Son Dakika Haberler

Chia Tohumu Nedir?

 
            Chia tohumu, yüzyıllardır pek çok medeniyet tarafından kullanılmıştır. Bu tohumlar savaşçılar için bir yakıt özeliği taşımaktaydı. Günümüzde chia tohumları içerisinde bulunan sağlıklı ve etken maddeleri ile yeniden dikkat çekiyor. Sağlıklı ve dirençli bir vücuda kavuşmanın yanı sıra diyet ve zayıflama konularında diyetisyenlerin önerdiği gözde bir besin türü olmuş durumdadır. Beyninizi güçlü tutabilecek özelliğe sahiptir. Bu nedenle günümüzde sık sık adını her yerde duymaktayız.

Chia tohumu diğer adıyla salvia hispanica, nane bitkileri ailesine mensup olup çiçekli bir bitkidir. Anavatanı, Meksika toprakları olup bu kurak ortamda yetişen chia tohumları en kaliteli tohumlardır. Bu yerin dışında kumlu topraklarda gelişimini çok rahatlıkla sağlayabilir. Kuraklığa dayanıklı olup aynı zamanda kurak yerleri de sevmektedirler. Maya ve Aztekler zamanında verdiği güç ve enerji sayesinde çok değerli bir bitki idi. Bu tip medeniyetlerin her zaman gözde bitkisi olmuştur. Özellikle savaşçılar ve askerler bu bitkiyi çiğ olarak tüketirlerdi ve bu sayede 24 saat boyunca dinç bir şekilde savaşmaya, yol almaya devam ederlerdi. Kimi zaman değerli olması sebebi ile para birimi olarak kullanılmıştır.

Chia tohumlarına tarihsel açıdan baktığımızda, M.Ö 3500 yılına kadar uzanmaktadır. Köklü bir geçmişi olan bu bitki hangi medeniyetin eline geçtiyse o medeniyet mutlak bir güce sahip olurdu. Mutlak gücün sadece bir tohumdan olması bile bu bitkinin ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu bizlere göstermektedir. Bununla birlikte ticaretin ve ulaşımın zamanla kolaylaşması ile birlikte keşifler esnasında bu bitki bulunmuş ve araştırılmak için Avrupa ya götürülmüştür. Binlerce yıllık bir şöhretinin olmasına karşılık ülkemizde yeni bilinmektedir. Özellikle pek çok diyetisyen tarafından sıkça önerilmektedir. Bununla ilgili pek çok aşçı ve diyetisyen, chia tohumlu yapılmış olan yemek veya tatlıların daha sağlıklı olduğunu ve vücuda yararının oldukça muazzam olduğunu belirtmiş ve kanıtlamışlardır.

Bununla ilgili son dönemlerde pek çok tatlı ve yemek tarifi de ortaya çıkmaya başlamıştır. Chia tohumu, özellikle yoğurtla kullanımda büyük bir etkiye sahip olmaktadır. Bunun dışında çiğ tüketimi çok önemlidir ki, Aztek kabilesinin savaşçıları bu tohumu çiğ olarak kaşıkla ya da avuçla tüketirlerdi. Her acıktıklarında açlıklarının bastırmak için ya ısıtılmış ya da çiğ olarak chia tohumunu tüketirlerdi. Enerji ve tok tutması ile ün salan chia tohumu sayesinde askerler 24 saat boyunca hiç acıkma hissiyatı yaşamazlardır. Tüketimi ile birlikte boya yapımına da oldukça elverişli olan bu tohumlar, kendi medeniyetlerinin simgesini olduğunu belirtmek için boyasını yapıp yüzlerine sürerek bu değeri vücutlarında yaşatırlardı.

Esasına baktığımızda chia tohumu glüten içermemesi sebebiyle en başta dikkat çekmektedir. Gluten olmaması vücuda gereksiz kalori alımını önleyeceği gibi bu gereksiz kalori ve yağları eritebileceğimiz anlamına gelmektedir. İçerisinde magnezyum, demir, A ve C vitaminlerinin barındırır. Bununla birlikte protein oranı yüksek bir bitkidir. Bu özellikleri ve içinde bulunduğu etken protein ve vitaminleri ile birlikte kendisine “enerji bombası” olarak ta isimlendirilir. Unutulmaya yüz tutmuş olan bu bitkinin özelliklerinin yeniden araştırılması sayesinde unutulan bu bitki yeniden eski değerine kavuşmuştur.

Zayıflamaya yardımcı olan bir bitkidir. Vücuda fazlasıyla enerji vermesiyle sizi hareketli ve dinç tutmaktadır. Bununla birlikte insülin değerlerini düşürmeye yardımcı olur. İçerisinde bulunan lif ve omega-3 yağları da hem sindirimi düzenliyor, güçlendiriyor ve aynı zamanda sağlık açısından sizleri zorlu kış şartlarında dirençli kılıyor. Bu sepele enerjinin ve sağlıklı beslenmenin kaynağı chia tohumlarıdır.
 
SON SÖZ
Genel olarak diyebiliriz ki chia tohumu faydaları ve zararları göz önüne alındığında, dikkatli ve ölçülü tüketilmesi gereken ı bir yiyecektir. Bilimsel çalışmalar ışığında chia tohumu hakkında daha fazla bilgi almak ve chia tohumu ile beslenmenizi düzenlemek adına Appvice Online Diyetisyen Platformuna başvurabilirsiniz.
           
 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English