Son Dakika Haberler

Çocuklarda Gözde İçe Kayma

Gözde içe kayma her yaşta görülebilen, tıpta ezotropya olarak adlandırılan bir göz sorunudur. Bebeğin ilk 6 ayında başlaması halinde bu durum erken başlangıçlı içe kayma yani infantil ezotropya kopya olarak adlandırılır. İçe kayma geniş bir açı farklılığı yaratabilir ve göz tembelliği gelişmesine neden olabilir. Bu tür göz kayması sürekli olabileceği gibi bazı durumlarda aralıklı olarak görülebilir. Teşhis edilmesiyle müdahale edilmesi gereken bu durum çocuğun ileriki yaşlarını da etkileyebilir.

Gözde İçe Kayma Çeşitleri Nelerdir?

Yaşamın ilk 6 ayında içe kayma erken başlangılı ezotropya olarak bilinirken farklı problemler de içe kaymaya neden olabilir. Yaygın görülen içe kayma nedenlerinden biri akomodatif içe kaymadır. Bu durum hipermetropi olarak bilinen yakını görememe sorunu nedeniyle gelişir. Yüksek hipermetroplu çocuklarda göz yeterli odaklanmayı sağlayamadığından zaman içerisinde şaşılık gelişebilir.

Bazı durumlarda diverjans yetmezliği de söz konusu olabilir. Uzaktaki bir nesneye odaklanırken gerçekleşen bu durum genellikle erişkin yaşlarda görülür.

Çocuklarda Gözde İçe Kayma Neden Olur?

Gözde içe kayma kırma problemleri ve genetik yatkınlık nedeniyle gelişebilir. Hipermetrop etkili bir sebep olurken, aile öyküsünde şaşılık bulunan çocuklarda içe kayma şikayetiyle karşılaşma oranı yüksektir. Bu tür durumların haricinde yüksek ateşle geçirilen enfeksiyonel bir hastalık, Down Sendromu, farklı hormonlar bozukluklar veya gelişim problemleri içe kaymayla sonuçlanabilir. Şaşılığın gündelik belirtilerinin gözlemlenmesi halinde bu süreç aksatılmadan bir göz hastalıkları uzmanına danışılmalı ve altta yatan neden tespit edilmelidir. Ardından çocuk için ideal tedavi planlaması yapılabilir.

Gözde İçe Kayma Tedavisi Nasıldır?

Şaşılık tedavisi altta yatan nedene göre şekillendirilir. İnfantil içe kaymalarda göz tembelliği gelişmesi halinde öncelik kapama tedavisine verilir. Bir göz bandı yardımıyla sağlıklı göz kapatılır ve şaşılık gelişen gözün aktif bir şekilde çalışması teşvik edilir. Ayrıca ideal göz egzersizleriyle göz kaslarının gelişimi desteklenir. Ancak bu tür vakalarda ana tedavi cerrahi müdahaledir. Yalancı şaşılık ihtimalinin ortadan kalkmasıyla beraber 6 aydan sonra bebekler için ameliyat planlanabilir. İçe kaymanın çocukluk dönemine kalmaması adına hekimler bebek 12 ay olana kadar ameliyat sürecini tamamlamayı önerir. Daha geç teşhis edilen durumlarda ise 3 boyutlu görme yeteneğinin gelişebilmesi adına ameliyat süreci 2 yaşına kadar tamamlanmalıdır. Böylece ideal göz gelişimi sağlanabilir. Çocukluk döneminde de ameliyat uygulanabilir.

Hipermetropiye bağlı içe kayma durumlarında genellikle gözlük tedavisine başvurulur. Hipermetrop sorununa yönelik hastaya uygun derecelerde gözlük reçete edilir. Çocuğa uygun bir çerçeve belirlenmesi ardından düzenli gözlük kullanımıyla çocuğun sağlıklı bir şekilde görebilmesi sağlanabilir ve şaşılığın ilerlemesinin önüne geçilebilir.

Çocuklarda Şaşılık Ameliyatı

Şaşılık ameliyatı bebeğin 6 aylık olmasından itibaren her yaş grubuna uygulanabilen ve genel olarak güvenilir kabul edilen bir ameliyattır. Ameliyathane ortamında gerçekleştirilen bu işlem operatör göz hastalıkları uzmanı tarafından yapılır. Hekim göz kayması gelişen gözün kaslarına müdahaleler gerçekleştirerek gözün ideal şekilde hizalanabilmesini sağlar. Genellikle bir buçuk saat içerisinde tamamlanabilen ameliyat, çocuklarda ve bebeklerde genel anestezi etkisi altında uygulanır. Bu sayede çocuk herhangi bir ağrı veya acı hissetmez veya ameliyata yönelik bir travma geliştirmez.

Ameliyat sonrasında göz bir gün kapalı kalması ardından ilk muayenede doktor tarafından açılır. Herhangi bir dikiş işlemi gerekmediğinden dikiş alma veya pansuman ihtiyacı bulunmamaktadır. Ancak ameliyat sürecinin verimli bir şekilde tamamlanabilmesi ve ameliyat sonrasındaki komplikasyon riskinin önlenebilmesi için göz hijyenine dikkat edilmelidir. Bu noktada doktor gerekli yönlendirmeleri sağlayacaktır.

İdeal bir tedavi süreciyle gözde içe kayma kontrol altına alınabilir veya cerrahi müdahaleyle büyük bir ölçüde ortadan kaldırılabilir. Bu sayede göz, gelişimini tamamlayabilir ve fonksiyonlarını ideal bir şekilde gerçekleştirebilir.

 

 


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”