Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Hırvatistan'da yasa dışı göç toplantısı

Hırvatistan, Karadağ ve Arnavutluk içişleri bakanlarının katıldığı toplantında Balkan ülkelerinin karşı karşıya kaldığı yasa dışı göç meselesi ele alındı

Anadolu Ajansı haberine göre;
ZAGREB (AA) - Hırvatistan İçişleri Bakanı Davor Bozinovic'in ev sahipliğinde Karadağ İçişleri Bakanı Mevludin Nuhodzic ve Arnavutluk İçişleri Bakanı Sander Lleshaj katıldığı toplantıda, son dönemde Balkan ülkelerinin karşı karşıya kaldığı yasa dışı göç sorunu görüşüldü.

Başkent Zagreb'deki görüşmenin ardından açıklama yapan Bozinovic, Doğu Akdeniz ve Batı Balkanlar'da göç hareketlerinin 2017 sonundan itibaren yoğunlaştığına dikkati çekerek, bu yoğunluğun ardından Avrupa Birliği'nin (AB) üyesi olarak AB kurumları ile diyaloğu güçlendirdiklerini söyledi.

Karadan tek göç rotasının Batı Balkanlar olduğunu aktaran Bozinovic, "Hepimiz yasa dışı göçte bir artış gözlemliyoruz. Hırvatistan'da bu sayı 2017'ye göre yüzde 70 artarken, Arnavutluk ve Karadağ'da da düzensiz göçmen sayısında artış var." dedi.

Bozinovic, bölge ülkelerine ulaşan göçmenlerin çoğunlukla Afganistan, Pakistan, İran ve Irak vatandaşları olduğunu belirterek, bu kişilerin daha çok ekonomik göçmenler olduğuna işaret etti.

Bölge ülkelerinin yasa dışı göç meselesi ile yıllarca mücadele etmesi gerekeceğini savunan Bozinovic, AB kurumlarının, birliğe üye olmayan Güneydoğu Avrupa ülkeleriyle de eşit bir diyalog içerisinde olması gerektiğini vurguladı.

Arnavutluk İçişleri Bakanı Lleshaj da 2019'un AB üyeliği sürecinde kendileri için önemli bir yıl olduğunu belirterek, Arnavutluk'un AB ülkelerine ulaşmak isteyen göçmen sayısını azaltmak istediğinin altını çizdi.

Batı Balkan rotasının daha önce Suriyeli sığınmacılar için açıldığını anımsatan Lleshaj, son dönemde Pakistan ve Afganistan gibi ülkelerden gelen göçmenlerin de bu rotayı kullandığına dikkati çekti.

Göçlerin, insan kaçakçılığı ve diğer farklı suçlarla da bağlantısı olduğunu söyleyen Lleshaj, karadan engellense dahi göçlerin denizden devam edeceğinin farkında olduklarını ifade etti.

Karadağ İçişleri Bakanı Nuhodzic ise yasa dışı göçün küresel bir sorun olduğunu vurgulayarak, sınır polisi kapasitesinin ve sınırlardaki teknik donanımın artırılmaya devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Ülkelerin sığınmacı kabul merkezlerini büyütmeleri ve ülkeler arasındaki tecrübe paylaşımının, yasa dışı göçün engellenmesinde kilit rol oynadığına işaret eden Nuhodzic, AB üyeliği yolunda ilerleyen Karadağ'ın, yasa dışı göç sorunuyla mücadele etmek adına tüm kaynaklarını seferber etmeye hazır olduğunu kaydetti.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English