Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Milli ve yerli kavramlarının içini dolduran yazar Yahya Kemal Beyatlı"

Yazar Ercan Yıldırım: "Yahya Kemal, ulus devletin genel ilkelerini, ruh ve zihniyet dünyasını çok iyi belirlemiştir yazılarında. Fransız İhtilali'ni Fransızlardan daha iyi bilebilen bir aydından bahsediyoruz" Dr. Lütfü Şahsuvaroğlu:- "Şu anda bizim Türkçemiz 250 bin kelimeye erişti, dünyanın en büyük dillerinden biri ama bu zamanda bir Şeyh Galip, Yunus Emre, Fuzuli, Yahya Kemal ne yazık ki çıkmıyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından, Bahçelievler Belediyesi'nin destekleriyle düzenlenen "Uluslararası Yahya Kemal Sempozyumu" kapsamında "Yahya Kemal'i Anlama Biçimleri" başlıklı oturum gerçekleştirildi.

Bahçelievler Nurettin Topçu Kültür Merkezi'nde yapılan etkinliğin oturum başkanlığını Prof. Dr. Abdulkadir Emeksiz üstlendi.

Yazar Ercan Yıldırım, "İmparatorluktan Ulus Devlete Türkiye'nin Ruhunu Arayan Aydın" başlıklı konuşmasında, milli ve yerli dönem içerisinde özellikle 2015'ten sonra çok farklı yönelimlerin gündeme gelmiş olmasına rağmen Yahya Kemal'in pek gündem olmadığını söyledi.

Yahya Kemal Beyatlı'nın fikirlerinin "milli ve yerli" kavramlarının içini doldurduğuna işaret eden Yıldırım, "Yahya Kemal, milliyet kavramını Fransa'da daha yerli yerine oturtmuş bir isim. Geçiş dönemi kuşağı aydınlarından olan Yahya Kemal, saltanat rüyasından millet kavramına geçiş, yani 'Osmanlı klasik sistemiyle mi devam edelim?' veya 'Yeni doğan siyasal organizasyonlar içerisinde mi yer alalım?' tartışmaları içerisinde, hem saltanat hem ulus devlet olsun görüşlerinde bir taraf olarak yer alır ve artık ulus devletin kendi kaideleri içerisinde olması gerektiğini de dile getirir." diye konuştu.



- "Yahya Kemal'deki Türk kimliği dediğimiz şey İstanbul'dur"

Yıldırım, Malazgirt Savaşı'ndan sonra Anadolu'da yeni bir ontoloji doğduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Yahya Kemal'deki vatan kavramı Anadolu'dur fakat Yahya Kemal'de bir Orta Asya fikri yoktur. İslam havzası, Osmanlı havzasından ziyade Yahya Kemal'deki vatan Anadolu, hatta ulus devleti de belirleyecek olan temel ruh ve genel kaideler İstanbul'la oluşturulmuştur. Yani Yahya Kemal'deki Türk medeniyeti, Türk kimliği dediğimiz şey İstanbul'dur. Dolayısıyla İstanbul'un Fethi Malazgirt'ten sonra ikinci büyük olaydır."

Yahya Kemal açısından ontolojiye açılacak üçüncü büyük olayın da İstiklal Harbi olduğuna işaret eden Yıldırım, "Yahya Kemal, 'Türkler sadece musiki geliştirmekle, bir dil, bir yazı, mimari, Süleymaniye ve Selimiye gibi harikalar geliştirmekle kalmamış, aynı zamanda teşkilatlanma uzmanıdır.' der. İstiklal Harbi'nde kısa bir sürede toparlanıp, savaşa hazırlanıp, buradan tekrar millet gerçeğini kurabildiğimizi söyler. Yahya Kemal, ulus devletin genel ilkelerini, ruh ve zihniyet dünyasını çok iyi belirlemiştir yazılarında. Fransız İhtilali'ni Fransızlardan daha iyi bilebilen bir aydından bahsediyoruz." ifadelerini kullandı.



- Sempozyum bugün sora erecek

"Ülkücü Camianın Yahya Kemal Algısı" başlıklı bir konuşma yapan Dr. Lütfü Şahsuvaroğlu da Yahya Kamal'in bir vatan telakkisi olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Şu anda bizim Türkçemiz 250 bin kelimeye erişti, dünyanın en büyük dillerinden biri. Hiçbir çağda, Yunus Emre, Şeyh Galip, Fuzuli zamanı, Kazakistan, Kırgızistan, Orta Asya, Eski Anadolu Türkçesi dahil, şu anki gençliğin sahip olduğu hazine kadar hiçbir hazineye sahip olamadılar ama bu zamanda bir Şeyh Galip, Yunus Emre, Fuzuli, Yahya Kemal ne yazık ki çıkmıyor."

Sempozyumun 4. oturumunda ayrıca Asım Öz, "Duygulardan Eleştiriye: Varlık Dergisinde Yahya Kemal", Kamil Büyüker de "Yahya Kemal Hangi Mecmua ve Gazetelerde Hangi Eserleriyle Yer Aldı?" başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdi.

"60 Yıl Sonra Yahya Kemal" temasıyla gerçekleştirilen ve dün başlayan sempozyum, toplamda 30'a yakın bildiri sunularak 7. oturumun ardından bugün sona erecek.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English