Son Dakika Haberler

Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay'ın editörlüğünde hazırlanan "Tanzimat'tan Günümüze Türk Düşünürleri" eserinde 99 yazar dönemin siyasi, idari, sosyal, bilim felsefesi, ahlaki, edebi, dini ve tasavvufi düşünür ve düşüncelerini ele aldı

Anadolu Ajansı haberine göre;
İSTANBUL (AA) - İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Felsefe Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay'ın editörlüğünde hazırlanan 8 ciltlik “Tanzimat'tan Günümüze Türk Düşünürleri” eserinde dönemin düşünürleri ve siyasi, idari, sosyal, bilim felsefesi, ahlaki, edebi, dini ve tasavvufi düşünceleri ele alındı.

Konuya ilişkin AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, alanında uzman 99 edebiyatçı, akademisyen, araştırmacı ve yazarın Tanzimat'tan günümüze uzanan Türk düşüncesinin siyasi, idari, sosyal, bilimsel, felsefi, dini ve edebi alandaki öncü temsilcilerini derinlemesine anlattığı makalelerden oluşan eser Nobel Akademik Yayınları tarafından yayımlandı.

Çalışmanın editörlüğünü üstlenen Prof. Dr. Süleyman Hayri Bolay, alanında önemli bir boşluğu doldurduğunu ifade ettiği eseri hazırlamaktaki öncelikli hedefini, “Yeni nesillerin dedelerinin ve babalarının yakın geçmişte ortaya koydukları yaratıcı düşünceleriyle buluşmalarını sağlamak, her şeyi kendi gözleriyle görüp kendi akıllarıyla düşünmelerini temin etmek ve kendi ürettikleri fikirlerini kendilerinin tedavüle sürmelerine yardımcı olmak” olarak dile getiriyor.

"Bu çerçevede hazırlanan eserin uluslararası entelektüel ve akademik dünyayı yoğun bir biçimde esir alan ve düşünce tarihini Batı'nın sınırlarıyla sınırlandıran 'Avrupamerkezci' yaklaşıma karşı 'biz de imal-i fikir'de bulunuyoruz” ifadelerini kullanan Bolay, eserin ikinci hedefini ise "Bugün dünyada “çevre'den çıkıp hızla merkez'e doğru ilerleyen Türkiye'ye, düşünsel olarak da bu yolun açılmasında yardımcı olmak” sözleriyle açıklıyor.

- Günümüzün 99 önemli yazarı kaleme aldı

Cevdet Paşa'dan Namık Kemal'e birçok düşünürün ele alındığı eserde makaleleriyle yer alan araştırmacı, edebiyatçı, akademisyen ve yazarların isimleri ise şöyle:

Abdullah Uçman, Abdülkadir İlgen, Abu Muslim Akdemir, Açıkgenç Alpaslan, Ahmet Güner Sayar, Ali Coşkun, Ali Utku, Ayhan Bıçak, Ayşe Durakbaşı, Bayram Ali Çetinkaya, Bedri Gencer, Beşir Ayvazoğlu, Buğra Ekinci, C. Muammer Muşta, Can Karaböcek, Cem Tezer, Cevriye Demir Güneş, Ceyhun Cengiz Akın, Cumhur Arslan, Cüneyt Köksal, David Grunberg, Derya Mengilli, Emine Gözde Özgürel, Emrullah Kılıç, Eyüp Sanay, Fatma Odabaşı, Fazlı Arslan, Fethi Gedikli, Gül Eren, Hacı Bayram Kaçmazoğlu, Halil İbrahim Düzenli, Hikmet Celkan, Hilal Görgün, Hüsameddin Erdem, Hüseyin Gazi Topdemir, İlkay Erdem, İsmail Köz, Kamil Yeşil, Kemal Bakır, Kenul Bünyadzade, Kevser Çelik, Kurtuluş Kayalı, Mehmet Akgün, Mehmet Ali Dombaycı, Mehmet Görmez, Mehmet Karaca, Mesud İnan, Murtaza Korlaelçi, Mustafa Erkal, Mustafa Günay, Mustafa Kara, Mustafa Kök, Mustafa Öztürk, N. Güngör Ergan, Naci Bostancı, Nasrullah Hacı Müftüoğlu, Necmeddin Tozlu, Necmi Uyanık, Nevzat Kösoğlu, Nuray Karaca, Nuray Kuray, Nurten Gökalp, Orhan Okay, Osman Aydınlı, Ömer Hakan Özalp, Ömer Osman Sarı, Ömer Özden, Öner Necati, Rabia Karakoyun Gündoğdu, Rabia Karakoyun, Recep Batu, Recep Ertürk, Recep Kılıç, Recep Şentürk, Sadık Erol Er, Samed Bağçeli, Semra Uçar, Senail Özkan, Sönmez Kutlu, Suad Mertoğlu, Süleyman Dönmez, Süleyman Hayri Bolay, Şaban Ali Düzgün, Şengül Çelik, Şükrü Hanioğlu, Tahsin Görgün, Tarık Tuna Gözütok, Uğur Odabaşı, Uluğ Nutku, Ümit Akça, Varis Çakan, Yakup Yıldız, Yavuz Akpınar, Yavuz Unat, Yılmaz Özakpınar, Yılmaz Soyyer, Yusuf Kaplan, Yümni Sezen ve Zeki Arslantürk.


- Süleyman Hayri Bolay

1961 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden mezun oldu. Yabancı dili geliştirmek ve araştırmalarda bulunmak maksadıyla Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, iki ders yılı, Irak Bağdat Üniversitesi Dil Fakültesine gönderildi. 1971 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesine felsefe tarihi asistanı olarak atandı. 1980 yılında Fransa'da Sorbonne Üniversitesi'nde araştırmalar yaptı. 1987 yılında Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümüne profesör olarak atandı.1997 yılında Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne tayin edildi. Ayrıca Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde, Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Felsefe Grubu Eğitimi Anabilim Dalında ve Polis Akademisinde lisans ve lisansüstü dersleri verdi.

Prof. Bolay, Ankara ve Selçuk üniversiteleri ilahiyat fakültelerinde dekan yardımcılığı, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde Anabilim Dalı Başkanlığı, Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Başkan Yardımcılığı ve Bölüm Başkanlığı gibi idari görevlerde de bulundu. İslam Felsefesi, Batı Felsefesi, Osmanlı Düşünce Hayatı üzerine birçok eseri yayımlandı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BENZER HABERLER

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English