Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Gülay Samancı TBMM'de konuştu! "Mahkemelerin iş yükü hafifletilecek''

TBMM Genel Kurulunda konuşan AK Parti Konya Milletvekili ve Adalet Komisyonu Sözcüsü Gülay Samancı, Yüksek Mahkeme ve İlk Derece Mahkemelerinin iş yükünü azaltmaya çalıştıklarını belirtti.

Gülay Samancı TBMM’de konuştu! “Mahkemelerin iş yükü hafifletilecek’’
Türkiye Büyük Millet Meclisinde yasalaşan 42 sıra sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerinde şahsı adına genel kurula hitap eden AK Parti Konya Milletvekili Gülay Samancı, yargıda etkinliğin artırılması için yalnızca mevzuat değişikliği değil, hak arama hakkının kullanılması noktasında fiziki ve teknik altyapıların da oluşturulmasını sağladıklarını belirtti. 

Yargıda adaletin dağıtılmasında İstinaf Mahkemelerinin önemine değinen Samancı “Kuşkusuz yargı sistemimizin en önemli sorunlarından birisi yüksek mahkemelerle, ilk derece mahkemelerindeki iş yükünün fazlalığıdır. Bu sorun yargılama sürelerinin uzamasına yol açmış, bu nedenle kararların makul süre içerisinde verilememesine neden olmuştur; oysaki adalet, Hazreti Mevlana'nın dediği gibi her şeyi yerli yerine koymaktır" dedi. 
 
Bu sıkıntı ve aksaklıkları gidermek adına AK Parti'nin iktidara geldiği günden bugüne yargıda etkinliğin ve verimliliğin artırılması, yargılamaların makul sürede sonuçlandırılması ve adaletin eksiksiz gerçekleştirilmesini temin etmek amacıyla ilgili kanunlarda pek çok düzenlemeye gidildiğini anlatan Samancı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Sadece mevzuat değişikliğiyle yetinilmeyip hak arama hakkının kullanılması ve adaletin dağıtılması sürecinde fizikî ve teknik altyapıların oluşturulması gibi pek çok alanda yatırımlar yapılmak suretiyle dosyaların karara çıkmasında zaman kaybının önüne geçilmesi sağlanmıştır. 
Mahkemelerce verilen adil kararlar ve davanın taraflarınca verilen kararların isabetli bulunması ve memnuniyet o ülkede hukuka ve yargıya olan güveni de gösterir. Bu hususların gerçekleştirilmesinde, adaletin tecelli etmesinde ikinci kez dosyaların incelenip denetime tutulmasında istinaf mahkemeleri oldukça önemli bir işlev üstlenmiştir. Yargıda ve adaletin dağıtılmasında önemli bir vazifesi olan istinaf mahkemelerinde FETÖ dava dosyalarıyla iş yükü ve yoğunluğunun daha da artmasından dolayı getirilen bu teklifle birden fazla heyet oluşturulabilecek, böylece hem iş yükünün azalması hem de daha isabetli kararların alınarak adaletin tecelli etmesi sağlanacaktır"  

İstinafın hayata geçirilmesinin yargı teşkilatında bugüne değin gerçekleştirilen en kapsamlı yapısal değişikliklerden birisi olduğunu anlatan Samancı "Zira yargının iş yükünün yönetilmesi ve kaliteli bir adalet hizmeti sunulması en önemli önceliktir. Bugün ülkemizde adli ve idari yargıda, bölge adliye ve bölge idare mahkemelerince verilen kararlar için temyiz kanun yolu bulunmaktadır. Temyiz mahkemesi olarak Yargıtay ve Danıştayın asli görevi mahkemelerce verilen kararların hukuka uygunluğunu denetlemektir" dedi.

Gülay Samancı konuşmasını şöyle tamamladı:  

"İlk derece mahkemelerinin görevine giren ve iki yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlar bakımından bölge adliye mahkemelerince verilen her türlü kararların kesin olunduğuna ilişkin düzenleme bulunmaktaydı. Anayasa Mahkemesi bu hükmü ilk defa bölge adliye mahkemesinde verilen mahkûmiyet hükümleriyle sınırlı olmak üzere, hak arama hürriyeti ve iki dereceli yargılama ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etmiştir. Ancak biz, yapılacak değişiklikle iki yıla kadar hapis cezası gerektiren suçlar bakımından ilk defa bölge adliye mahkemesi dairelerince verilen mahkûmiyet kararlarına karşı temyiz yolunu açmaktayız. Belirtmek isterim ki istinaf kanun yolu, daha kaliteli bir yargılama faaliyetine de imkân sağlamıştır. Görüşmekte olduğumuz teklifle getirilen başka bir düzenlemeyse Hâkim ve Savcılar Kanunu'nda olmuştur. Buna göre hâkim ve savcı adaylığı için yapılacak sınavlarda 70 puan alma zorunluluğu tekrar getirilmiştir. Adaylık süreleri iki yıl olmakla birlikte avukatlık mesleğinden gelen hâkim ve savcı adayların ise adaylık süreleri bir yıla çıkarılmıştır. Bu teklifle hem nitelikli bir eğitim hem de kaliteli bir süreçle birlikte hukuki değerlendirmelerin daha isabetli olması sağlanmış olacak, mahkemelerin yargılama sırasında yoğunluktan kaynaklı işleyişini aksatan durumlar da ortadan kaldırılmış olacaktır.” 

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English