Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Çocukluk çağı kanserlerinde erken teşhis hayat kurtarıyor

KAÇUV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız: "Çocukluk çağı kanserlerinde tedaviye erken başlandığında büyük oranda başarılı olunuyor. Çocukluk çağı kanserleri erişkin kanserlerinden türleri, tanı yöntemleri ve belirtileri bakımından ayrışıyor. Çocukta uzun süre düzelmeyen veya tekrarlayan morarmalar, açıklanamayan kanamalar, beklenmeyen şişlikler, uzayan ateş, yaygın kemik ağrıları, aşırı ve ani kilo kaybı gibi belirtiler bazı kanser türlerini akla getirebilir" KAÇUV, 15 Şubat Çocukluk Ç

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Kanserli Çocuklara Umut Vakfı (KAÇUV) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız, çocukluk çağı kanserlerinde tedaviye erken başlandığında büyük oranda başarılı olunduğunu bildirdi.

KAÇUV'dan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'de yılda yaklaşık 3 bin 500 çocuğa kanser teşhisi konuluyor. Bu rakam nükslerle birlikte 5 bine yaklaşıyor.

KAÇUV, 15 Şubat Çocukluk Çağı Kanser Günü nedeniyle "Nerede yaşam varsa, orada umut vardır" diyerek, çocukluk çağı kanseri hakkında farkındalık yaratmak ve erken teşhisin önemine dikkati çekmek amacıyla hazırlanan videoyu dijital mecralarla yayınlayarak herkesi çocuklara umut olmaya çağırıyor.

Ayrıca sarı kıyafetler ve aksesuarlar kullanarak, sosyal medyada #kanserifarket etiketiyle paylaşımlar yaparak, herkes bu günün önemine dikkat çekmeye çağrılıyor.

- "Tedavinin devamlılığı sağlamak önemli"

KAÇUV Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İnci Yıldız, 15 Şubat'ın, her yıl dünyada ve Türkiye'de, toplumların dikkatini kanser olgusuna çekmek, çocukluk çağı kanserleri hakkında bilgilendirmek, neler yapılabileceğine dair gündem oluşturmak, farkındalık yaratmak ve erken teşhisin özellikle çocuk kanser vakalarında hayati önem taşıdığı konusunda toplumu bilinçlendirme hedefiyle Dünya Çocukluk Çağı Kanser Günü olarak idrak edildiğini belirtti.

Bugün halen tedaviye ulaşmakta sıkıntı yaşandığını vurgulayan Yıldız, ancak özellikle çocukluk çağı kanserlerinde tedavi kadar tedavinin devamlılığını sağlamak, kanserle mücadelede önemli bir gereksinim olan psikolojik destek ve çocuk psikolojisine uygun tedavi ortamının yaratılmasının da büyük önem taşıdığını kaydetti.

Yıldız, vakıf olarak tüm bu süreçte gönüllülerle hem çocukların hem de ailelerinin yanında olduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Çocukluk çağı kanserlerinde tedaviye erken başlandığında büyük oranda başarılı olunuyor. Çocukluk çağı kanserleri erişkin kanserlerinden türleri, tanı yöntemleri ve belirtileri bakımından ayrışıyor. Erişkinlerdeki gibi yerleşmiş tarama testleri olmadığından erken tanı alabilmeleri için ebeveynler tarafından bulgu ve belirtilerin bilinmesi büyük önem taşıyor. Kanserin tek bir ortak özelliği yoktur, her kanser türü kendine özgü belirtiler gösterir. Çocukta uzun süre düzelmeyen veya tekrarlayan morarmalar, açıklanamayan kanamalar, beklenmeyen şişlikler, uzayan ateş, yaygın kemik ağrıları, aşırı ve ani kilo kaybı gibi belirtiler bazı kanser türlerini akla getirebilir. Çocuklarda en sık görüleni lösemi. Lösemiyi sırasıyla lenf bezi kanserleri (Hodgkin ve Hodgkin-dışı lenfoma), sinir sistemi tümörleri, nöroblastoma, wilms tümörü ve yumuşak doku sarkomaları takip ediyor."

Prof. Dr. İnce Yıldız, çocukluk çağı lösemisinden eskisi gibi korkulmadığını belirterek, vakaların yüzde 80'inden fazlasının iyileştiğini dile getirdi.

Hastalığı erken evrede yakalamak ve uygun merkeze ulaşıp tedavi görmenin önemini vurgulayan İnci, kanserden korunmak için sağlıklı, doğal ve düzenli beslenmeye, fiziksel aktivitelerde bulunmaya, kronik enfeksiyonlardan ve çevresel kanser yapıcı maddelerden korunmaya, radyasyon ve manyetik alanlardan uzak durmaya özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English