Karatay Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri tarafından ilçedeki toplam 60 bin metrekarelik alanda yürütülen çalışmalarla, her geçen gün ‘Yeşil İçinde Bir Karatay’ oluşturuluyor.
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca da hem belediyenin söz konusu alanlarda yürüttüğü çalışmaları değerlendirmek hem de 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü kutlamak amacıyla bir açıklama yaptı.
Gelecek nesillere çok daha temiz, yeşil ve yaşanabilir bir Karatay bırakmak adına tüm ekipleriyle gece gündüz demeden çalıştıklarının altını çizen Başkan Hasan Kılca; çevreci ve yenilenebilir enerjiye dair birçok projeyle Karatay’ı geleceğe taşıdıklarını söyledi.
60 BİN METREKARELİK ALANDA PARK VE YEŞİLLENDİRME ÇALIŞMA YAPIYORUZ
Belediye olarak yürüttükleri söz konusu projeler hakkında bilgi veren Hasan Kılca, şunları dile getirdi: “Kadim medeniyetimizde ve inancımızda yeşilin, ağacın, çevrenin ve doğanın yeri apayrıdır. Ağacı ve yeşili korumak ise herkesin insanlık görevidir. Çünkü gelecek nesillere bırakabileceğimiz en değerli ve en paha biçilmez miras, yaşanabilecek bir ortam hazırlamak ve onu korumaktır. Karatay Belediyesi olarak bizler de bu bilinçle hareket ederek medeniyetimizin en temel göstergelerinden birisi olan doğayı korumak ve çevreye katkı sunmak için çevreyle ilgili yatırımlarımıza büyük önem veriyoruz. ‘Daha Yeşil Bir Karatay’ sloganıyla hareket ediyoruz ve bu doğrultuda ekiplerimiz, şu anda ağaçlandırma sahalarımızın yanı sıra ilçemizin dört bir yanında ağaçlandırma ile yeşillendirme çalışması yapıyor. İlçe genelinde toplamda 60 bin metrekarelik bir alanda yeşillendirme ve park çalışmamız bulunuyor. Bugüne kadar birçok parkı ilçemize kazandırdık. Belediye olarak belirlediğimiz 24 noktada da ağaçlandırma, yeşil alanlar ve oyun gruplarından oluşan mahalle parklarının yapımına başlıyoruz. Bu mahalle parklarımızı; Balsatan, Göktaşı, Cerrah, Erenkayalar, İldeniz, Batman Hoca, Sururi Ali, Akbörk, Eser, Kayalıbağ, Elmacıoğlu, Ayazağa, Seyit Vehbi, Şahinyurdu, Sebil, Ayrılık, Toplumcu, Küçükgül, Balcıoğlu, Kızılören, Altınsuyu ve Üzümcü Sokakları ile Ahmet Hamdi Caddesi üzerinde hayata geçireceğiz. Bu parklarımızı da tamamlayarak inşallah en kısa sürede hemşerilerimizin hizmetine sunacağız. Bu projelerimizin yanı sıra önümüzdeki dönemlerde ihtiyacın olduğu daha birçok noktamıza da park yapımına devam edeceğiz. Çünkü temel hedefimiz, geleceğimiz ve gelecek nesillerimiz. Bugün ilçemize ektiğimiz her bir fidan ve yaptığımız her bir park, yarın gelecek nesillerimiz için sağlıklı ve temiz birer nefes demektir. Bunun için de tüm ekiplerimizle sahada çalışmalarımızı arttırarak ve çeşitlendirip geliştirerek sürdüreceğiz.”
KARATAY’DA GERİ DÖNÜŞÜM EVLERDEN BAŞLIYOR
“Geri Dönüşüm Evden Başlar Projesi” ise, Karatay Belediyesi’nin geri dönüşümü daha geniş bir tabana yayan en dikkat çekici projeleri arasında yer alıyor.
Karatay Kent Konseyi Sıfır Atık Çalışma Grubu tarafından da desteklenen ve gönüllülük esasına dayanan söz konusu proje kapsamında bugüne kadar 40 binin üzerinde konutta çalışma yapıldı. İlçe genelindeki bütün evlere bilgilendirici broşürler dağıtan ve Sıfır Atık konusunda kısa eğitimler veren Karatay Belediyesi, bu konuda belirli bir farkındalık oluşturarak ilçe genelinde ortaya çıkan atıkların kaynağında ayrı toplanıp dönüştürülmesine katkı sunuyor.
“Geri Dönüşüm Evden Başlar Projesi” ile Karatay’daki evsel atıklar kaynağında ayrıştırılıyor ve ekonomik değeri bulunan kâğıt, karton, plastik, cam, metal ve kompozit ambalaj gibi atıkların yanı sıra atık yağlar, atık ilaçlar ile piller; çöplerden ayrı bir şekilde toplanıp bertaraf edilip ekonomiye veya kullanıma kazandırılıyor.
KARATAY’DA YAŞANALABİLİR BİR GELECEK, EN BÜYÜK HEDEFİMİZ
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, “Geri Dönüşüm Evden Başlar” projesiyle çok daha temiz, daha yeşil ve yaşanılabilir bir Karatay’ı geleceğe taşıma hedefinde olduklarını kaydetti.
Bu konuda vatandaşlarla çok güzel bir işbirliği içerisinde olduklarının altını çizen Başkan Hasan Kılca, “Günlük yaşantımızda oluşan atıkların uygun bir şekilde toplanıp geri dönüştürülmesi için Karatay genelinde eğitimler veriyoruz. Böylece atıklar, vatandaşlarımızın da desteğiyle evlerde türüne göre toplanıyor ve kaynağında ayrıştırılıp ekonomiye kazandırılıyor. Sıfır atık ve çevre konusunda hemşehrilerimizin duyarlılığı bizleri çok mutlu ediyor. Bu vesileyle projemize katkı sunan tüm hemşehrilerime bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.
KARATAY’IN YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI GÖZ DOLDURUYOR
Karatay Belediyesi’nin çevreci yatırımları arasında yer alan 2 adet güneş enerji santrali de ilçeye önemli katma değer sağlayan önemli projelerden. Toplamda 1,2 megavatlık olan güneş enerji santralleri sayesinde Karatay Belediyesi, belediye hizmet binası başta olmak üzere ilçenin bütün park ve tesislerin aydınlatmasını söz konusu tesislerden karşılıyor.
Bölgenin güneş enerjisi potansiyelini değerlendirmek amacıyla enerjide yeni bir dönem başlatan Karatay Belediyesi, iki güneş enerji santralinden yılda ortalama 1,5 milyon lira kazanç sağlıyor. Toplamda 1.300 KW güç üreten söz konusu tesisler sayesinde belediyeye ait tüm tesislerin yıllık elektrik ihtiyacı kadar enerjisini güneşten karşılıyor. Söz konusu projeler sayesinde 980 tonu aşan sera gazı salınımının da önüne geçen Karatay Belediyesi, Güneş Enerji Santrallerinden her yıl 2.580 MWh enerji üretiyor. Böylelikle hem çevremize hem de ekonomimize katkı sağlıyor.
“SIFIR ATIK”TA KARATAY BELEDİYESİ FARKI
Karatay Belediyesi; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan öncülüğünde başlayan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından büyük bir başarıyla yürütülen “Sıfır Atık Projesi”ni de çok önemsiyor.
Karatay Belediyesi’nin “Sıfır Atık Eylem Planı ve Yeni Yönetim” kapsamındaki projeleri, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından da ödüllendirildi. Ödülünü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Sayın Emine Erdoğan’ın da katıldığı programda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un elinden alan Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, ülke genelinde ‘Sıfır Atık’ projelerini en fazla destekleyen ve hayata geçiren belediyelerden birisi olduklarını söyledi.
Başkan Hasan Kılca, ilçe genelinde “Sıfır Atık” ile ilgili yaptıkları çalışmalar ve yürüttükleri projeler hakkında şunları kaydetti: “İlçemiz genelinde geri dönüşüme katkı sağlamak adına Karatay’ın birçok noktasına yerleştirdiğimiz 3 bin 783 adet kumbara kafesin yanı sıra rutin olarak vatandaşlarımıza mavi poşet de dağıtıyoruz. Caddelerimizde her 500 metrede bir olmak üzere geri dönüşüm kumbaraları koyduk. Bu kapsamda ilçemizde son 3 yılda 19 bin 880 ton ambalaj atığı toplandı. Tüm site ve apartmanlarımız ile bütün okullarımıza yönelik eğitim çalışmalarımız da devam ediyor. 2021 yılının ilk 6 ayında toplamda 4 bin 850 konutta yüz yüze eğitim gerçekleştirdik. Apartman yöneticilerimize geri dönüşüm kafesleri ve poşetlerini teslim ediyoruz. Atıkların geri dönüşümünü arttırmak ve bunu teşvik etmek amacıyla yeni bir çalışma başlattık En fazla atık toplayan site ve apartmanlarımıza çeşitli ödüller veriyoruz. Bunun dışında ilçemizin 10 farklı noktasına 8 ayrı atığın ayrışmasına imkân sağlayan Mobil Atık Getirme Merkezleri kurduk. 176 farklı noktada oluşturduğumuz Giysi, Ayakkabı ve Tekstil Ürünleri Geri Dönüşüm Kumbarası ile aylık ortalama 15 ton tekstil atığını geri dönüşüme ve ekonomiye kazandırıyoruz. Yine 50 noktada atık yağların toplanabildiği sistemimiz mevcut. 300 noktada atık pil kumbaralarımız var. İlçemizin ana arterlerine 250 adet Geri Dönüştürülebilir Atık Kumbaraları yerleştirdik. Aile Sağlığı Merkezi’nde bulunan 50 adet Atık İlaç Kumbaraları ile tarihi geçmiş ve kullanılmayan ilaçların yine toprağa veya suya karışmasını önlüyoruz. Merkeze uzak mahallelerimizde 38 farklı noktaya Zirai Ambalaj Toplama Noktaları oluşturduk. Tüm bu sıfır atık çalışmalarımızla birlikte 2020’de 4 bin 880 ton atık toplandı. Toplanan atıklar sayesinde 44 bin 500 ağacın kesilmesini önledik, 30 bin 605 litre yakıt tasarrufu sağladık. 8 milyon 56 bin 870 kw enerji tasarrufu sağladık ve 55 bin 600 metreküp suyun israfını önledik.”
İŞTE KARATAY BELEDİYESİ’NİN “SIFIR ATIK” ORDUSU!
Sıfır Atık Projesi’ne 2018’den bu yana katkı vermeye devam eden Karatay Belediyesi, şu ana kadar her türlü atığın kaynağında toplandıktan sonra ayrıştırılıp bertaraf edilmesi ve ekonomiye kazandırılması için pek çok proje yürütüyor. Karatay Belediyesi “Sıfır Atık” çalışmalarını Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü bünyesindeki 28 kişilik ekiple yürütüyor. Ekipler, toplamda 20 araçla yaptıkları söz konusu çalışmalarla ilçe genelinde bugüne kadar çok önemli mesafeler aldı. Karatay Belediyesi bu kapsamda ilçe genelinde 100 adet çim kafes, 50 adet bitkisel atık yağ kumbarası, 50 adet atık ilaç kumbarası, 38 adet zirai ambalaj atıkları kumbarası, 30 adet mavi geri dönüşüm kumbarası, 110 adet mavi geri dönüşüm kafesi, 10 adet mobil atık getirme merkezi, 1 adet 1. Sınıf atık getirme merkezi, 1 adet atık geçici depolama alanı, 300 adet atık pil kumbarası, 3 bin adet iç mekân kutusu, 10 ton atık toplama poşeti, 50 adet 6’lı atık toplama kumbarası ile 45 adet 5’li atık toplama kumbarası olmak üzere toplamda 3 bin 783 adet kumbara ve kafes yerleştirdi. 300 adet mavi geri dönüşüm kumbarası, 700 adet çim kafes, 5 bin adet iç mekan kutusu ve 20 ton da atık toplama poşeti için de yeni bir ihale yapıldı. Karatay Belediyesi tüm bu faaliyetleriyle doğaya ve doğal kaynaklara saygı çerçevesinde gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakma hedefiyle çalışmaya devam ediyor.
Kaynak: