Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Süleyman Soylu: Üreticiye nefes aldırdılar

Ziraat Mühendisler Odası (ZMO) Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, tarımsal desteklerin çiftçinin üretim yapıp ülke ekonomisine katkı sağlaması için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek, bu açıdan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ve Konya Şeker’in desteklerinin çok değerli olduğunu bildirdi.

Süleyman Soylu: Üreticiye nefes aldırdılar
Desteklerle ilgili değerlendirmede bulunan ZMO Konya Şubesi Başkanı Prof. Dr. Süleyman Soylu, “Konya yaklaşık 2 milyon hektar tarım arazisi varlığı ile ülkemizin en büyük tarım şehridir. Gerek bitkisel üretim, gerekse hayvansal üretimde en önemli merkez konumundadır. Konya; içinde buğday, arpa, mısır, şeker pancarı, ayçiçeği, patates, gibi birçok bitki türünün üretiminde Türkiye’de ilk üç sırada, büyükbaş hayvan varlığı ve süt üretiminde de birinci sırada yer almaktadır. Bölgemizde bu ürünlerle ilgili gerek devlet desteklemeleri gerekse özel sektör destekleri çiftçilerimizin üretimin sürdürülebilirliği açısından çok önemli olmaktadır. Konya bölgesinde tarımsal desteklemeler konusunda kamuda Tarım ve Orman Bakanlığı, özel sektörde ise Konya Şeker çok önemli rol almaktadır. 2002-2017 yılları arasında Türkiye’de toplam 99 Milyar TL tarımsal destekleme yapılmış olup; Konya 6,4 milyar lira ile bu desteklerden % 6,4 pay almıştır. Gerek Cumhurbaşkanımızın gerekse Tarım ve Orman Bakanımızın yaptığı açıklamalara göre 2019 yılı Ocak ayı sonuna kadar Türkiye genelinde buğday, mısır, çeltikte 550 milyon lira ürün fark desteği, 525 milyon lira buzağı desteği, 340 milyon lira çiğ süt desteği, 269 milyon lira yem bitkileri desteği, 100 milyon lira sertifikalı tohum desteği,  84 milyon 500 bin lira ÇATAK desteği ve 167 milyon lira diğer destekler olmak üzere toplam 2 milyar 35 milyon lira ödeme yapılacaktır. Bölgemizdeki tarıma dayalı en büyük sanayi kuruluşu olan Konya Şeker ise, 2018 yılında üreticiden 26 kalem tarımsal ürün alımı gerçekleştirmiş ve 50 bin üreticiye toplamda 2 Milyar 262 Milyon lira ürün bedeli ödemesi yapmıştır. Şeker pancarı ve patates gibi sözleşmeli ekim yaptırdığı ürünler için ayni ve nakdi avans ödemesi yapan ve ürün bedelinin büyük bir kısmını ürünü teslim almadan ödeyen Konya Şeker, diğer ürünlerde de hasat döneminde yaptığı yüksek tonajlı alımlar ile üretici lehine fiyat regülasyonu sağlamıştır. Bu konuda en önemli ürün bölgemizde son yıllarda ekim alanı giderek artan ayçiçeği olmuştur. Konya Şeker, 2018 yılında 100 bin ton ayçiçeği alımı yapmış ve bu ürün için 226 Milyon lira ödeme gerçekleştirerek fiyat istikrarının sağlanmasına katkı yapmıştır. Bölgemizde çiftçilerimizin üretiminin sürdürülebilir olması açısından bu desteklemeler çiftçimize ekonomik darboğazdan geçtiğimiz bu günlerde bir nefes aldırmıştır. Umudumuz girdi fiyatlarını çok yükseldiği 2019 yılında çiftçilerimizin ayakta kalabilmesi için bu desteklerin artarak devam etmesidir. Gerek ülkemizde gerekse Konya bölgemizde tarımın sürdürülebilirliğini sağlamak, iyi bir üretim planlamasından ve bitkisel, hayvansal üretime yapılacak doğru desteklemelerden geçmektedir. Konya içinde barındırdığı çok sayıda tarıma dayalı özel sektör firması ve 4000 dolayında ziraat mühendisi ile teknik ve kapasite anlamında da bunu gerçekleştirecek yeterli güce sahiptir.”  dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • KV
    Konyalı vatandaş
    5 yıl önce

    Sorumluluk sahibi milletini çiftçisini düşünen vatan evlatlarından böyle güzel yorumlar ve değerlendirmelere ihtiyacı var memleketin. Sizi kutluyorum sayın başkan ve yöneticiler.

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English