran bir mutasyon. Yayılması kolay ve aşı yanıtlarını azaltıyor. Tabii ki dikkatli olmak gerekir. Delta tüm dünyaya hakim olacak bir varyant gibi duruyor. Türkiye için de risk olduğunu kabul etmemiz lazım. Etkin aşılama yapılan ülkelerde varyant yayılmadı. Yayılsa bile hastane yatışları ve ölümleri artırmadı. Nitekim İngiltere’de yatan vakaların büyük bölümü aşılanmaması kişilerde yayıldığını gösteriyor. ABD’de durum böyle.” 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 3
  • 4
  • 1
  • 4
  • 2
  • 2
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”