Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tarihi "İznik çinisi" ve "el yazması" evine döndü

Kültür ve Turizm Bakanlığının girişimleriyle, İngiltere'de bulunan ve uzun süredir takibi yapılan iki tarihi eser, Türkiye'ye iade edildi.

Tarihi “İznik çinisi“ ve “el yazması“ evine döndü
Bu kapsamda, İngiltere'de bir müzayede evi tarafından satışa çıkarılan Konya Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesine ait el yazması kitap ile tarihi İznik çinisi, ait oldukları Anadolu topraklarına geri döndürüldü. 

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'un "hafiye gibi takip ediyoruz" dediği çeşitli yollarla Türkiye topraklarından kaçırılan eserlerin iadesine yönelik çalışmalarda iki sevindirici gelişme daha yaşandı. 

Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığının Londra'da 26 Nisan 2017 tarihinde düzenlenen bir müzayedede satışa sunulan el yazmaları arasında Konya'daki Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesinden çalınan eserlerin de olabileceğini Bakanlık Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bildirmesi üzerine kapsamlı bir inceleme süreci başlatıldı. 

- Yaklaşık 18 yıldır aranan eser Londra'da bulundu

Yapılan incelemelerde, satışa sunulan el yazmalarından birinin 2000 yılında gerçekleşen bir hırsızlık olayında çalınan, Yusuf Ağa Kütüphanesi envanterine 4980 demirbaş numarasıyla kayıtlı Fahrüddin er-Razi'ye ait hicri 621, miladi 1224 yılında tamamlanmış "Şerhü'l-Kanun fi't-Tıb kitabı" olduğu anlaşıldı. 

Bu tespitler ışığında yaklaşık 18 yıldır aranan eserin Londra'da satılmak üzere olduğunu belirleyen Bakanlık, öncelikle eserin İnterpol Çalıntı Sanat Eserleri veri tabanına kaydettirilmesini sağladı.

Ardından İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda İnterpol'le gerekli iletişim kurularak el yazması kitabın müzayededeki satışı durduruldu ve iade süreci resmen başlatıldı. 2017 yılı sonunda Türkiye'ye getirilen ve şu an Etnografya Müzesi'nde muhafaza edilen el yazması kitap, Yazma Eserler Kurumu'na gönderilecek. 

- İznik çinisi de Türkiye'de 

İngiltere'den Türkiye'ye geri getirilen ikinci eser ise tarihi İznik çinisi oldu. 

Bir müzayede evince 6 Ekim 2011 tarihinde satışa çıkarılan ve sonrasında eserin sahibinin duyarlılık göstererek çiniyi Türkiye'ye iade edilmesi için Londra Metropolitan Polis Teşkilatı'na teslim etmesiyle başlayan süreç, 20 Eylül 2017 tarihinde Türkiye'ye getirilmesiyle tamamlandı. Tarihi İznik çinisi, teslim edildiği Etnografya Müzesi'nde sergilenecek. 

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş'un talimatıyla yürütülen çalışmalarda son dönemde binlerce yıllık tarihi eserler "Altın Taç", "Dağ Keçisi Figürü" ile "Heraklas Lahdi"nin Türkiye'ye iadesi sağlanmıştı.

Söz konusu iki eserin iadesi de Türkiye'nin bu alanda yürüttüğü titiz çalışmaların önemli birer sonucu olma özelliğini taşıyor. Bakanlık, halihazırda yurt dışında bulunan 55 eserin Türkiye'ye iadesi için de girişimlerini sürdürüyor. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English