Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sudan'da rejim karşıtı eylemler yedinci haftasında

Sudan'ın birçok kentinde yine Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in görevi bırakması talebiyle gösteriler düzenlendi

Anadolu Ajansı haberine göre;
HARTUM (AA) - Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in görevi bırakması talebiyle başlatılan gösteriler yedinci haftasında farklı meslek gruplarının katılımıyla sürüyor.

Sudan Doktorlar Komitesi'nden yapılan açıklamaya göre, başkent Hartum ve Umdurman kentinin yanı sıra ülkenin doğusundaki Kesele, Kadarif, güneydeki Ubeyyıd, kuzeydeki Şindi ve batıdaki Niyala kentlerindeki devlet hastanelerinde çalışan doktorlar, eczacılar ve diğer sağlık personeli, hükümet ve Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'i protesto etti.

Komitenin Facebook hesabından çeşitli hastanelerdeki protesto eylemlerinde çekilen fotoğraflar ve muhaliflerin "Düş artık", "Öğretmeni öldürmek milleti öldürmektir" şeklindeki pankartlarıyla gözaltındaki aktivistlerin serbest bırakılmasını içeren sloganlar paylaşıldı.

Merkezi Eczacılar Komitesi'nden yapılan açıklamada ise El Cezira ve Sinnar eyaletlerindeki hastanelerde sağlık çalışanlarının, Medeni kentindeki Doktorlar Caddesi'nde eczacıların, başkent Hartum'da ise Ahfad Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'ndeki kız öğrencilerin benzer eylemlere katıldığı ifade edildi.

- Gazeteciler ve akademisyenlere gözaltı

Sudan Gazeteciler Birliği, güvenlik güçlerinin başkent Hartum'daki Enformasyon Bakanlığı önünde basın ve ifade özgürlüğü talebiyle protesto gösterisi düzenlemek isteyen gazetecilere müdahale ettiğini açıkladı.

Birlik, gazeteciler Ebubekir Abidin, Vail Muhammed Hasan, Azize Abdülkerim ve diğer gazetecilerin eylemlerini gerçekleştiremeden gözaltına alındığını belirtti.

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, polis, eylemcilerin rejimin düşmesi ve Beşir'in istifası taleplerine destek amacıyla Hartum Üniversitesi'nde açıklama yapan bazı öğretim görevlilerini gözaltına aldı.

Sudan'da farklı meslek örgütlerini çatısı altında barındıran Sudan Meslek Grupları Birliği ile 3 muhalif ittifak, doktorlar, eczacılar, mühendisler, gazeteciler ve akademisyenleri, ülke genelinde protesto eylemleri düzenlemeye çağırmıştı.

Sudan'da yedi haftadır Devlet Başkanı Ömer el-Beşir'in görevi bırakması talebiyle gösteriler düzenleniyor. Devlet Başkanı Beşir ise her fırsatta reform ve iyileştirme sözü verirken, yönetimin ancak seçimlerle değişebileceğini belirtiyor.

Hükümet gösterilerde 31 kişinin öldüğünü açıklarken, Uluslararası Af Örgütü 50 kişinin yaşamını yitirdiğini bildiriyor. Muhalefet, yerel ve uluslararası insan hakları örgütleri, hükümeti barışçıl protestoculara aşırı güç kullanmakla suçluyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English