Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Mustafa Özçelik "12. İstanbul Edebiyat Festivali"nde "Yunus'un Şehirleri"ni anlattı:

"Gelin tanış olalım çağrısı kıyamete kadar sadece kendi coğrafyasına değil dünyadaki her insana yapılmış bir çağrıdır. Bu çağrıyı önce bizim duymamız, sonra da dünya insanlarına duyurmamız lazım" "Yunus demek Anadolu demektir, Yunus demek Türkiye demektir. Anadolu'yu, bu coğrafyayı, bu ülkeyi temsil eden sembol bir isim aranacaksa, diliyle de, din algısıyla kesinlikle Yunus Emre'dir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Şair ve yazar Mustafa Özçelik, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi tarafından bu yıl 12'ncisi düzenlenen "İstanbul Edebiyat Festivali"nde konuştu.


Anadolu Ajansı'nın Global İletişim Ortağı olduğu ve bu yıl vefatının 700. yılı dolayısıyla Yunus Emre'ye adanan festival kapsamında gerçekleştirilen "Yunus'un Şehirleri" başlıklı konuşma, birliğin sosyal medya hesaplarından yayınlandı.


Özçelik, Yunus Emre'nin nereli olduğu veya kabrinin nerede bulunduğunun çokça tartışılan bir konu olduğunu belirterek, "Bizim amacımız, şurada ya da burada olduğunu ispat etmek değil. Böyle bir şey hem mümkün değil hem de hiçbir anlamı yok. Asıl önemli olan Erzurum'dan Bursa'ya, Isparta'dan Kırşehir'e kadar, Anadolu'nun dört tarafına dağılmış Yunus Emre'nin şehirleri adını verdiğimiz şehirlerdeki Yunus hikayeleri, orada bıraktığı tesirler, Anadolu'nun onu nasıl bağrına bastığı. Fakat insanlar için nerede olduğu da bir meseledir." ifadesini kullandı.


Yunus Emre'nin bir şehirden çok insanların gönüllerinde hayat bulduğunu dile getiren Özçelik, "Anadolu'nun dağında, taşında, toprağında, gökyüzünde, ayında, güneşinde, yıldızında, denizdeki balıklarında, çiçeklerinde Yunus izi, Yunus nefesi, Yunus manası var." dedi.


Özçelik, Türkiye'deki 17 ilin Yunus'un somut olarak hatırasını taşıdığını anımsatarak, "Yunus'un çağrısına uyarak bilişme, buluşma ve tanışma vaktidir. İnşallah bu buluşma gerçekleşir ve başta ülkemiz olmak üzere bütün insanlık, onun sevgi, barış, kardeşlik çağrısı etrafında birleşir ve yaşadığımız dünya daha yaşanabilir bir dünya haline gelir." değerlendirmesinde bulundu.


- "Yunus'un çağrısını dünya insanlarına duyurmalıyız"


İnsanlarla Yunus'u buluşturmak için kitapların da önemli olduğunun altını çizen Özçelik, şunları kaydetti:


"Yunus Emre, malum bir çağrıda bulunuyordu. 'Gelin tanış olalım, işi kolay kılalım, Sevelim sevilelim, dünya kimseye kalmaz' diyordu. Bu çağrı, yani onun 'Gelin tanış olalım' çağrısı kıyamete kadar sadece kendi coğrafyasına değil dünyadaki her insana yapılmış bir çağrıdır. Bu çağrıyı önce bizim duymamız, sonra da dünya insanlarına duyurmamız lazım. Yani bunu bir İngiliz'in bir Fransız'ın bir Koreli'nin bir Japon'un kendiliğinden duymasını beklemek doğru olmaz. Bu çağrıyı bizim oraya ulaştırmamız gerekiyor.


Makamı olan yerler madem diyorlar ki 'Yunus bizdedir', eyvallah saygı duyuyoruz ama bu konuda daha aktif bir sürece girmeleri gerekiyor. Mesela gezdiğim Yunus makamlarının olduğu pek çok şehirde Yunus türbelerinin bakımında sıkıntılar vardı. Önce o türbeler imar edilmeli.


Ayrıca her yıl belli zamanlarda törenlerin yapılması lazım, bu ritüeller çok önemli, Yunus birleştirici bir değer. Yunus'un makam ve türbesi etrafında Erzurumluların, Ispartalıların, Afyonluların, Manisalıların, Eskişehirlilerin, Konyalıların, Karamanlıların bir araya gelmesi, o yöredeki insanların birlik ve beraberlik duygusunu tatmaları açısından da son derece önem arz ediyor."


- "Yunus demek Anadolu demektir, Türkiye demektir"


Yunus Emre'nin cami cemaatiyle buluşmasını çok önemsediğini vurgulayan Özçelik, "İlahileri biliniyor ama hakkında bilgilerin de verilmesi lazım. Mesela Eskişehir'de Mayıs ayının ilk haftasının ilk Cuma'sında Cuma vaazının ve hutbesinin konusunun Yunus Emre olmasını düşünmüştük, bu sağlandı. Çıkışta insanlara Yunus kitapları armağan edildi, mevlit okutuldu, şekerler dağıtıldı, pilav dağıtıldı. Bunlar inanılmaz sonuçlar veriyor. Yani şehrin gündemi birdenbire değişiyor." şeklinde konuştu.


Türkiye'de Yunus Emre'nin adını taşıyan bir üniversitenin olmasının en önemli hayallerinden biri olduğunu ifade eden Özçelik, "Yunus demek Anadolu demektir, Yunus demek Türkiye demektir. Anadolu'yu, bu coğrafyayı, bu ülkeyi temsil eden sembol bir isim aranacaksa, diliyle de, din algısıyla kesinlikle Yunus Emre'dir." değerlendirmesini yaptı.


"Yunus'un Çağrısı", Yunus'a Ömür Verenler", "Edebiyatçıların Yunus'u ve "Sinemada Yunus Dili- İrfani Sinema" gibi birçok başlığın ele alınacağı festivalin sona ereceği 31 Aralık Perşembe günü "2020 Yılı Edebiyat Gündemi Değerlendirmesi" yapılacak.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”