Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

POLİKİSTİK OVER HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE 10 ÖNERİ - PROF.DR. BANU KUMBAK AYGÜN

POLİKİSTİK OVER HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE 10 ÖNERİ - PROF.DR. BANU KUMBAK AYGÜN


Polikistik over hastalığı (PKOS) son yıllarda daha sık karşılaşılan bir hastalık olmuştur. Sıklığı %25’lere ulaşmıştır. Bunun en önemli sebebi ne yazık ki obezite ve beslenme sorunlarıdır. Polikistik over hastalığının en sık sebep olduğu şikayetler adet düzensizliği, tüylenme, bebek sahibi olamamaktır diyebiliriz.
        
Tanıyı koyduktan sonra polikistik over hastalığını nasıl tedavi ediyoruz? Polikistik over sendromu tanısı koyduktan sonra şikayete göre tedavi planı yapılmalıdır, kadının yaşı tedavi planlamasında önemli rol oynar. Örneğin genç bir kızda adetler düzensiz olduğu için bize başvurulduysa adetleri düzenlemeye çalışırız. Ama önce kilo fazlalığı varsa beslenme planını düzenlemeyi ve düzenli egzersiz yapılmasını öneririz. Bu şekilde bir planlama sonrası bazı insülin hormonu duyarlılığını arttıran ilaçlar ile tedavi uygularız. PKOS ilaçlarının başında metformin içeren ilaçlar gelmektedir.
         Adetleri düzensiz olan genç kız ya da kadınlarda doğum kontrol hapları kullanılabilir, ileride kısırlığa sebep olmaz. Bilinenin aksine bu haplar kısırlık sebebi değildir, 6 aylık kontroller ile kullanımında sakınca yoktur.
        
Peki polikistik over hastalığı olan bir kadın bebek sahibi olmak isterse nasıl bir yol izlenir? PKOS gebe kalır mı? Bu kadınlarda tüpler açık ise ve sperm problemi yoksa yumurta takibi ya da aşılama yöntemleri bebek sahibi olmayı sağlamada yeterli olabilir. Fakat evlilik süresi 5 yılı geçmiş ise bu tedaviler yerine tüp bebek tedavisine geçmek daha doğru olacaktır, çiftlerdeki sabırsızlık evliliği olumsuz etkileyebilir. Tüp bebek tedavisi ile bu kadınlarda en az %40-60 gebelik elde edilebilir. Eğer eşlik eden sperm problemi ya da tüplerde tıkanıklık varsa doğrudan tüp bebek tedavisine geçilir.
        
Polikistik over hastalarının tedavilerinde başarılı olmak için nelere dikkat edelim? Kilo kaybı sonrası tüp bebek tedavisine geçmek tedavi başarısını arttırır. Kilo fazlalığı tedavileri olumsuz etkiler, daha çok ilaç kullanılmasına neden olur. Yine sigara kullanılmamalıdır. Yumurta kalitesi olumsuz etkilenebilir. Bu kadınların tüp bebek tedavileri esnasında yumurtalıkların aşırı uyarılması sorunu ortaya çıkabilir. Bunu önlemek için düşük dozda iğne kullanımı ve yakın takip önemlidir. Eğer aşırı uyarılma olmuş ise tedavi ile oluşan embriyolar rahime verilmeden dondurularak 1.5-2 ay sonra rahime transfer edilebilir. Bu yol izlendiğinde gebeliğin sağlıkla ilerlemesi ve annenin sorun yaşamaması sağlanır.
        
Polikistik over hastalarının tedavilerinde dikkat edilmesi gereken 10 noktayı şöyle sıralayabiliriz;
1. Kilo verilmesi
2. Sigara içilmemesi
3. Düzenli egzersiz yapılması
4. Uygun olan kadınlarda insülin hassaslaştıran ilaçların kullanımı
5. Bebek sahibi olmak isteyen kadınlarda eşlik eden tüplerle ilgili sorunların ya da sperm problemlerinin varlığının araştırılması
6. Yumurta takibi ya da aşılama tedavileri uzayabileceğinden sabırlı olunması ve bu süreçte takip eden hekime itimat edilmesi
7. Bebek isteyen kadınlarda evlilik süresi uzun ise tüp bebek tedavisine geçilmesi 
8. Tüp bebek tedavisinde hiperstimulasyonu engellemek için düşük doz iğne kullanılması ve yakın takip edilmesi
9. Hiperstimulasyon gelişen kadınlarda embriyoların dondurulması ve embriyo transferinin ertelenmesi
10. Kan pıhtılaşması riski yüksek olabildiğinden tüp bebek tedavilerinde kan sulandırıcı iğnelerin uygun kadınlarda kullanılması
 
Sorularınız için iletişime geçin:
Prof.Dr. Banu Kumbak AYGÜN
www.banukumbak.com – info@banukumbak.com
TELEFON    : 0535 461 22 44
WHATSAPP : 0532 396 19 76
           
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English