Son Dakika Haberler

Obezite Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Fazla kilo ve vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyecek kadar yağ alımı sağlığı ciddi ölçüde etkileyebilecek olan obeziteye neden olabileceğini belirten Bariyatrik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Sağlıksız beslenme alışkanlıkları, hareketsiz bir yaşam ve genetik faktörler obezite gelişmesinde etkili olabilir. Uzun vadede farklı hastalıklara da neden olabilen obezite tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Bu noktada hastalar kilo kaybetmek için çeşitli yöntemlere başvurabilir.” dedi.
Obezite tedavisinde cerrahi olmayan veya cerrahi olan farklı yöntemlerden bahseden Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Hastalara ameliyata gerek kalmadan yapacağı uygulamalar ile kilo vermeleri önerilirken kilo kaybı sağlanamadığı durumlarda cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Obezite tedavisi kapsamında uygulanan cerrahi müdahaleler bariyatrik cerrahi olarak adlandırılır.” diye ifade etti.

Diyet Tedavisi

Obezite tedavisinde ilk sırada yer alan yöntemin diyet uygulamaları olduğunu aktaran Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Hastanın ihtiyaç duyduğu kalori miktarına göre diyetisyen tarafından listeler hazırlanır. Sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlığı kazanılmasını sağlayan diyet tedavisi uzun vadede hastaların kilo vermesini sağlayabilir ve vücut kitle indeksi değerlerinin ideal aralıklarda olmasını destekleyebilir. Diyet tedavisiyle hasta sağlıklı beslenmeyi öğrenebilir.” dedi.

Egzersiz Tedavisi

Diyet tedavisinin daha etkili olabilmesi için hastanın bedeni için ideal olan egzersizleri de yapmasına vurgu yapan Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Kişiye özgü egzersiz programları ile metabolizma hızının artması desteklenebilir ve vücudun günde daha fazla enerji yakması sağlanabilir. Böylece daha fazla kalori açığı elde edilerek hastaların kilo vermesi sağlanabilir.” dedi.

İlaç Tedavisi

Obezite tedavisinde diyet sürecini desteklemek için ilaç tedavilerine de başvurulabileceğini belirten Op. Dr. Özhan Çetindağ, “İlaçlar ile hastanın iştah kontrolü sağlaması ve daha az yemek yiyerek doyması sağlanabilir. Ancak ilaç tedavileri çeşitli yan etkilere sahip olabileceğinden uzmanlar tarafından çok fazla önerilmemektedir. Yapılacağı noktalarda ise mutlaka doktor kontrolünde ilaç kullanılmalıdır.” diye ifade etti.

Cerrahi Yöntemler

Obezite tedavisinde uygulanan bariyatrik cerrahi yöntemleri, diyet ve egzersiz tedavilerinin yetersiz olması durumunda başvurulan yöntemler olduğunu aktaran Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Mide veya bağırsaklar üzerinde yapılacak olan müdahaleler ile hastanın daha az yemek yiyerek doyması desteklenir. Bağırsaklara müdahale edildiği durumlarda ise tüketilen besinlerin emiliminde azalma olması sağlanır. Böylece hasta tükettiği besin miktarının azalmasının yanı sıra besinlerin emiliminin de düşmesiyle daha az kalori alır.
Bariyatrik cerrahi kapsamında gerçekleştirilen ameliyatlar laparoskopik tekniklerle uygulanır. Günümüzde en çok tüp mide ameliyatı ve Roux en Y Gastrik Bypass yöntemleri tercih edilir. Tüp mide ameliyatıyla hastanın midesi %80 oranında vücuttan alınır. Mide hacminin küçülmesi ile hastalar daha az besin tüketimiyle doygunluğa ulaşır. Böylece sağlıklı bir beslenme planı uygulamak daha kolay olurken günlük alınan kalori miktarı ciddi derecede azalacağından kilo kaybı sağlanır. Roux en Y Gastrik Bypass’ta ise mide hacminin küçültülmesinin yanı sıra ince bağırsakların da yaklaşık 12 ila 13 santimi vücuttan alınır. Böylece besin tüketim miktarı ve ince bağırsaklardan da besin emilimi azalır.” dedi.

Mide Balonu Uygulaması

Bariyatrik cerrahi için uygun olmayan veya ameliyat olmaktan korkan kişiler için geliştirilen mide balonu uygulamaları cerrahi olmayan bir bariyatrik tedavi yöntemi olduğunu anlatan Op. Dr. Özhan Çetindağ, “Endoskopi yoluyla mideye yerleştirilen balon, tuzlu su veya normal su ile doldurulur. Mide üzerinde kalıcı bir değişiklik yaratmadan mide hacminin küçülmesini sağlayan bu uygulama kişilerin daha az yemek yemesini sağlar. Sedasyon altında gerçekleştirilebilmesi, anestezi alamayan kişiler için de önerilen bir yöntem olmasını sağlar. Mide balonları 6 ila 12 ay arasında midede kalabilir. Bu süre içerisinde sağlıklı bir beslenme programı uygulanmasıyla birlikte hastalar 25 kiloya kadar kilo verebilir. Mide balonu uygulamaları tekrarlanabilen ve geri dönüşü olan uygulamalardır. Balonun süresi dolması halinde yine endoskopi ile balon mideden çıkarılır.” şeklinde konuştu.
 
 

Kaynak: Bülten

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English