İşletme Sahibi Fatih Altundal KONTV'ye yaptığı açıklamada; " Mübarek Ramazan ayında Kon Tv olarak halk sağlığını ilgilendiren böyle bir hassas konuya değindiğiniz için teşekkür ediyorum. Ramazan ayında özellikle sofralarımızın baş tacı olan baklava tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz ? Nasıl bir baklava almalıyız ? Kaliteli baklava, kötü baklava nasıl anlaşılır onlardan bahsedeceğiz.
'Merdiven altında üretilen baklavalara dikkat'
Bildiğiniz gibi ucuz fiyata işte merdiven altı birçok yerde ve işletmelerde baklava üretiliyor. Bizim halkımıza tavsiyemiz şudur. Baklavaları sertifikası olan, denetimleri yapılan, güvendiğiniz yerlerden almanızdır. Baklava da bir önemli faktör vardır. Bunlar ceviz, kullanılan yağ ve şekerdir. Cevizlide özellikle 3. sınıf ceviz kullanılıyor. Sade yağ kullanılması gerekirken yine basit ve kalitesiz yağ kullanılıyor. Pancar şekerinden pancardan yapılan şeker yani toz şeker kullanılması gerekirken mısır nişastasından yapılan glikoz şurubu kullanılıyor. Bunlar ne yapıyor. Midemizi bozuyor. Uzun vadede kansere neden oluyor.
'Sağlık sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz'
Alzheimer etkisi oluyor ve şişmanlatıyor. Daha birçok sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Bunlar araştırılmış bunlar bilimsel gerçekler. Özellikle mısır nişastasından yapılan glikoz şurubu midemizi bozar 2 veya 3 tane baklavadan sonra sizi keser. Yiyemezsiniz. Bir süre sonra rahatsız olmaya başlarsınız. Şunu ben öneriyorum 3 tane baklava yiyeceğinize 2 tane baklava yiyin ama bilindik yerden kaliteli yerden yiyin. Glikoz şurubu aynı zamanda vücutta leptin denilen bir hormonun salgılanmasını engeller. Bu engelleme hormonal dengeleri bozar ve sürekli açlık hissi oluşturur. Buda şişmanlamaya neden olur. Aynı zamanda vücudumuzun insülin direncini bozar. Yani kısacası glikoz ile yapılan bir baklava vücudumuzu alt üst eder. Ben özellikle ramazan ayında ve bayramda yoğun olarak tüketilen baklavada sağlık için nerde üretildiği belli olmayan, merdiven altı yerlerde yapılan baklavalardan kaçınılmasını önemle tavsiye ediyorum. Baklava rayonunun başına vardığımızda baklavanın görüntüsü nasıl olacak ? Baklava altın görünümünde mat bir görüntüsü olacak. Burada kokusu ve fiyatı önemlidir.
'Aldatılan müşteri kaybolan servettir'
Şunuda söylemek istiyorum bir işletmenin felsefesi şu olmalı, 'Aldatılan müşteri kaybolan servettir' Baklavada saklama koşullarıda çok önemlidir. Baklavayı dolaba koyanlar var buna gerek yok. Zaten baklavanın üç gün ömrü vardır. Bunu oda sıcaklığında muhafaza etmelisiniz. Glikozlu baklava ise 10 gün durur. Bu glikozlu baklavanın en temel özelliklerinden birtanesidir. Şerbeti fazladır. Çok parlak görünür.
'Denetlenen ve sertifikası olan işletmeleri tercih edin'
Baklava ve yada çeşitlerini alırken güvendiğiniz yerden, üretim yapılan yerlerden, üretim sertifikası, gıda sertifikası olan ve denetlemesi yapılan yerlerden almanızı tavsiye ediyorum." dedi.
Ertan Özkök/Kulu
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.