Son Dakika Haberler

Davutoğlu: (3) "KPSS gibi bir sınavda yapılan bir haksızlık, yolsuzluk o sınava giren herkesin hukukunu gasbetmek anlamına gelir. Geçtiğimiz haftalarda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza da bu konuda talimatım oldu: Varsa böyle bir şey, hiç acımasız şekilde üstüne gideceksiniz. Bu konuda bazı çalışmalar yürütüldü, bazı bilgiler aldık ve bütün bu veriler üzerinde bu araştırma derinleştirilecek" "Bir devlet önüne gelen memurda 'Şu benim bölgemden, şu benim etnik kökenimden, şu benim mezhebimd

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, KPSS gibi bir sınavda yapılan bir haksızlık, yolsuzluğun o sınava giren herkesin hukukunu gasbetmek anlamına geldiğini belirterek, "Geçtiğimiz haftalarda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza da bu konuda talimatım oldu: Varsa böyle bir şey, hiç acımasız şekilde üstüne gideceksiniz. Bu konuda bazı çalışmalar yürütüldü, bazı bilgiler aldık ve bütün bu veriler üzerinde bu araştırma derinleştirilecek" dedi.

Ahmet Davutoğlu, NTV-Star TV ortak yayınında Oğuz Haksever'in gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. 

ÖSYM'nin geçmiş KPSS'leri incelemesine ilişkin bir soru üzerine Davutoğlu, talep edenle talep edilen arasındaki en büyük ahlaki kriterin sınavların objektif şartlarda yapılması olduğunu dile getirerek, bir kişiden yapılan hırsızlığın bir kişiyi ilgilendirirken, vergi kaçakçılığının 77 milyonun hakkını gasbetmek olduğunu söyledi.

Davutoğlu, KPSS gibi bir sınavda yapılan bir haksızlığın, yolsuzluğun, o sınava giren herkesin hukukunu gasbetmek anlamına geldiğini vurgulayarak, "Geçtiğimiz haftalarda Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanımıza da bu konuda talimatım oldu: Varsa böyle bir şey, hiç acımasız şekilde üstüne gideceksiniz. Bu konuda bazı çalışmalar yürütüldü, bazı bilgiler aldık ve bütün bu veriler üzerinde bu araştırma derinleştirilecek. Hiçbir şekilde vatandaşlarımız arasında, hangi siyasi görüşe, hangi kanaate, neye sahip olursa olsun, neye kendini ait hissederse hissetsin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti vatandaşları arasında girilen bir sınavda bir tarafın lehine, diğer tarafın aleyhine bir durum ortaya çıkmışsa, bunun hesabını sormak bizim için ahlaki bir vecibedir" diye konuştu.

 Ortaya çıkacak hukuki sonuçları hukukçuların değerlendirmesi gerektiğine işaret eden Davutoğlu, inişli çıkışlı ve belli aralıkta grafiğin kabul edilebilir olduğunu ancak bir sınavda en alt, bir sonraki sınavda en üst puanı alanların sınavlarının şüphe çektiğini anlattı. 

Davutoğlu, gerekirse bütün sınavların grafiğinin çıkartılabileceğini, kişilerin tek tek girdikleri sınav performansları karşılaştırılıp ağ tespit edilmesi halinde, bunun gereğinin yapılacağını belirterek, "Böyle bir haksızlığa tevessül etmeden kazanmış olanların haklarının yok edilmemesi lazım. Böyle bir haksızlığa tevessül edilmişse, bunlar kim olursa olsun haklarında gerekenin yapılması hukuk devletinin bir zarureti. Ahlaki hüküm vermek gerekirse bu en büyük suçtur, en büyük ahlaksızlıktır" dedi.

Gerekli incelemelerin yapılacağını, elde edilecek verilerin kamuoyuyla paylaşılacağını bildiren Davutoğlu, bu konuda brifing aldığını ifade ederek, "Gerektiğinde tekrar alacağım. Benim için bu, affedilmez bir suçtur. Kim olursa olsun, kendi çocuğuyla talebesi arasında bir ayrım yapıyorsa, o hoca değildir. Bir devlet önüne gelen memurda 'Şu benim bölgemden, şu benim etnik kökenimden, şu benim mezhebimden, şu benim siyasi görüşümden' diye bir ayrım yapıyorsa, o devlet objektifliğini ve inanırlığını kaybeder. Bu konuda hiç tereddütsüz ne gerekiyorsa yaparız" diye konuştu.

- "Ergenekonvari yapılanmalardan paralel çetevari yapılanmalara kadar hepsinin üzerine gidilecek"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Yargının ayağa kalkabilmesi için Dink davası kritik bir öneme sahip" yorumuna katılıp katılmadığının sorulması üzerine, Hrant Dink'in yakından tanıdığı ve çok saygı duyduğu bir isim olduğunu söyledi.

Dink katledildiği gün o zaman başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile dışişleri bakanı olan Abdullah Gül'ü arayarak, "Hrant için diasporayı davet edelim" diye bir çalışma başlatma teklifinde bulunduğunu ve çalışma yapıldığını aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Sembolik olarak çok önemli bir dava. Hrant Dink gibi entelektüel bir aydının katline sebebiyet veren bir şey, her halükarda cezalandırılmalı. Ama herhangi bir vatandaşımız da olsaydı, kim olursa olsun bir cinayetin aydınlatılması, hukuk sisteminin sorumluluğundadır. Ne şekilde olursa olsun aydınlatılması... Bu cinayete, hangi gerekçeyle kim, nereden müdahil olmuşsa, kim nerede sessiz kalmışsa, kim nerede 'Şimdi bunun üstünü örtelim, bekleyelim' demişse, varsa böyle şeyler, bunların araştırılmasından daha doğal bir durum olmaz. Bu bakımdan bu araştırmayı yürüten yargı sistemi ve diğer birimlerimiz, savcılıklarımız tamamıyla serbesttir, objektif bir şekilde bu çalışmayı yapacaklar ve nitekim yapıyorlar. Emniyetten de bazı tutuklamalar soruşturma kapsamında yapıldı. Ne gerekiyorsa yapılacak. Hrant Dink, sembolik olarak önemlidir ama onun ötesinde de herhangi bir vatandaşımız olsaydı da bizim devlet anlayışımız, adalet anlayışımız, buna sebebiyet veren kim olursa olsun, onun üzerine gidecekti. Hrant Dink ise başlı başına sembolik olarak önemli çünkü orada bir de etnik ve dini anlamda bir çatışma çıkarma gayesi var."

Davutoğlu, bir devletin bireyleri arasında hiçbir etnik, mezhebi, dini ayrım gözetmeden aidiyet bilinci oluşturmasının önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Bu aidiyet bilinci gittikçe gelişiyor. Bizim Kürt sorununa bakışımız da Alevi vatandaşlarımızın sorunlarına bakışımız da hep öyle bir aidiyet bilinci oluşsun ki devletle bütün bu fertler arasında bu devletin gerçek gücü orada olsun, yoksa kullandığı güçle ve vatandaşlarına tehdit ilan ederek birtakım çemberler oluşturmak, kontrol çemberleri, bu yolla değil. Hrant Dink cinayetinin aydınlatılması, dediğiniz gibi, kritik bir eşik rolü oynayabilir. Bunun aydınlatılması için ne gerekiyorsa yapılır. Zaten aydınlatıldı aslında. Cinayeti işleyenler ortada. Buz dağının altında bir şey varsa, nereye kadar gidilmesi gerekiyorsa gidilir. Vatandaşlarımızın, Müslüman veya gayrimüslim, Sünni veya Alevi, Kürt veya başkası, hepsinin can güvenliği devletin teminatı altındadır."

Hukuk sisteminin işleyişi içinde neden bazı kararların alınamadığını sorgulamanın mümkün olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Devlet hiyerarşisi veya bürokratik hiyerarşi dışında networkle, kendince devleti bir tehlikeden korumak için -ki son derece süfli bir düşünce, vatandaş katledilerek devlet korunmaz- veya başka yolla bu tür çalışmanın içine girmiş kim varsa, ister Ergenekonvari yapılanmalardan paralel çetevari yapılanmalara kadar hepsinin üzerine gidilecek" dedi.

(Sürecek)


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English