Göz Kapağı Düşüklüğü Sebepleri Nelerdir?
Doğuştan göz kapağı düşüklüğü çocuklar da dahil olmak üzere birçok bireyde görülmektedir. Temel olarak göz kapağını kaldıran kasın eksik olması ve gelişmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda, kas ne kasılır ne de normal olarak gevşeyebilir. Çocuklarda göz kapağı düşmesinin daha az yaygın nedenleri nörolojik hastalıklar, sistemik miyopatiler veya travmadır. Pitozis bir hastalık değil, tedavi edilecek başka bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Doğuştan göz kapağı düşmesi doğumda veya sonrasında yaşanan bir travma sonucu gerçekleşebilir.Pitozis Kimlerde Görülür?
Bebek ve çocuklarda görülebildiği gibi yetişkinlerde de karşılaştığımız bir durumdur. İleri yaşlara sahip olan kişilerde zamanla, göz kapağı içerisindeki boşluğun yapısı bozularak pozisyonundan ayrılır ve üst göz kapağının düşmesine neden olabilir.Nörolojik hastalık sahibi hastalarda kapak düşmesinin sebebi kas kemiğini kontrol eden sinir fonksiyon bozukluğu olabilir.
Yine kas hastalığına sahip kişilerde içsel kas hastalıkları, kas kaldırma gücünü, gözü ve yüzü hareket ettiren kasları etkileyerek göz kapağı düşmesine sebep olabilmektedir.
Belirtileri ve Tedavisi
Pitozis görme alanını engelleyen semptomlara neden olmaktadır. Belirtileri, hastanın gözlerinin çok açık kalması ve yorulduğunda kötü bir hal alabilmesidir. Hastalar kaşlarını kaldırarak göz kapağını kaldırmak için telafi edici bir çaba sarf eder ve bu durum başlı başına kaşların veya başın üzerinde yoğun bir ağrıya neden olabilmektedir.Tedavi göz kapağının düşme nedenine bağlı olarak değişmektedir. Eğer diyabet bulunmaktaysa öncelikle hastalarımıza nasıl bir yol izleyeceklerini belirtiyoruz fakat başka bir hastalık var ise öncelikle bu hastalığın semptomlarını iyileştirecek ilaçlar yazıyoruz.
Konjenital vakalar da ameliyat gerekebilmektedir. Ameliyattan hemen sonra gözlerinizi açma ve kapama problemleriniz olabilir ancak bu kısa sürede iyileşecektir.
Hastalığı olan çocuklarda ambliyopi gelişme riski daha yüksektir. Ambliyopinin tedavisi gözün kapatılmasını içerir, bu nedenle de diğer göz daha iyi çalışmaya başlamaktadır. Ameliyatın hemen yapılmadığı durumlarda, göz kapağı ve göz kapağı bulanıklığı riskini önlemek için hastalarımıza gözlük kullanımını öneriyoruz.
Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Sonrası
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sonrasında 3 gün boyunca buz uygulaması ödemin azaltılması için çok önemlidir. Bu uygulama her saatte 20 dakika olacak şekildedir.Ameliyat sonrası istirahat yeniden kanama riskini ve ödem oluşma riskini azaltacaktır. Bu nedenle 3 gün boyunca istirahat çok önemlidir.
İstirahat sırasında başın 45 derece yüksekte bulunması gerekir. Düz yatılması durumunda baş bölgesinde kan basıncı artarak ödem artışı olacaktır.
Göz kapaklarına antibiyotikli damla ve pomad uygulaması de diğer önemli bir tedavidir. Göz kapağında iz kalmaması için diğer bir önerimiz de kortizonlu pomadların kullanımıdır. Bu pomadlar mutlaka göz hekimi kontrolünde yapılmalıdır. Kortizonlu pomadların göz tansiyonu yükselmesi veya katarakt gelişimi gibi yan etkilerinin olduğu unutulmamalıdır. Gözü uyurken açık kalan hastalarda uyku öncesi göze nemlendirici pomad sürülmesi önemlidir.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.