Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İtalyan çekirgesi çiftçilerin korkulu rüyası oldu

Bingöl'ün Adaklı ilçesinde bazı kesimlerinde popülasyonu artan otçul İtalyan çekirgeleri binlerce dönüm tarım alanında zarara yol açtı Prof. Dr. Ali Satar: "Sürü halinde gezen bu çekirgelerin yavruları ve ergenleri şeker pancarı, haşhaş, ayçiçeği, pamuk, keten tohumu ve daha çok yağ içerin bitkilere zarar veriyor" "İlaç yerine bunlarla doğal yollarla mücadele etmek daha etkin sonuçlar verir. Bunun için bunlarla beslenen kuş sayısının artırılması lazım"

Anadolu Ajansı haberine göre;
DİYARBAKIR (AA) - Bingöl'ün Adaklı ilçesinde bazı kesimlerinde popülasyonu artan otçul İtalyan çekirgeleri, tarım alanlarında yol açtıkları zararla çiftçilerin korkulu rüyası haline geldi.

Avrupa, Akdeniz ülkeleri, Batı Asya, Orta Doğu'nun güneyi hariç tüm bölgelerinde sık görülen ve "Calliptamus İtalicus" olarak adlandırılan çekirge türü, Bingöl'ün Adaklı ilçesinde binlerce dönüm araziye yayıldı.

Sürü halinde gezen, boyları 14 ile 24 milimetre arasında değişen çekirgeler, söz konusu bölgede binlerce dönüm arazide zarara neden oldu.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Fen Fakültesi Zooloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Satar, yaptığı açıklamada, Adaklı ilçesinde etkili olan ve binlerce dönüm arazide zarara yol açan çekirgenin türünün tespiti için çalışma yaptıklarını söyledi.

Çiftçilerin korkulu rüyası haline gelen çekirgenin Calliptamus İtalicus (İtalyan çekirgesi) olduğunu tespit ettiklerini kaydeden Satar, "Sürü halinde gezen bu çekirgelerin yavruları ve ergenleri şeker pancarı, haşhaş, ayçiçeği, pamuk, keten tohumu ve daha çok yağ içerin bitkilere zarar veriyor." diye konuştu.

Çekirgelerden kurtulmak için istila yapılan alanların sürülmesi ve yumurta yoğunluğunun azaltılması gerektiğini ifade eden Satar, şöyle dedi:

"Çünkü bu tür çekirgelerin yumurtaları 9 aydan fazla toprakta kalır ve uzun bir yumurta gelişimi geçirirler. Yumurtadan çıkan yavruların gelişim ise 40-50 gün arasındadır. Çiftçiler bu çekirge türüyle bilinçli bir şekilde mücadele etmeli."

İlaç yerine çekirgelerle doğal yollarla mücadele edilmesinin daha etkin sonuçlar vereceğini vurgulayan Satar, "Bunun için bunlarla beslenen kuş sayısının artırılması lazım. Özellikle keklik." sözlerine yer verdi.




Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English