Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Afganistan'daki kuraklık ve çatışmalar göçü tetikliyor

Afganistan Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanı Hüseyin Alimibelhi: "Afganistan'da kuraklık ve güvenlik sorunları nedeniyle yaklaşık 2 milyon kişi evlerini terk ederek ülke içerisinde göç etmek zorunda kaldı" "İran'daki Afganların sayısı 2 milyon 340 bin civarında" "Pakistan'daki Afganistan uyruklu göçmen sayısı yaklaşık 2 milyon 500 bin"

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - HALİL SİLAHŞÖR - Afganistan Mülteciler ve Geri Dönüş Bakanı Hüseyin Alimibelhi, kuraklık ve güvenlik sorunu nedeniyle yaklaşık 2 milyon kişinin ülke içinde göç etmek zorunda kaldığını, İran ve Pakistan'da da 4 milyonun üzerinde Afgan mülteci bulunduğunu söyledi.

AA muhabirine konuşan Alimibelhi, "Afganistan'da kuraklık ve güvenlik sorunları nedeniyle yaklaşık 2 milyon kişi evlerini terk ederek ülke içerisinde göç etmek zorunda kaldı." dedi.

Kuraklık ve iç çatışmalar nedeniyle sadece son 11 ayda 790 bin kişinin ülke içinde göç ettiğini aktaran Alimibelhi, söz konusu iç göçmenlerden 30 bininin Herat, Badgis ve Feryab kentlerinde bulunduğunu, Feryab'daki göçmenlerden bir bölümünün ise güvenlik sorunları nedeniyle Cuzcan bölgesine kaçtığını ifade etti.

- İran'da 2 milyon 340 bin Afgan göçmen bulunuyor

Uzun yıllardır devam eden savaş ve çatışmalar nedeniyle milyonlarca kişinin Afganistan'ı terk etmek zorunda kaldığına işaret eden Alimibelhi, İran'daki Afgan göçmenlere ilişkin şunları kaydetti:

"İran'daki Afganların sayısı 2 milyon 340 bin civarında. Tahran yönetimi Afgan mülteciler için yeni bir kart sistemi başlattı. 950 bin kişi bu kartlardan aldı. 450 bin kişinin pasaportu var. Resmi evrakı olmayan ise 800 bin kişi bulunuyor."

İran'ın oturum izni vermek için Afganistan'dan bu insanlara pasaport vermesini istediğini aktaran Alimibelhi, Afganistan Dışişleri Bakanlığının bu talebi yerine getirebileceğini dile getirdi.

İran'daki 30 bin Afgan'ın uzun süreli oturum iznine sahip olduğunu kaydeden Alimibelhi, "Yaklaşık 500 bin Afgan, İran okullarında eğitim görüyor. Bunlardan 110 bininin evrakları bulunmuyor. 20 bin Afgan da bu ülkedeki üniversitelerde okuyor. 16 bin Afgan İran'daki üniversitelerden lisans, yüksek lisans ve doktora diploması aldılar." diye konuştu.

- "Pakistan'da İmran Han'la göçmenlere yaklaşım iyileşti"

Alimibelhi, Pakistan'daki Afgan göçmelere ilişkin ise "Pakistan'daki Afganistan uyruklu göçmen sayısı yaklaşık 2 milyon 500 bin. Bir milyon 400 bininin göçmen kartı var. Bir yılda 700 bin kişi kayıt yaptırdı. İslamabad yönetimi bu kişilere vatandaşlık verme kararı aldı. Şu ana kadar 350 bin kişi Pakistan vatandaşı oldu." ifadelerini kullandı.

Pakistan'daki yaklaşık 400 bin Afgan'ın evraklarının bulunmadığına işaret eden Alimibelhi, bu insanların çoğunun kamplarda kaldığını, çocuklara ise devlet okullarında öğrenim görme imkanı sağlandığını belirtti.

Alimibelhi, "Pakistan'ın başına İmran Han'ın gelmesiyle göçmenlere yaklaşım iyileşti. Afgan göçmenler için halı dokumacılığı gibi birtakım iş alanları oluşturuldu." şeklinde konuştu.

Yasa dışı göçün tehlikelerine de değinen Alimibelhi, "Yasa dışı göç esnasında insanlar büyük zorluk ve tehlikelerle karşı karşıya kalıyor. Birçok Afgan, göç sırasında yolda soğuktan donarak ya da başka nedenlerden dolayı hayatını kaybetti." dedi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English