Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

REVERSE OSMOSIS SISTEMLERININ UYGULAMA ALANLARI

REVERSE OSMOSIS SISTEMLERININ UYGULAMA ALANLARI

Medikal ve İlaç Sektörü: İlaç sanayinde, şırınga ile insana verilen ilaçların imalatında kullanılan saf suların üretiminde ters ozmoz sistemleri ön arıtma cihazı olarak kullanılır, daha sonra bu sular distilasyon ve mikro-filtrasyon yöntemi ile saflaştırılarak kullanılmaktadır. Hastanelerde bulunan diyaliz makinaları ters ozmoz cihazı ile üretilen kaliteli su ile beslenmektedirler. Otoklavların ihtiyacı olan su da reverse osmosis cihazları ile sağlanmaktadır.

Kimya, Kozmetik, Boya Sektörü: Bazı kimya sanayilerinde proses için gerekli düşük iletkenlikteki sular reverse osmosis sistemleri ile elde edilmektedir. Reverse osmosis sistemleri doğrudan ürün formüllerinde ve elektrostatik toz boya üretiminde sıkça kullanılır.

Akaryakıt İstasyonları: Akaryakıt istasyonlarında reverse osmosis cihazlarında ihtiyaç duyulan kalitede üretilen su, araç yıkamada, istasyonun genel temizliğinde ve personel için içme ve kullanma suyu olarak kullanılır.

Cam Sanayi: Cam üretimi yapılan işletmelerde lamine, yıkama ve rodajlama hatlarında ihtiyaç duyulan kalitede su reverse osmosis cihazları ile sağlanır.

Tekstil ve Deri Sektöründe: Tekstil boyahanelerinde genellikle yumuşatılmış su kullanılır. Kuyu ve baraj sularında meydana gelen mevsimler değişiklik sebebiyle yılın her dönemi ürün kalitesinde su elde etmek imkansızdır çünkü kaynaklardan gelen sularda mevsimsel değişiklikler meydana gelmektedir. Reverse Osmosis sistemleri kullanarak elde edilen ürün suları mevsimler değişikliklerden minimum düzeyde etkilenmesi sebebi ile tekstil boyahananelerinin ürün sularında tercih edilmektedir. Tekstil ve deri sanayilerinde sıcak su ve boya hatlarında, kazanlarında sıklıkla kullanılır.

İçme Suyu Üretimi: Reverse osmosis sistemlerinin kullanım amaçlarından biri de içme suyu üretimidir. Tuzluluğu yüksek olan kaynaklardan elde edilen suları içme suyu kriterlerine getirmede en çok kullanılan yöntemdir. Bu sayede özellikle şebeke suyuna ve damacana sulara ulaşamayan şantiye gibi kullanım noktalarında temiz su üretilebilir. Ayrıca son dönemde içme ve kullanma suyuna ulaşılması maliyetlerinin azaltılmasıve ofis içi güvenliğin arttırılması amacıyla da kullanılmaktadır.

Ambalajlı Su ve Meşrubat Sanayi: Doğal kaynak sulari yapisi itibariyle zaman zaman değişkenlik gösterebilmekte fakat günümüz tüketicileri standartların sürekliliğini piyasadan talep etmektedir. Dolayısı ile bir çok ambalajlı su firması bu standartları sağlamak için reverse osmosis sistemlerinden faydalanir. Meyve suları raf ömürlerinin uzatılması, taşıma ve depolama maliyetlerinin azaltılması amacıyla konsantre edilirler. Satışa sunulmadan önce de sulandırılıp pastörize edilir ve ambalajlanırlar. Konsantre etme işlemi genelde vakumlu evaporasyonla yapılır ve bu işlem sırasında uçucu aroma maddeleri buharla birlikte kaybolur ve ürün kalitesinin düşmesine neden olur. Meyve sularını konsantre etmek için membran teknolojisi kullanıldığında ise aroma kaybı olmadığından daha kaliteli bir ürün elde edilmiş olur. Ayrıca meşrubat sularının hazırlanmasında da ters ozmoz sistemi sıklıkla kullanılmaktadır. Konvensiyonel yöntemlere göre ters ozmoz sistemlerinin işletmesi çok daha kolaydır ve daha düşük yatırım maliyeti ile çok daha kaliteli su üretmektedir.

Buhar Kazanı Besi Suyu: Özellikle açık buhar kullanılan işletmelerde buhar kazanına kondens dönüşü az olur. Bu tür buhar sistemlerinde, buhar kazanına sürekli olarak yeni besi suyu verilir. Bu nedenle kazan suyunun iletkenliği çok hızlı yükselir ve iletkenliği azaltmak için çok miktarda kazan blöfü yapılır. Kazan blöfleri sırasında kaynar su atıldığından kazandan blöf yapmak aynı zamanda ısı kaybı anlamına gelir ve bu da ekonomik değildir. Buhar kazanını yüksek iletkenlikte su ile beslenemek yerine ters ozmoz sistemi ile hazırlanmış düşük iletkenlikte su ile beslendiğinde kazan blöfleri %97 azalır ve işletme maliyeti düşer.

Buhar Jeneratörü Besi Suyu: Buhar jeneratörlerine gelen su kısa zamanda buhara dönüşür, su içinde bulunan ve su molekülü haricindeki her mineral jeneratörün boruları içinde taşlaşır. Buhar Jeneratörüne yumuşatılmış su verilmesi oluşan taşlaşmayı önleyemez, çünkü yumuşatılmış su, besi suyunun içerisinden sadece kalsiyum ve magnezyum molekülleri alır ve suya sodyum molekülü verir ve içinde de çok miktarda mineral bulunur. Taşlaşma oluşturan mineraller kısa bir zaman içinde jeneratörün ısı verimini düşürürler. Oysa, buhar jeneratörü ters ozmoz ile üretilmiş ve saflaştırılmış su ile beslenebilir ve yaşanan sorunlar büyük miktarda azaltılabilir.

Soğutma Suyunun Hazırlanması: Hassas metal dökümü yapan ve hassas plastik enjeksiyon yapan sanayi kuruluşları için kalıp soğutma sularında taş ve kışır oluşumunu, ürün kalitesini ve üretim hızını arttırmak için soğutma suları ters ozmoz cihazları kullanılarak hazırlanmaktadır.
Enerji Sektörü: Enerji santrallerinde 0,1 µS/cm iletkenlik altındaki kalitede saf su ve sudaki silikat (SiO2) miktarının 0,05 mg/lt altında olması gerekmektedir. Bu su saflaştırma prosesi genellikle reverse osmosis sistemleri ile yapılmaktadır. Besleme suyunda istenmeyen minerallerin %99?a kadar olan kısmı ters ozmoz sistemleri ile ayrıştırıldıktan sonra su mix-bed demineralize sistemi veya Elektro-Deiyonizayon (EDI) sistemi ile saflaştırılmaktadır.

Ayrıca güneş panelleri üretiminde ve güneş panellerinin temizliğinde ihtiyac duyulan saf su, reverse osmosis sistemi ile sağlanabilir.

Gelişmiş Tarım Uygulamaları ve Seracılık: Gelişmiş tarım uygulamalarında ve seracılıkta ihtiyaç duyulan kalitedeki sulama suyunu temin etmek için reverse osmosis sistemleri sıkça kullanılır. Ayrıca bitkilerin sağlıklı gelişimi için gerekli kalsiyum ve magnezyum gibi parametleri bulunduran kaliteli su, reverse osmosis sistemleri ile üretilebilir.

Cocopeat (kokopit), hindistan cevizi kabuğunun işlemden geçerek topraksı bir yapı oluşması sağlanmış ve tarımda kullanıma elverişli hale getirilmiş topraksız tarımın uygulamalarından biri olan maddedir. Kokopit uygulamalarında reverse osmosis sistemleri, sulama için ihtiyaç duyulan suyu sağlayabilen sistemlerdir.

Metal Sanayi: Reverse osmosis sistemleri durulama, işleme, kaplama hatlarında, indiksiyon ocaklarında, dökümhanelerde ve kataforezde ihtiyaç duyulan kalitedeki suyu üretmek için sıklıkla kullanılır.

Seramik, Taş ve Toprak Ürünleri: Çamur hazırlama ve sır kaplama aşamalarında ihtiyaç duyulan su reverse osmosis cihazları ile sağlanabilmektedir.

Turizm Sektörü: Otellerde, personel ve misafirlerin ihtiyacı olan kullanma ve içme suyu, istenilen kalitenin sürekliliğini de sağlayarak, reverse osmosis cihazları ile değişik kapasitelerde üretilir.
Otomotiv Sanayi: Otomotiv sanayinde üretim aşamasında yıkama, kaplama ve boyama hatlarında ihtiyaç duyulan su reverse osmosis cihazlarıyla sağlanır.

Kağıt Baskı ve Matbaa Sektörü: Ofset baskı teknolojilerinde, mürekkep hazırlama sistemlerinde ve kalıp yıkama işlemlerinde saf su kullanımı baskı kalitesini son derece yukarı taşıdığı için gelişmiş matbaaların neredeyse tamamında reverse osmosis sistemleri kullanılır.

Deniz Suyundan Tatlı Su Üretimi: Deniz suyundaki tuzu, iletkenliği yüksek olan suyun içindeki istenmeyen tüm mineralleri sudan ayıran, saf su eldesine yönelik bulanıklığı, tortuyu, partikülü özel ekipmana ihtiyaç olmadan ortadan kaldırabilen, tek adımda aynı suyu arındırabilen, diğer metotlar kullanılarak yapılan arıtma işlemlerinin güç olduğu veya yetersiz kalındığı yerlerde reverse osmosis sistemleri mükemmel çözümdür. En önemli özelliklerinden biri tuzu deniz suyundan ayırmasıdır. Aynı zamanda deniz suyundan tamamen içilebilir su elde etmesidir. reverse osmosis sistemi kullanılarak yapılan arıtım işleminde deniz suyundan tamamen güvenli içme suyu elde edilir. Deniz suyu, tuzsuz su olarak membran üretim çıkışından içilebilir su olarak çıkar.

Kaynak: ters ozmoz
 
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English