Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

"Arakanlıların kamplarında gördüğünüz tek şey acı çeken insanlar"

Arakanlı Müslüman Ahmed Ullah, mülteci kampında çocuk olmanın zorluklarını, "Bu, kimsenin düşmek istemeyeceği bir durum. En kötü düşmanınız bile olsa, asla bir çocuğu bu kamplara göndermek istemezsiniz. Burası daha çok, sağlık hizmetlerinin, eğitimin, yemeğin olmadığı bir toplama kampı gibi. Orada gördüğünüz şey hiç durmaksızın acı çeken insanlar." sözleriyle anlattı.

“Arakanlıların kamplarında gördüğünüz tek şey acı çeken insanlar“
Bangladeş'te Arakanlı Müslümanların kaldığı kamplarda doğan ve Kanada'da "Kanada'daki Arakanlı Müslümanlar Kalkınma Girişimi" adlı sivil toplum kuruluşunda yöneticilik yaparken bir yandan da halkla ilişkiler üzerine eğitimini sürdüren Ullah, New York'ta katıldığı bir konferansın ardından  değerlendirmelerde bulundu.

Kendisi ve ailesinin Kanada gibi bir ülkede sığınma hakkı kazandıkları için şanslı olduklarını kaydeden Ullah, topraklarını terk etmekten başka şanslarının olmadığını söyledi.

Ullah, Bangladeş'teki bir mülteci kampında çocuk olmanın zorluklarını şöyle anlattı:

"Bu, kimsenin düşmek istemeyeceği bir durum. En kötü düşmanınız bile olsa, asla bir çocuğu bu kamplara göndermek istemezsiniz. Burası daha çok, sağlık hizmetlerinin, eğitimin, yemeğin olmadığı bir toplama kampı gibi. Orada gördüğünüz şey hiç durmaksızın acı çeken insanlar."

- "Bangladeş'e baskı devam etmeli"

Ullah, Arakanlı Müslümanların hem Myanmar hem de Bangladeş'te yaşadıkları dramın sona ermesi için ilgili hükümetlere ulaşılmasının çok önemli olduğuna dikkati çekerek "Uluslararası toplum, Bangladeş'e baskı yapmaya ve bu ülkenin Arakanlı çocuklara eğitim hakkı vermesi için baskıya devam etmeli." diye konuştu.

Bangladeş'in Arakanlı Müslümanlar sorununu ele almakta yetersiz kaldığına vurgu yapan Ullah, "Bangladeş, Myanmar'da soykırımın devam ettiğini biliyor ancak Arakanlı Müslümanların ülkelerine geri dönmesi konusunda ısrar ediyor. Tüm dünya, Bangladeş'e Arakanlı Müslümanları geri göndermemesini söylüyor ancak Bangladeş Myanmar ile bu konuda anlaşmalar yapmayı sürdürüyor. Böylece Arakanlı Müslümanların yükünü omuzlarından atmak istiyor." ifadelerini kullandı. 

Ullah, Arakanlı Müslümanların topraklarına geri dönüş sürecinde BM'nin rol almasının önemli olduğunu ve Myanmar'da olanların derinlemesine araştırılması gerektiğini vurgulayarak şu değerlendirmelerde bulundu:

"Daha önceki dönemlerde de Myanmar'dan kaçan Arakanlı Müslümanlar topraklarına geri döndü. Ancak Myanmar'da hiçbir zaman bu konuda başarılı olunamadı ve Myanmar hep sözünden döndü. Arakanlı Müslümanlar her şeyini kaybetti ve bunlar bir şekilde tanzim edilmeli. Arakanlılara vatandaşlıkları geri verilmeli çünkü bu çok fark yaratır. Ayrıca Arakanlılara koruma, güvenlik ve eğitim hakkı da tanınmalı." 

Türkiye, İngiltere ve ABD gibi ülkelerin Arakanlı Müslümanlara insani yardım için elinden gelen çabayı gösterdiğini kaydeden Ullah, "Öte yandan uluslararası hükümetler, Myanmar'a yeterli baskıyı yapmıyor çünkü Myanmar'ın bir demokratik geçiş sürecinde olduğunu düşünüyorlar. Ama bu tamamen yanlış. Bu durumun bir ülkenin demokratik süreçten geçmesiyle değil, halkına davranış şekliyle alakası var." dedi. 

 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English