Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TEOG sisteminin kaldırılmasına yönelik çalışma

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın: "(TEOG) Sistem tadil edilmeli, toptan tasfiye edilmemeli" "Belli sayıda okulu, sınav eksenli bir yerleştirmeye tabi tutabilirsiniz. Ama bütün okulları buna tabi tutmak bu sistemin en büyük açmazı idi. Sistemin bu kısmına asıl mercek tutmak gerekiyor" "Sendika olarak TEOG'un iyi yönlerinin muhafaza edilmesinden ama velilere, öğrencilere sıkıntı yaşatan kısımlarına ilişkin köklü çözümün getirilmesinden yanayız"

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Temel Eğitimden Ortaöğretim Geçiş Sistemi'ne (TEOG) ilişkin, "Sistem tadil edilmeli, toptan tasfiye edilmemeli." değerlendirmesinde bulundu.

Yalçın, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünde (TODAİE) düzenlenen Uluslararası Eğitim Sendikacılığı Sertifika Programı'nın açılışındaki konuşmasının ardından TEOG sisteminin kaldırılmasına yönelik çalışmalarla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Eğitimde kademeler arası geçiş konusunda dünyada farklı sistemlerin uygulandığını, Türkiye'de de farklı denemelerin söz konusu olduğunu dile getiren Yalçın, OKS, SBS ve sonrasında TEOG'a uzanan bir süreç yaşandığını anlattı.

TEOG'un sınav stresinin azaltılması noktasında iyi bir yöntem olduğunu belirten Yalçın, şunları dile getirdi:

"TEOG'da yerleştirme sürecinden kaynaklanan tartışma yürüyor. Çünkü bütün öğrencileri, TEOG puanı ile sıralayıp okulları da buna göre tasnif ederseniz o zaman tüm okulları etiketlemiş olursunuz. Bu, eğitim açısından doğru bir yöntem değil. Dershanelerin yarışmacı yöntemi ile aşağı yukarı aynı seviye sınıfları gibi seviye okulları oluşmuş olur ki bazı okulları baştan gözden çıkarmış gibi bir pozisyon oluşur. Esas sıkıntının birincisi bu."

Öğrencilerin merkezi olarak yerleştirilmesinde servisle başka bir okula gitme zorunluluğunun doğduğuna işaret eden Yalçın, şöyle devam etti:

"Bu durum, öğrenciyi hem mahalle kontrolünden çıkarmış oluyor hem servis gibi aileye yeni bir yük getirmiş oluyor hem de öğrencinin zamanını yolda kullanması gibi gereksizliği de beraberinde getirmiş oluyor. O yüzden burada yapılması gereken şey, TEOG'u toptan lağvetmek değil, TEOG üzerinde bu arızi noktalar konusunda çalışma yapmak ve bununla ilgili sorunun yaşandığı kısımlara ilişkin düzgün çözümleri getirebilmektir. TEOG'u toptan kaldırmak yeni bir arayışa sıfırdan girmek, eğitimde de bu anlamda belirli tartışmaları yoğunlaştıracak, öğrencilerde, velilerde kaygı eşiğini yükseltecektir. Milli Eğitim Bakanlığına çağrım, eğitim paydaşlarıyla TEOG'un arızi noktaları konusunda bir çalıştay yapması ve bu konuda ortak aklı çalıştırmasıdır. "

- "TEOG'un iyi yönleri muhafaza edilmeli"

TEOG'u toptan atıp yeniden bir eleme yöntemi ihdas etmeye yönelik bir arayışın eğitim çalışanlarında hem de velilerde kaygıyı yükselteceğine işaret eden Yalçın, " Eğitim-Bir-Sen olarak TEOG'un iyi yönlerinin muhafaza edilmesini ama velilere, öğrencilere sıkıntı yaşatan kısımlarına ilişkin köklü çözümün getirilmesinden yanayız." dedi.

Yalçın, TEOG'da yerleştirme sonuçları üzerinden çıkan tartışmaların ve nakil trafiğinin yaşanmasının sistemde tadil edilmesi gereken noktalar olduğunun altını çizerek, "Sistem tadil edilmeli, toptan tasfiye edilmemeli." diye konuştu.

Adrese dayalı sistem veya bazı okullar için açılacak sınavlar konusundaki tartışmaları değerlendirmesi istenen Yalçın, "Burada, bazı okulların sınavla öğrenci alması kaçınılmaz. Bu olması gereken bir şeydir. Ama yerleştirmenin bütün liseler boyutuyla olması, esas handikap burası." sözlerine yer verdi.

Adrese dayalı sistemin önemli olduğuna işaret eden Yalçın, şunları aktardı:

"Kişi evinin yanındaki okula gitmek istiyor ama TEOG ile yerleştirildiğinden oraya gidemiyor. Bazen de evinin yanındaki okula gelmek istemiyor. Çünkü puanlama ile bütün okullar bir etiketlemeye tabi tutulduğu için bazı okullar kendini gözden çıkarılmış görebiliyor. Meslek liseleri ve imam hatipler de bundan nasibini alıyor. O yüzden sistemi bir defa tadil etmek gerekiyor. Belli sayıda okulu, sınav eksenli bir yerleştirmeye tabi tutabilirsiniz. Ama bütün okulları buna tabi tutmak bu sistemin en büyük açmazı idi. Bu kısmına asıl mercek tutmak gerekiyor. Olması gereken, okulda çok zeki öğrencinin, vasat öğrencinin, düşük olarak kapasiteli öğrencilerin bulunduğu zemini ihdas ederseniz öğrenciler kendi arasında bir yarışa girerler, model öğrenciyi görürler. Liseleri, tasnif ederseniz baştan bazı kısımlar gözden çıkarılmış gibi bir pozisyon oluşur."

- 22 ülkeden katılımcı sertifika alacak

Yalçın, Uluslararası Eğitim Sendikacılığı Sertifika Programı'nın açılışındaki konuşmasında da eğitim çalışanlarının kamu çalışanları arasında üçte bir oranını aştığını anlattı.

Yeni eğitim öğretim yılına buruk başlandığını vurgulayan Yalçın, terör örgütü PKK'nın katlettiği öğretmenler Şenay Aybüke Yalçın ve Necmettin Yılmaz'ın okullarına başlayamadığını vurguladı.

Terör örgütlerinin dünyanın her yerinde insanlığın başının belası olduğunu belirten Yalçın, bütün ülkelerin terörü sonlandırma konusunda samimi davranmalarını istedi.

Yalçın, sertifika programının hayırlı olması temennisinde de bulundu.

TODAİE Genel Müdürü Onur Ender Aslan, 22 ülkeden katılım olan sertifika programının üç hafta süreceğini belirtti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English