Son Dakika Haberler

Gerekli şartlar oluşturulamadığı için açık alanlarda salma tabir edilen yöntemle "organik" adı altında tavukların telef edildiği belirtildi Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkanı Hasan Konya: "Tavuklara sıcak ortamı sağlayamadıysanız dışarıda özellikle kış mevsiminde telef olur. 100 tane hayvanla başlarsınız, bahara kadar 60 hayvan kalabilir elinizde. Yani organik yumurta diye hayvanları telef edersiniz"

Anadolu Ajansı haberine göre;
KONYA (AA) - ABDULLAH YILDIZ - Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Genel Başkanı Hasan Konya, gerekli şartlar oluşturulamadığı için, özellikle açık alanlarda organik tavuk yetiştirme adı altında hayvanların telef edildiğini söyledi.

Hasan Konya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de 80-85 milyonu kafesli işletmelerde, 3 milyonu organik mevzuata uygun tesislerde, 20 milyonu da açık alanlarda beslenen 100 milyonun üzerinde tavuk varlığı olduğunu belirtti.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2006 yılındaki kuş gribi vakasından sonra salma tavukçuluk diye tabir edilen açık alanlardaki yetiştiriciliği yasakladığını ifade eden Konya, buna rağmen, organik üretim adı altında yumurta üretimi yapılmaya çalışıldığını dile getirdi.

- Üzerinde gübre olması organik anlamına gelmiyor

Her gübre kalıntısı olan, saman arasında pazarlarda satılan yumurtanın organik olmadığını vurgulayan Konya, şöyle konuştu:

"Ülkemizde çoğu şey organik değil. Bulunduğu arazi, yedirdiği yem organik değil. Bir iki dönüm bahçede yetiştirilen hayvanlardan toplanan yumurta çamurlu, gübreli ve kirli oluyor. Böyle oldu diye o yumurta organik değil. Barınakları bir defa korunaklı değil. Çünkü, tavukların gezindiği alanda başka hayvanlar da dolaşabilir. Yabani kuşlar inip kalkabilir. Bu sırada tavuklarla teması olabilir. Temas olduğunda bir hastalık varsa ve o hastalığa karşı hayvanların koruyucu aşıları yoksa tehlike var demektir. Zaten aşı olduğu zaman organiklik olayı bitiyor. Salma tavukçulukla organik yumurta olmaz."

- Organik yumurta diye hayvanları telef edersiniz

Tavukların dışarıda yaşama şanslarının az olduğunu vurgulayan Konya, onlar için sıcak bir ortam gerektiğine işaret ederek, şöyle devam etti: 

"Tavuklara sıcak ortamı sağlayamadıysanız dışarıda özellikle kış mevsiminde telef olur, ölür. 100 tane hayvanla başlarsınız, bahara kadar 60-70 hayvan kalabilir elinizde. Yani organik yumurta diye hayvanları telef edersiniz. Kalan hayvanlara da aşı yapılmıyorsa, bir tedbir alınmamışsa uzun süre yaşama şansları yok. Aşı yaptırılırsa, ilaç tedavisinde bulunursanız o ürünün de organik olma şansı hiç yok. Bu sadece tavuklar için geçerli değil."

- Marka tescilli organik işletmeler güvenli

Organik Yumurta Üretimi Tebliği'ne uygun olarak marka tescili yaptıran, işletmesini biyogüvenlik açısından koruma altına alan üreticilerin olduğuna dikkati çeken Konya, bu tür üreticilere değil, organik adı altında 50 ile 500 hayvanı açıkta yetiştirmeye karşı olduklarına vurgu yaptı.

Konya, "Bizimkiler gibi kapalı kafes sistemli işletmelerde hayvan doğduğu günden çıkacağı güne kadarki dönemlerde aşılama sistemleri var. Açıkta beslenenlerin aşıları yok. Bizdeki gibi yüzde 90-95 randımana varacak şekilde yumurta da yapamaz ve sağlıklı da olmaz" diye konuştu.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English