Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

PDF ve JPEG Görüntü Formatları Arasındaki Farklar

PDF ve JPEG Görüntü Formatları Arasındaki Farklar
 
Bilgisayarlarda yer alan dosyaların formatları arasında ciddi farklılıklar vardır. Birçok kişinin de bildiği gibi dosyanın türüne bağlı olarak format farklılıkları olduğu gibi, aynı tür dosyalar için de benzer durum geçerlidir. Formatlara bağlı olarak dosyaların uzantıları belirlenir. Böylece ilgili programlar ve yazılımlar, bu dosyaları rahatlıkla açabilir. Yazımızın devamında söz konusu dosya formatlarından olan JPEG ve PDF arasındaki farklardan bahsedeceğiz.
 

PDF Nedir?

PDF; Portable Document Format (Taşınabilir Belge Biçimi) ifadesinin baş harflerinden oluşur. Farklı türden belgelerin okunması ve görüntülenmesi için kullanılan bir format olarak ifade edilebilir. Adından da anlaşılacağı gibi taşınabilir belge biçimidir. Yani herhangi bir programa bağlı olmayan bir format olup, dünya genelinde resmi belgelerin genellikle bu formatta olduğu söylenebilir. Dolayısıyla da PDF’nin dünya geneli için resmi bir belge formatı olduğundan bahsedilebilir.
PDF dosyası, resmi ya da resmi olmayan bir belgenin görüntüsüdür. Bu görüntüde, belgede bulunan bütün detaylar yer alır. PDF uzantılı dosyaları açmak için genellikle Adobe Reader adındaki program kullanılır. Söz konusu program ile bu uzantının genel olarak özdeşleştiği söylenebilir. Oldukça kullanışlı olan PDF, insanların birçok alanda ciddi kolaylık yaşamasını sağlar.


 

JPEG Nedir?

JPEG, sıkıştırma özelliği olan dijital görüntü formatı olarak ifade edilebilir. Uzantısı .jpeg veya .jpg şeklinde olup, özellikle dijital fotoğrafçılıkta yoğun bir şekilde kullanılır. Sıkıştırma yaparken görüntü kalitesinin genel anlamda bozulmaması, bu formatın en önemli özelliği olarak dikkat çeker. Ama tamamen kalitenin korunması gibi bir durumun olmadığının altının çizilmesi gerekir. Çünkü bahse konu sıkıştırma sırasında, küçük kalite kayıpları yaşanır.
JPEG, birçok görsel için uygun bir formattır. Özellikle karışık renkler konusunda oldukça başarılı olduğu söylenebilir. Bunun nedeni olarak ilgili formatın grafik görüntü ile ilgili olmasıdır. Fotoğraflarda, özellikle de kaliteli fotoğraflarda daha yüksek performans verir. Ayrıca bu dosya formatının kendi alanında kalite ve performans değişkenlerini mükemmel bir şekilde dengelediği söylenebilir.
 

PDF ve JPEG Arasındaki Farklar

Her ne kadar PDF ve JPEG görüntü formatları olsalar da, aralarında ciddi farklar vardır. Şimdi gelin, bu farkları birlikte inceleyelim.
  • Öncelikle PDF bir belge dosyası iken, JPEG ise grafik görüntü dosyasıdır. Farklı olan bu formatların birbirine dönüştürülmesi mümkündür.
  • Bir dosyanın JPEG ve PDF formatları detaylı olarak incelendiğinde, PDF formatının boyutunun daha fazla olacağı fark edilecektir. Bu durumun temel nedeni ise JPEG formatının aynı zamanda sıkıştırma yapmasıdır.
  • PDF, bir dosyanın orijinal halini korur ve bazı bölümleri düzenlemeye açık olarak bırakır. JPEG ise bütün bileşenleri tek bir dosyada sıkıştırır.
  • PDF formatındaki bir dosyada bulunan metinleri kopyalamak mümkün iken, JPEG formatında böyle bir işlemi yapmak imkansızdır.
  • JPEG’den PDF’ye dönüşüm yapıldığında görüntüde herhangi bir bozulma meydana gelmez. Ancak PDF’den JPEG’e bir dönüşüm yapılırsa, bu defa görüntüde bazı bozulmalar yaşanması muhtemeldir. Bunun temelinde ise sıkıştırma vardır. Kaliteli bir dönüştürme elde etmek istiyorsanız ReaConverter gibi sitelerden yardım alabilirsiniz.
  • PDF uzantılı dosyaların birden fazla içermesi söz konusu olabilir. Örneğin bir kitabın tamamı taranarak, dijital ortama aktarılması ve bu ortamda kullanılmasında PDF uzantısı çok büyük bir önem taşır. JPEG için benzer ifadeleri kullanmak mümkün değildir. Çünkü bu dosya uzantısının geliştirilme nedeni çok daha farklıdır.
 
SONUÇ
Dünya genelinde yoğun olarak kullanılan bu dosya formatlarına ilişkin genel detaylar bu şekildedir. Yukarıda bahsedilen hususlar detaylı olarak incelendiğinde, iki formatın aslında tamamen farklı olduğu anlaşılacaktır. Buna bağlı olarak kullanımından önce hangisinin daha uygun olduğuna bakılması gerekir.
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”