Çevreye saygılı şehirler hedefiyle Konya Tarihi Kent Merkezi Hava Kalitesi İyileştirme Projesi'nin birinci etap çalışmalarını başlattıklarını anımsatan Kurum, Konya'da yürütülen çevre yatırımlarını paylaşmanın heyecanını yaşadığını aktardı.
Kurum, çevre koruma ve İklim değişikliğiyle mücadeleye dair binlerce ayrı projenin aralıksız sürdüğüne işaret ederek, "Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerindeki Sıfır Atık Projemizle sokaklarımızdaki 17 milyon ton kullanılabilir atığı topladık, dönüştürdük. Topladığımız her birim çöp su demekti, ağaç demekti. 209 milyon ağacımızı kurtardık, ekonomimize 17 milyar lira katkı sağladık. Üç yılda geri kazanım oranımızı yüzde 13'ten yüzde 19’a çıkardık." diye konuştu.
- 5 Haziran'da 11 millet bahçesi daha açılacak
Salgın döneminde yeşil alanlarının öneminin daha da arttığına işaret eden Kurum, 81 ilde 55 milyon metrekarelik alanda 321 millet bahçesi projesinin hızını artırdıklarını vurguladı.
Kurum, 57 millet bahçesinin tamamlandığını hatırlatarak, 264 millet bahçesinde çalışmaların aralıksız sürdüğünü ifade etti.
5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 11 millet bahçesinin açılışının yapılacağı bilgisini veren Kurum, şöyle konuştu:
"Bakanlık olarak, tüm doğal alanlarımızı birbirine bağlayan, yeni cazibe alanları oluşturan ekolojik koridorlarımızın pilot uygulamalarını 22 ilimizde başlattık. Bu kapsamda Ankara'dan Kızılırmak Deltasına, Ege'de Foça'ya, Akdeniz'de Patara'ya ve Doğu Anadolu'da Van Gölü'ne kadar gidecek 4 ana ekolojik hat oluşturuyoruz. Ülkemize has bitki ve hayvan türlerimizi korumak için, nehirlerimizi, ormanlarımızı daha iyi koruyabilmek için son 2 yılda korunan alan büyüklüğümüzü yüzde 1 artırdık. Yüzde 9,6'dan yüzde 11'e çıkardık. OECD ortalaması olan yüzde 17'ye ulaşma hedefimiz için var gücümüzle çalışıyoruz."
- "480 kilometre bisiklet yolunu tamamladık"
Bisikletin temiz hava ve sağlık olduğuna işaret eden Kurum, "Ülkemize 2023 yılına kadar 3 bin kilometre bisiklet yolu yapmak için yola çıktık. Şu ana kadar sadece Bakanlık eliyle 480 kilometre bisiklet yolunu tamamladık. Projesi bitmiş 450 kilometre bisiklet yolunun ise inşa çalışmalarına hızla devam ediyoruz." diye konuştu.
Kurum, ülkeye yaptıkları yatırımların tamamının Konya'da da yapıldığına dikkati çekerek, kente millet bahçelerinden bisiklet yollarına, gürültü bariyerlerinden hava kalitesinin iyileştirilmesine kadar milyarca liralık yatırımın kazandırıldığını vurguladı.
- "Konya'ya yaklaşık 55 milyon Euro yatırım yaptık"
Şehirlerdeki hava kirliliğini önlemek için yaptıkları çalışmalardan bahseden Bakan Kurum, "Konya’mızda 43 milyonu AB katkısı olmak üzere, yaklaşık 55 milyon avro değerinde yatırım yaptık. 2 milyon Konyalıya hizmet götüren, 36 milyon avro değerindeki Konya Katı Atık Yönetimi, Akşehir Su ve Atıksu ve Seydişehir Atıksu Arıtma Tesisi Projelerimizi tamamladık. Yine Avrupa Birliği ile beraber Konya'nın da içinde olduğu bu 31 ildeki Temiz Hava Merkezlerinden alınan verilerle, Hava Kalitesi Modelleri hazırlıyoruz. Şehirlerimizdeki hava kirliliğini önleyecek stratejileri belirliyoruz." dedi.
Konya'ya ekolojik koridor kazandırdıklarını ifade eden Kurum, şunları kaydetti:
"Tuz Gölü, Beyşehir, Meke, Acı Göl'den Kapadokya'ya kadar uzayan yeşil hattımızı hazırlıyoruz. Vatandaşlarımız bisiklet yollarından tüm bu güzergahı gezebilecek, gençlerimiz, çocuklarımız yürüyüş yollarıyla doğayı adeta keşfe çıkacak. Yürüyüş yolu, bisiklet yolu deyince şöyle hemen bütün Konyalıların göğsü kabarıyor. Gururla söylüyorum. Konyamız işte bu 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü'nde 600 bin bisiklet kullanıcısı 515 kilometre bisiklet yoluyla bisikletin tartışmasız başkentidir. Bu gururu bizlere yaşatan eski yeni tüm başkanlarımıza sizlerin huzurunda çok teşekkür ediyorum."
"Şehrimizi iklim değişikliğinden koruyacağız"
Konya’da sağlıklı bir çevrenin oluşmasına katkı sağlayacak önemli projelerin açıklandığı programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın 21. yüzyıl dünyasının en büyük tehditlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, “Konya Büyükşehir Belediyesi olarak Türkiye’de İklim Değişikliğine Uyum Eyleminin Güçlendirilmesi Projesi’ne dahil olarak Pilot Büyükşehir seçildik ve hibe programına dahil olduk. Bu kapsamda Sera Gazı Emisyonu Envanteri’ni ve Sera Gazı Emisyonu Azaltımı Eylem Planı’nı hazırladık. Projeyle iklim değişikliğinin Konya üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılmasını hedefliyoruz” dedi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yürütülen Sıfır Atık Projesi kapsamında “Konya İli Sıfır Atık Yönetimi Sistemi Planı”nı hazırladıklarına işaret eden Başkan Altay, 31 ilçe ve bağlı mahalleleri kapsayan yerleşim yerlerinde Sıfır Atık Projesi’nin daha etkin uygulanması için çalışmalar yürüttüklerini bildirdi.
"Türkiye’de bisiklet denince akla ilk Konya gelir"
Türkiye’de bisiklet denince akla ilk Konya’nın geldiğini, 550 kilometre bisiklet yoluyla bu konuda açık ara önde olduğunu kaydeden Başkan Altay, “Bisiklet köprüleri, bisiklet tramvayı, çift katlı güvenli bisiklet parkları, bisiklet tamir istasyonları gibi çok sayıda çalışma ile bisiklet kullanımını teşvik ediyoruz. Ülkemizin ilk Olimpik Veledromu Gençlik ve Spor Bakanlığımız tarafından Konya’mıza kazandırılıyor. Şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın hibe desteğiyle 33 kilometre daha yeni bisiklet yolu yapacağız inşallah. Ülkemizde ilk olacak Akıllı Bisikletli Ulaşım Sistemi (ABUS) Mobil Uygulamasını bu ay itibariyle vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz. Test sürecinde uygulamanın geliştirilmesi adına halkımızın geri dönüşlerine göre yenilemeler yapacağız.” şeklinde konuştu. Başkan Altay, bugünden itibaren bir hafta boyunca bisiklet tramvayının ücretsiz olacağını dile getirerek, “Ayrıca tramvayın içinde tamir istasyonu ve şarj üniteleri de bulunacak. Yine, şehrimizin farklı noktalarına kuracağımız tamir çadırlarında bir hafta boyunca ücretsiz bisiklet bakımı yapacağız. Tüm bu yatırım ve hizmetlerimizin amacı insanımızın daha sağlıklı, sürdürülebilir bir çevrede huzurlu bir şekilde yaşamalarını ve yarınlara güvenle bakmalarını sağlamaktır.” dedi.
"Yavrularımızın geleceği için de çok güzel işler yapıyoruz"
AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, “Bugün konuştuğumuz işler sadece bugünü ilgilendiren işler değil, aynı zamanda yavrularımızın geleceği için çok güzel işler. Hem çevremizi koruyacak, hem havamızı koruyacak, hem yeşilliklerimizi koruyacak çok güzel işlere imza atıyoruz. Bir yandan da Dünya Bisiklet Gününde, Türkiye’nin bisiklet deyince akla gelen şehir Konya’da bulunmak ayrıca anlamlı. Bisiklet Konya’nın vazgeçilmez bir unsurudur ve bu noktada çok güze işler yapıldı. Türkiye’ye örnek işler yapıldı. Emeği olan herkese çok teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.
"Anadolu’nun kadim şehirlerinden Konya’da olmak benim için çok önemli"
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, “Konya’ya ilk defa geliyorum. Böylesi tarihi bir şehirde, böylesi güzel bir şehirde sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duyuyorum. Anadolu’nun kadim şehirlerinden olan Konya’da olmak benim için çok önemli. Bugün özellikle de Konya Büyükşehir Belediyesi’nin çevre ve katı atık yönetimi, su yönetimi, yeşilleştirme ve birçok faaliyeti de desteklemesinin ne kadar önemli olduğunu belirtmek isterim.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğru İbrahim Altay, Bakan Kurum ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut'a bisiklet hediye etti.
Öte yandan Bakan Kurum ve beraberindekiler, alanda açılan "Geçmişten Günümüze Bisiklet Şehri Konya Fotoğraf Sergisi"ni ziyaret etti, akrobasi gösterisi yapan bisikletlilerin performansını izledi.
Programa, Vali Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı ile vatandaşlar katıldı.
Kaynak: