Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Dolandırıcıların "güven" ve "korku" oyunu

Cep telefonlarıyla ulaştıkları kişilere kendilerini, polis, asker, savcı olarak tanıtan dolandırıcılar, çeşitli yöntemlerle "güven" ve "korku" duygusu oluşturarak karşısındakileri tuzağa düşürüyor İlk etapta para talep etmeyen, öncelikle yardımcı olmak istediğini belirten dolandırıcıların, direkt adı ile hitap ederek güvenlerini kazandıkları mağdurları terör örgütü üyeliğiyle de korkutuyor

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - METİN BOLAT - İletişim yoluyla dolandırıcılık yapanların, karşısındakine "güven" ve "korku" duygusu oluşturmak için "para talep etmeme", "kişilere direkt adı ile hitap etme" ve "terör örgütüne üye olma" gibi çeşitli yöntemlere başvurdukları belirtildi.

AA muhabirinin Konya Emniyet Müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgiye göre, iletişim yoluyla dolandırıcılıkta, yurt genelinde çok sayıda kişi, mağdur oluyor. Telefonla para ve kontör dolandırıcılığı yapanlar, geliştirdikleri yöntemlerle aradıkları kişiyi ikna etmeyi başarıyor. Mağdurları, milyonlarca liralık zarara uğratan şüphelilerin dolandırıcılıkta kullandıkları çeşitli yöntemler ise dikkati çekiyor. 

Dolandırıcılar, vatandaşları cep telefonuyla arayarak kendilerini "polis, asker, savcı" olarak tanıtıyor, kullanmış olduğu telefon hattından üst düzey bir kamu görevlisinin eşinin taciz edildiğini ifade ediyor.

Kontör ve para talep eden dolandırıcılar, istenilenin gönderilmediği taktirde aradığı kişiye işlenen suçun sorumlusu olarak gözaltına alınacağını bildiriliyor.

Bazen, kendisini kamu görevlisi olarak tanıtan kişi, mağduru arayarak, kullanmış olduğu sim kartın suç örgütü tarafından kopyalandığını vurgulayarak, şüphelilerin yakalanması için yürütülen soruşturma kapsamında kontör ve para istiyor.

- Önce doğrudan para istenmiyor

Kimlik bilgileri terör örgütünün eline geçtiği ve kendisinin suçsuz olduğunu bildikleri aktarılan kişi üzerinde, soruşturma kapsamında istenilen para yatırılmadığında kendisinin terör örgütlerine yardım ve yataklıktan tutuklanarak uzun yıllar cezaevinde kalacağı gibi yöntemle korku ve panik yaratılıyor. 

Bazen de ilk etapta doğrudan para talep etmeyen ve karşısındakine yardımcı olmak istediklerini anlatan dolandırıcılar, çeşitli örgütlerin hesaplarını kullandığını ve tüm parasını çekmesi gerektiğini belirterek bankaya yönlendirilen mağdurun üzerinde kendisini kurtardıkları bahanesiyle minnet duygusu uyandırıyor.

Daha sonra sözde örgüt mensuplarının yakalanması için para isteniyor.

- Dolandırıcılar, teknolojinin tüm imkanlarını kullanıyor

Bir başka yöntemde ise dolandırıcılar, mağdurların telefon numarasını tespit ettikten sonra hat sahibinin kim olduğunu öğreniyor. Aradıkları kişilere direkt adı ile hitap eden, hatta mağdurun ev numarasını da öğrenen şüpheliler, kişinin ikametgahını arayıp çeşitli bahanelerle eşi veya yakınından para talep ediyor.

Şüpheliler, telefonlarında emniyet müdürlüğü telesekreter seslerinin kayıtlı olduğu, müştekiye verilen sabit numarayı kendi cep telefonlarını yönlendirip, bu şekilde inandırıcılık kazanıyor. Dolandırıcıların ellerinde aramalarda kullandıkları bir sistem bulunuyor. Bu sistemle arayan kişi, kendisinin numarasını istediği herhangi bir numara gibi gösterip, mağdurun bu şekilde kendisine inanmasını sağlıyor.

Teknolojinin tüm imkanlarından kullanmaya çalışan dolandırıcılar, müştekinin kimlik ve aile bilgilerine ulaşarak inandırıcılığını artırıyor. Terör örgütü üyelerini suçüstü yakalayacaklarını belirten dolandırıcılar, banka hesaplarından gelen havaleleri yakalanma riski bulunduğu için ziynet eşyası ve paraların güvenlik kamerası bulunmayan tenha yerlere bırakılması istiyor. 


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English