Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Küp uydu"yu fırlatacakları günü bekliyorlar

"Türkiye'nin ilk pocketqube uydu" projesini hazırlayan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263 Uzay Takımı, tasarımlarının uzaya fırlatılacağı günü bekliyor Takım kaptanı Muzaffer Duysal: "Amacımız ülkemize teknoloji transferini gerçekleştirip tamamen yerli imkanlarla kendi becerimizle kendi uydumuzu üretmektir" Proje danışmanlarından Prof. Dr. Bülent Ekmekçi: "Küçük ölçekli uydularla istenilen fonksiyonların yerine getirilmesi maliyet açısından katkılar sağlamakta. Arkadaşlarımız yeni bi

Anadolu Ajansı haberine göre;
ZONGULDAK (AA) - Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Mühendislik Fakültesi Makine, Elektrik-Elektronik ve Malzeme Mühendisliği öğrencilerinden kurulu Grizu-263 Uzay Takımı, "Türkiye'nin ilk pocketqube uydu" projesiyle kendi tasarımlarını hazırladı.

Daha önce ABD'de düzenlenen "CanSat Competition" Model Uydu Yarışması'nda dünya ikinciliği elde eden Grizu-263 Uzay Takımı, hedeflerini yükselterek "Türkiye'nin ilk pocketqube uydu" projesini başlattı.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uzay Sistemleri Test Laboratuvarı ile TU Delft Üniversitesi'nin teknik destekleriyle sürdürülen projede, 7 kişilik ekip çalışmalarını 5 danışman eşliğinde sürdürüyor.

Takım kaptanı Muzaffer Duysal, gazetecilere yaptığı açıklamada, pocketqube'ün 5x5x5 santimetre boyutlarında standartları olan bir küp uydu olduğunu belirterek, bu küp uyduyu uzaya göndereceklerini söyledi.

- "Fırlatma tarihini 2020 yılı olarak düşünüyoruz"

Uyduda bulunan kamera yardımıyla dünyanın fotoğraflarını çekmeyi, birkaç sensörle farklı veriler almayı hedeflediklerini belirten Duysal, şunları kaydetti:

"Uzayda 3 yıl kalması planlanıyor. Şu an fırlatma tarihini 2020 yılı haziran ayı olarak düşünüyoruz. Küp uydular maliyetleri düşük olması ve insan gücünün daha az emekle kısa sürede üretilmesi nedeniyle çok tercih edilen uydular. Son 10 yılda inanılmaz revaçta olan uydular. Biz de bu yönde yeni belirlenmiş pocketqube standardı ortaya çıktı. Bunu üretme gereği duyduk. Bu uydularla birlikte bunun bütün kartlarını biz kendimiz üniversitemizde üreteceğiz."

Duysal, bu projede İTÜ ve TU Delft Üniversitesi'nden teknik destek aldıklarını anlatarak, kendilerine destek veren İTÜ Uzay Sistemleri Test Laboratuvarı'ndan Prof. Dr. Alim Rüstem Aslan, Boğaç Karabulut ve Delft Üniversitesi'nden Elektronik Mühendisi Şevket Uludağ'a teşekkür etti.

"Amacımız ülkemize teknoloji transferini gerçekleştirip tamamen yerli imkanlarla kendi becerimizle kendi uydumuzu üretmektir." diyen Duysal, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki yıllarda çok değerli hale gelecek. Cumhurbaşkanlığının 100 günlük eylem planında bir anlaşmadan bahsediliyordu. Düşük yörüngeye fırlatabilecek kapasitede bir roket üretilmesi. Onun anlaşması da yapıldı. Bu da şunu gösteriyor, yakında ülkemiz de bu yeteneğe sahip olacak, düşük yörüngeye roket fırlatabilecek. Biz de bu tür uydular üreterek daha maliyetsiz ve uzay dalında daha etkin biçimde çalışma fırsatı bulacağız, katma değeri daha yüksek ürünler ortaya koymuş olacağız, yüksek teknoloji ürünler üretme şansına sahip olacağız."

- "Arkadaşlarımız yeni bir hayalle yola çıktılar"

Proje danışmanlarından Prof. Dr. Bülent Ekmekçi de öğrencilerinin dünya ölçeğindeki üniversitelerle başabaş rekabet ortamı gösterdiklerini anlatarak, "Küçük ölçekli uydularla istenilen fonksiyonların yerine getirilmesi maliyet açısından katkılar sağlamakta. Arkadaşlarımız yeni bir hayalle yola çıktılar, başaracaklar. Bundan eminiz." ifadelerini kullandı.

Rektör yardımcısı Prof. Dr. Kemal Büyükgüzel de Grizu-263 Uzay Takımı'nın şehir ve bölge için özel bir yere sahip olduğunu, yaptıkları çalışmalarla kısa sürede büyük ilerleme kaydettiklerini dile getirdi.

Projede, takım kaptanı Duysal'ın yanı sıra Çağla Aytaç Dursun, Serdar Doğan, Durdali Atılgan, Özgür Tuzcu, Kerim Uslu ile Murat Aydın yer alırken, projenin danışmanlığını Prof. Dr. Ekmekçi, doktor öğretim üyeleri Hakan Kaya ve Serkan Karakış, araştırma görevlileri Engin Kocaman ile Ferdi Kara yapıyor.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English