Son Dakika Haberler

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?
Göz kapağı düşüklüğü, genellikle üst göz kapağının normal pozisyonundan daha aşağı sarkması durumunu ifade eder ve göz bebeğini 2mm’den fazla kapatarak görüşü kısıtlar ya da tamamen bloke edebilir. Bu rahatsızlık, sıklıkla yaşlı bireylerde görülmesine rağmen çocuklar ve bebeklerde de bu problemle karşılaşabilirler.
Kapak düşüklüğünün yaratabileceği görüş kısıtlamaları, günlük yaşamı olumsuz etkileyebilir ve tedavi edilmesi önemlidir. Kapak düşüklüğü probleminde profesyonel bir yardım ve doğru bilgilendirme, erken tanı ve etkili tedavi için kritik öneme sahiptir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedenleri Nedir?

Göz kapağı düşüklüğü, genellikle yetişkinlerde yaşlanmaya bağlı değişiklikler neticesinde ortaya çıkar. Yaşlanmanın yanı sıra, kontakt lens kullanımı da pitozis riskini artırabilir. Zira kontakt lensler, uzun süreli kullanımda göz kapağını kaldıran kasın zayıflamasına ve düzgün çalışmamasına sebep olabilir.
Bununla birlikte, göz yaralanmaları, göz enfeksiyonları, alerjik reaksiyonlar ve tümörler de göz kapağı düşüklüğüne yol açabilir. Özellikle göz kapağının aşırı ovalanması, kasın yapışık olduğu yerden ayrılmasına ve dolayısıyla düşüklüğe sebep olabilir.
Doğuştan gelen pitozis ise, göz kapağını kaldıran kas sisteminin tam gelişmemesi sonucu oluşur ve bu durumda genetik faktörler önemli bir rol oynar. Bazı durumlarda, doğuştan gelen pitozis, göz kapağı kasının ağız hareketleri ile senkronize hareket etmesine neden olabilir.
Pitozis hem tek gözde hem de çift gözde görülebilir ve genellikle kas hastalıkları iki gözde birlikte düşüklüğe yol açar.

Çocuklarda Göz Kapağı Düşüklüğü İle Oluşabilecek Sorunlar

Çocuklarda göz kapağı düşüklüğü, sıklıkla doğuştan mevcut olabilir ve bu durum medikal terimde "konjenital pitozis" olarak adlandırılır. Bu durum, çoğunlukla göz kapağını kaldıran kaslardaki anomalilerden kaynaklanır. Nadiren, kapak düşüklüğü daha sonraki yaşlarda da ortaya çıkabilir. Konjenital pitozis, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.
Çocuklarda pitozis tedavi edilmezse aşağıdaki gibi ileri evre problemlere de yol açabilir:
Kapak düşüklüğü görmeyi engellerse, göz tembelliği riski oluşabilir, bu da çocuğun bir gözünün diğerine göre daha kötü görmesine neden olabilir.
Uzun süre bulanık görmek, astigmatizma neden olabilir.
Göz kapağı düşüklüğü bazı durumlarda göz kaymasına da yol açabilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

Göz kapağı düşüklüğü, çoğu zaman cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Bu müdahalenin zamanlaması ve tedavi süreci, hasta yaşı, mevcut diğer hastalıklar, kapağın düşüklük derecesi ve kapağı kaldıran kasların gücü gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak belirlenir. Kas gücü düşük olan hastalarda, kaslara yönelik operasyonların başarı oranı genellikle daha düşüktür.
Çocuklarda, gözün sağlıklı gelişimi ve göz tembelliği riskinin önlenmesi adına, ameliyat en erken zamanda gerçekleştirilir. Ameliyat sonrasında göz damlası, kapama tedavisi ve özel gözlük kullanımı önerilebilir.
Yetişkin hastalar için, göz kapağındaki fazla dokunun alınması veya göz kapağı kasının güçlendirilmesi amacıyla cerrahi müdahaleler yapılabilmektedir.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatları, oküloplasti konusunda uzmanlaşmış hekimler tarafından gerçekleştirilir. Bu operasyonlar yetişkinlerde lokal anestezi çocuklarda ise genel anestezi altında yapılır ve bir göz için ortalama 30-40 dakika sürelidir.

Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”