Son Dakika Haberler

Regeni'nin ailesi, cinayet soruşturmasında hiçbir ilerleme kaydedilmediği gerekçesiyle İtalyan hükümetinin "İtalya'nın Kahire Büyükelçisini tekrar göreve gönderme" kararının "başarısız" olduğu açıklamasını yaptı

Anadolu Ajansı haberine göre;
ROMA (AA) - Mısır'da 2016 yılında öldürülen Cambridge Üniversitesi öğrencisi İtalyan Giulio Regeni'nin ailesi, İtalyan hükümetinin "cinayetin aydınlatılması için Kahire Büyükelçisini göreve geri gönderme" kararının "başarısızlıkla" sonuçlandığını belirtti.

İtalyan ANSA ajansının haberine göre Regeni'nin ailesi, İtalyan hükümetinin 6 ay önce "cinayetin aydınlatılması için gerekli olduğunu" belirterek aldığı "İtalya'nın Kahire Büyükelçisini geri gönderme" kararını, soruşturmada herhangi bir yol katedilmesini sağlamadığı için "başarısızlık" olarak niteledi.

İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Giampaolo Cantini'nin göreve başlamasının üzerinden aylar geçmesine rağmen cinayet soruşturmasında gelişme kaydedilmemesine ilişkin anne Paola Deffendi ve baba Claudio Regeni, "Yeni elçinin iki yıl önce oğlumuzun başına gelen korkunç cinayeti aydınlatması gerekiyordu ama bu konuda başarısız oldu." ifadesini kullandı.

Soruşturma hususunda "acilen tutum değişikliğine gidilmesi" çağrısında bulunan aile, İtalya ve Mısır arasındaki "ortak soruşturma stratejisi" çerçevesinde, Mısır polisinin Regeni'nin kaybolduğu güne ilişkin videoları teslim etmesini beklediklerini kaydetti.

İtalya'nın önde gelen gazetelerinden La Repubblica da haberinde, avukatları Alessandra Ballerini aracılığıyla yazılı açıklama yapan ailenin, "Boşa zaman harcadık. İşkence eden, öldüren ve zalimce gerçeği saklayan bir ülkeyle ilişkilerimizi normalleştirmemiz mümkün değil." değerlendirmesine yer verdi.

Repubblica, ailenin daha fazla gecikme yaşanmadan ilgili videoların iki tarafın da davadaki yetkilileriyle paylaşılması ve ortak soruşturma toplantısının yapılması yönündeki çağrısını aktardı.

- Regeni cinayeti

Cambridge Üniversitesinde okuyan ve Mısır'da işçi sendikalarıyla ilgili bir araştırma yürüten 28 yaşındaki İtalyan öğrenci Giulio Regeni, "25 Ocak Devrimi"nin 5'inci yılında kaybolduktan sonra 2016 yılının şubat ayında Kahire-İskenderiye yolunda ölü bulunmuştu.

Regeni'nin cesedini gören dönemin İtalya'nın Kahire Büyükelçisi Maurizio Massari, gencin vücudunda çok sayıda darp izi, morluk ve yanma belirtileri bulunduğunu açıklamıştı.

Giulio Regeni'nin şüpheli ölümü ve olayın aydınlatılamaması, İtalya-Mısır ilişkilerinde dönem dönem gerilime yol açmış, Mısır İçişleri Bakanlığı soruşturmanın devam ettiğini duyurmuştu.

Mısırlı yetkililerin olayın aydınlatılması için yeterli iş birliğini göstermediğini savunan İtalya, Kahire Büyükelçisini Nisan 2016'da istişareler için çağırmıştı. İtalyan hükümeti, Mayıs 2016'da Giampaolo Cantini'yi yeni Kahire Büyükelçisi olarak atamış ancak Cantini söz konusu gerilim nedeniyle göreve başlayamamıştı.

Mısır hükümetinin geçen yıl ağustos ayında Cantini'ye "agreman" (uygunluk) vermesinin ardından İtalyan hükümeti de bu ülkeye büyükelçisini göndereceğini açıklamış, bunun Regeni cinayetinin aydınlatılması için gerekli olduğunu savunmuştu.


Geçen yıl eylül ayında ise Regeni'nin ailesini savunan Mısır Hak ve Özgürlükler Komisyonu, Mısır emniyet güçlerini ofislerini basmakla suçlamıştı. Komisyon, Mısır makamlarının kendilerine ait internet sitesini kapatmaya çalıştığı suçlamasında da bulunmuştu.

Regeni'nin öldürüldüğü günden bu yana İtalya'nın pek çok noktasında "Giulio için hakikat" sloganıyla eylemler yapılıyor.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English