İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği Başkanı Filiz Karaosmanoğlu’nun çevrimiçi moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde söz alan Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı son dönemde sıfır atık bilincinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde ülkemizde daha da gündem olmasından memnuniyet duyduğunu ifade etti.
“Sıfır Atık Çalışmasını ilçemizin her noktasına taşıyoruz”
“Selçuklu Belediyesi olarak 2007 yılından bu yana sıfır atık konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Başkan Pekyatırmacı : “Bu konuda da çok iyi noktalara gelmiş durumdayız. Burada önemli olan husus ne kadar çok atık ürettiğimizle değil, ne kadar az atık ürettiğimizdir. Sıfır atık çalışmalarımızı lisanslı firmaya ait on yedi adet atık toplama aracı, iki adet market konteynırı toplama aracı, bir adet hidrolik kaldırmalı cam toplama aracı, iki adet kontrol aracı ve 40 personelle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Konutlarda ambalaj atıkları yönetim planı dahilinde haftada 1-2 defa toplamalar yapılmakta. Sitelere, marketlere, AVM’lere ve satış noktalarına 750 adet geri dönüşüm kafesleri ve konteynırları bırakılarak bu geri dönüşüm faaliyetleri yürütülmekte. Yine okullara, resmi kurum ve kuruluşlara, sağlık kuruluşlarına ve benzeri yerlere 12 bin adet iç mekan topqlama kutuları bırakılarak da okullarda ve resmi kuruluşlarda geri dönüşüm faaliytlerinin yürütülmesi noktasında fiziki imkanlar sağlanmış durumda. Yine cadde, sokak, site, okul ve resmi kurumlara 140 adet cam kumbarası bırakılarak büyük market ve AVM’lere ise 30 adet araç üstü konteynır bırakılarak, ihtiyaç halinde de talep edilen yerlere iç mekan kutusu, konteynır, cam kumbarası bırakılarak geri dönüşüm
faaliyetleri yürütülmekte. Tabi ilçemizde sıfır atık uygulamaları kapsamında ambalaj atıklarının kaynağında ayrı toplanması çalışmaları yanında atık pillerin toplanması, atık elektrikli ve elektronik eşyaların toplanması, tekstil atıklarının toplanması, atık ilaçların toplanması gibi çalışmalarımız da devam etmekte. İlçemizde sıfır atık projesi kapsamında ilk olarak personellerimize eğitim çalışması yapıldı. Hizmet binamız ve tesislerimizdeki masa altındaki çöp kovaları kaldırılarak koridorlara sıfır atık toplama sistemine uygun iç mekan atık toplama kutuları bırakıldı. Yine ikinci aşamada ilçemizde bulunan kamu kurumlarında ve okullarda sıfır atık konusunda eğitim çalışmaları yapıldı ve koridorlara 700 takım yaklaşık 2800 adet sıfır atık toplama sistemine uygun iç mekan atık toplama kutuları yerleştirildi. Üçüncü aşamada 200 dairelik bir sitede uygulama başlatıldı. Proje döngüsü ve proje yönetiminin bilimsel esasları ile analiz edilen çalışmada site yöneticilerine ve site görevlilerine eğitim çalışmaları yapıldı.” Şeklinde konuştu.
“Sıfır Atık Çalışmalarının temelini eğitimle oluşturacağız”
Toplumda sıfır atık bilincinin oluşturulmasının büyük bir önem taşıdığını ifade eden Başkan Pekyatırmacı : “Bu yüzden de eğitim faaliyetlerini çok çok önemsiyoruz. Ne kadar materyal üretirsek üretelim, ne kadar geri dönüşümle ilgili konteynırlar üretirsek üretelim insanlarımız getirip atıklarını veyahut geri dönüşüm metaryallerini buralara bırakmadıkları zaman yaptığımız çalışmaların hiçbir anlamı kalmıyor. Sitede yapılan eğitimler ve sıfır atık toplama noktası oluşturulması sonucunda ilk uygulamada üç ay sonra alınan verilerde ortalama günlük 480 kilogram katı atık oluştuğu ve 65,20 kilogram değerlendirilebilir atık toplandığı görüldü. Sitede oluşan tüm atıklar içinde toplanan değerlendirilebilir atık oranı yüzde 12 seviyelerine ulaştı. Bu gösteriyor ki az önce ifade ettiğim gibi eğitim faaliyetleri ile insanlarımızı konu hakkında bilinçlendirme ile çok kısa sürede çok olumlu neticeler etme imkanımız ortaya çıkıyor. İlçemizde uyguladığımız sıfır atık çalışmalarında 2019 yılında 18 bin değerlendirilebilir atık toplandı. 2020 yılının ilk 9 ayında eğitim faaliyetlerinin de sürece dahil olmasıyla birlikte 2019 yılında elde ettiğimiz neticeyi ilk 9 ayda elde ederek 18 bin ton değerlendirilebilir katı atık topladık. Sıfır atık projesi kapsamında 1.Sınıf Atık Getirme Merkezi’ni kurduk. Bu merkezimiz 16.10.2019 tarih ve E.34213 sayılı yazı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından onaylanmıştır ve Selçuklu Atık Getirme Merkezi’nde 13 türde atık toplanmaktadır. İlçemizde 12 adet Mobil Atık Getirme Merkezi bulunmakta ve 50 adet daha alımı planlanmaktadır. İlçemizde 2010 yılından bu yana atık pillerle ilgili kaynağında ayrı toplanmakta. Muhtar ofislerine,okullara,satış noktalarına ve sitelere atık pil kutuları bırakarak yine çok önemli bir faaliyeti yürütüyoruz. Atık tekstil ürünlerinin toplanmasıyla ilgili İlçemizde 15 adet tekstil/giysi kumbarası AVM lere yerleştirilerek tekstil atıklarının kaynağında ayrı olarak toplanması çalışmalarımız başlatılmıştır.Ayrıca 80 adet tekstil/giysi kumbarası sitelere bırakılmış olup, uygulamanın yaygınlaştırılması le ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında ilçemizde 10 noktada toplam 20 adet atık ilaç toplama kutusu ile çalışmalarımız başlatılmıştır.
“Kompost ve organik atığı ekonomimize kazandıracağız”
Kompost ve organik katı atık konusundaki projelere de ayrı bir başlık açan Başkan Pekyatırmacı:” hedefimiz sıfır atık kapsamında bütün organik atıkların da dönüştürülerek ekonomiye kazandırmak. Bununla ilgili olarak da belediyemizin park bahçe çalışmalarından ortaya çıkan çim, ağaç yongası ve semt pazarlarından toplanan meyve sebze atıklarının kompost yapılması ile ilgili çalışmalarımız başladı. Bir sonraki hedefimiz evlerimizden organik atıkları ayrıştırarak toplayabilmek bunları mümkünse belli istasyonlarda sitelerimize yakın yerlerde, mümkün değilse yine bunları ayrı toplayarak belediyemizce oluşturulacak istasyonlarda kompost çalışmaları yaparak bu atıkları da ekonomiye kazandırabilecek hale getirmek.
“Selçuklu’da Akıllı Atık Sistemini yaygınlaştırıyoruz”
Akıllı Atık Sistemine de değinen Başkan Pekyatırmacı: “ Selçuklu da Akıllı Atık Toplama Sistemi kuruldu ve sistem kapsamında çöp konteynerlerine sensör,İdari ofise kullanıcı paneli, araçlara tablet yerleştirildi. 2018 yılında faaliyete geçen sistemle Bosna Hersek mahallesinde bulunan konteynerlerin tamamına 250 adet sensör yerleştirildi. Akıllı atık toplama sistemi kapsamında yapılan çalışmalardan elde edilen tüm veriler depolanmış ve analiz edilerek projeksiyon oluşturuldu.2020 yılında 380 konteynerlik yeni bir atık toplama bölgesinde ilave uygulama başladı. Bu uygulamayla kayda değer bir biçimde zaman, akaryakıt, toplanan katı atık oranında % 44 oranında artış ve 2 yılda 7.300 litre daha az yakıt harcanıp, 20.000 kg daha az karbon emisyonu salınımı yapılarak 900’den fazla ağaç kurtarılmıştır. Uygulama bölgelerinin ilçemiz genelinde yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalarımız devam etmektedir.Sistemin tüm Selçuklu’da uygulanması ile;atık toplama verimliliğinde en az %32 iyileştirme atık toplama harcamalarında yıllık 6.500.000,00 TL tasarruf karbon emisyonları azaltılarak hava kalitesinin artmasına katkı sağlanması hedeflenmektedir. Bununla birlikte Selçuklu Belediyesi olarak ilk Sıfır Atık Belgesini hem kurumsal anlamda hem de yerel yönetimler anlamında alan belediyeyiz. “ şeklinde konuştu.
Kaynak: