Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Resmen açıklandı! İşte F 35'lerdeki Türk imzası

Savunma Sanayi Başkanlığı, ABD’nin Türkiye’yi proje dışında bırakmaya çalıştığı F 35 savaş uçağın projesinde Türk şirketlerinin ürettiği ürünleri ve Türkiye’nin yerini açıkladı. Uçağın, gövdesinden motoruna kadar tam 19 noktasında 7 Türk savunma sanayi firmasının imzası bulunuyor.

Resmen açıklandı! İşte F 35’lerdeki Türk imzası
BD, Türkiye’nin Rusya’dan S 400 füze sistemi almasını gerekçe göstererek, Türkiye’ye F 35 teslimatını bloke etti. ABD Senato’sundan geçen karar Başkan Trump tarafından da onaylandı. ABD’li yetkililer, F 35’lerdeki blokenin kalkması için Türkiye’nin Rusya’dan alacağı S 400 füze sisteminden vazgeçmesini ön koşul olarak sunuyor. Türkiye, 2002 yılında başlayan F 35 projesinin ABD, İngiltere, Danimarka, İtalya, Hollanda, Kanada, Norveç, Avustralya ile birlikte 9 ortağından biri.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanlığı, Türkiye’nin F 35 projesine olan katkılarını ve Türk savunma sanayi firmalarının proje için yaptıkları üretimleri açıkladı. Aralarında TAI, ASELSAN, Havelsan gibi dev Türk firmalarının yer aldığı 7 Türk şirketi, uçağın gövdesinden motoruna kadar 19 ayrı noktasına parça üretimi yapıyor.

700 MİLYON DOLARLIK FATURA

Uçağın orta gövdesinde birçok parça TAI tarafından üretiliyor. ASELSAN ise F 35’lerin komünikasyon, navigasyon ve tespit (CNI) sistemine ait, Aviyonik Arayüz Kontrol (CAIC) modülünü hazırlıyor. Gövde ve kanat parça üretimi Kale Aero tarafından, motor bölümündeki bazı parçaların üretimi ise Kale Pratt&Whitney tarafından üretiliyor. Havelsan F 35’ler için mühendislik desteği sağlarken iniş takımları, fren sistemi ve yakıt pompası gibi parçalar Alp Havacılık tarafından üretiliyor. Ayesaş ise uçakların kokpit camlarının kart üretimini üstleniyor. Türk firmaları F 35’ler için bugüne kadar toplam 700 milyon dolarlık fatura kesti.

Türkiye’nin projedeki yeri, alacağı toplam 100 adet F 35 uçağının çok daha ilerisinde bulunuyor. Uçağın kritik parçalarının üretimini yapan Türk firmaları, F 35’lerin üretim ve teslimatının zamanında yapılması için büyük rol üstleniyor. ABD Savunma Bakanı James Mattis, daha önce yaptığı açıklamada, Türkiye’nin projeden çıkarılmasının F 35’lerin üretiminde ve teslimatında aksamaya neden olabileceğini belirtmişti.KAYNAK: HABERTÜRK
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English