Son Dakika Haberler

6 Aylık Bebeklerde Göz Kayması

Göz kayması genellikle bebeklik döneminde gelişim göstermeye başlayan, bazı durumlarda ilerleyen yaşlarda da ortaya çıkabilen bir göz sorunudur. Özellikle çocukluk döneminde gelişen şaşılığın ihmal edilmesi veya ideal şekilde tedavi edilmemesi halinde şaşılık ilerleyerek yetişkinlik dönemini de etkileyebilir. Bebeklerde göz kayması başlangıçta normal karşılanan bir durum olabilir. İlk 4 ay içerisinde yalancı şaşılık kavramıyla karşılaşma oranı yüksektir. Bu durum bebeğin göz kasları gelişiminin yeteri kadar tamamlanmamış olmasıyla ilişkilidir. Bebeğin büyümesiyle göz kasları gelişir ve 4 ay içerisinde gözler eşit şekilde hizalanabilir. Bazı durumlarda bu süreç 6 aya kadar uzayabilirken, 6 ay sonrasında şaşılığın devam etmesi halinde bu noktada yalancı şaşılık kavramının söz konusu olmadığı anlaşılır. Göz tembelliği veya şaşılık nedeniyle gelişebilecek belirtilerin önlenmesi adına tedaviye başlanmalıdır.

Bebeklerde Göz Kayması Neden Olur?

Göz kaymasının en sık karşılaşılan nedenlerinden biri genetik yatkınlıktır. Anne ve babasında göz kayması şikâyeti bulunan bebeklerde şaşılıkla karşılaşma oranı yüksektir. Bu nedenle ebeveynlerde şaşılık olması hâlinde çocuğun göz sağlığı gelişimi yakından takip edilmeli ve rutin göz muayenesi yaptırılmalıdır.

Yüksek derecede kırma kusuru ile doğma, ilerleyen zamanlarda şaşılığa neden olabilir. Miyop, hipermetrop veya astigmat gibi göz problemleri şaşılığı tetikleyebilir. Bebekte göz tembelliği bulunması durumunda da şaşılık gözlemlenebilir. Bu tarz bir durumda erken tanı ve müdahale göz sağlığı gelişimi için son derece önemlidir.

Doğum sırasında bebeğin baş veya göz çevresinde gelişen bir travma, geçirilen enfeksiyonel bir hastalık, Down Sendromu ile doğma veya göz kas ve sinir gelişiminin yeteri kadar tamamlanamamış olması da şaşılık nedenleri arasında yer alır.

6 Aylık Bebeklerde Şaşılık Nasıl Tedavi Edilir?

Şaşılık tedavisinde kullanılan yöntemler her yaş grubunda benzerlik gösterebilir. Göz tembelliği bulunmayan veya başlangıç seviyesindeki vakalarda, tedavide öncelik gözlüğe ve göz egzersizlerine verilir. Kırma kusuru nedeniyle gelişen şaşılıklarda bu kırma kusuruna ve gözün derecesine yönelik bir gözlük tedavisi planlanır. Bebeğin kullanımı için uygun gözlük çerçevesi belirlenerek bebeğin doktorun önerdiği düzende gözlük kullanması gerekir. Başarılı bir tedavi süreci için bu süreç göz egzersizleriyle desteklenebilir. Bu noktada bir göz bandı yardımıyla kayma olmayan göz kapatılır. Böylece diğer gözün aktif bir şekilde çalışması ve hizalanabilmesi hedeflenir. Kapama tekniğinin ne sıklıkla ne uzunlukta yapılması gerektiği doktor tarafından belirlenir.

Gözlük tedavisinin etkili olmadığı veya gelişimsel bir sorun olduğu takdirde göz kayması ameliyatına başvurulur. Şaşılıkta erken tedavi, ameliyat sürecinin kolaylaşmasını ve elde edilen başarı oranının yükselmesini destekler. Cerrahi müdahale genel anestezi etkisi altında, bebeklik döneminden itibaren gerçekleştirilen ameliyatlar olduğundan, 6 aylık bebekler için de bir tedavi seçeneğidir.

Göz Kayması Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Şaşılık ameliyatı ameliyathane ortamında gerçekleştirilen, bebeğin göz kasları üzerine müdahaleler yapılan bir ameliyat şeklidir. Ameliyatla güçlü kasların aktifliğinin azaltılması, güçsüz kasların ise güçlendirilerek daha aktif çalışması desteklenir. Bu sayede her iki gözün paralel bir şekilde odaklanabilmesi sağlanır.

Göz kayması ameliyatında bebeğiniz genel anestezi etkisi altında olduğundan ameliyat sırasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Ameliyatta göz veya göz çevresinde herhangi bir kesi açılmaz, bu sayede iyileşme sürecinde pansuman ihtiyacı doğmaz veya iz kalma gibi bir durum söz konusu değildir. Ameliyat sonrasında bir gün gözün kapalı kalması yeterli olup ertesi gün doktor tarafından gerçekleştirilecek muayene sırasında göz açılır. Gözde kızarıklık ve kaşıntı gelişmesi normal bir durum olup doktorunuz tarafından verilecek damlalarla bu şikayetler kontrol altına alınabilir.

Şaşılık ilerleyebilen ve ilerlemesiyle göz tembelliği gibi ciddi hastalıklar yaratabilen ciddi bir sorundur. Bebeklik döneminde müdahale edilmesiyle bebeğin ideal göz gelişiminin tamamlanması sağlanabilir.


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”