Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yatırım hamlesine devam ediyor. Geçen hafta Resmi Gazete’de yayımlanan kararlarla yaklaşık 26 milyar liralık yatırıma destek veren bakanlık, yeni Cumhurbaşkanı kararlarıyla da yaklaşık 32 milyarlık yatırımın önünü açacak. Bu yatırımlarla bin 574 kişiye yeni istihdam sağlanacak. Yatırımlar, cari açığın azaltılmasına 843 milyon dolarlık katkı verecek.
Proje bazlı devlet yardımlarına ilişkin yeni Cumhurbaşkanı kararları Resmi Gazete’de yayımlandı.
KONYA’DA ALİMÜNYUM ÜRETİMİ
Al Metal Alüminyum Sanayi ve Ticaret AŞ'nin, Konya'da hayata geçirilen ve başlangıç tarihi 1 Ekim 2022 olan direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemiyle alüminyum yassı mamul üretim tesisinin yatırım süresi 5 yıl olarak belirlendi. Projede öngörülen sabit yatırım tutarı 2 milyar 397 milyon 503 bin 600 lira, ilave istihdam sayısı 492 oldu. Yatırımın sonunda yılda 80 bin ton direkt soğutmalı slab döküm ve sıcak haddeleme yöntemiyle alüminyum yassı mamul üretilmesi bekleniyor.
HATAY’DA POLİPROPİLEN YATIRIMI
Hatay'da, By Polimer Sanayi ve Ticaret AŞ'nin başlangıç tarihi 1 Ağustos 2022 olan polipropilen üretim tesisi yatırımının süresi 3 yıl olarak belirlendi. Projede öngörülen sabit yatırım tutarı 27 milyar 706 milyon lira, ilave istihdam sayısı 464 ve öngörülen nitelikli personel sayısı 50 oldu. Yatırımın sonunda yılda 350 bin ton polipropilen üretilmesi planlanıyor.
BURSA’DA FERROKROM ÜRETİMİ
BG Maden Sanayi ve Ticaret AŞ'nin Bursa'da hayata geçirilen ve başlangıç tarihi 1 Kasım 2021 olan yüksek karbonlu ferrokrom üretim tesisinin yatırımın süresi 3 yıl olarak tahmin edildi. Projede öngörülen sabit yatırım tutarı 910 milyon 687 bin 945 lira, ilave istihdam sayısı 295 ve nitelikli personel sayısı 15 oldu. Yatırımın sonunda yılda 60 bin ton yüksek karbonlu ferrokrom üretilmesi öngörülüyor.
ANTEP’E POLİMER YATIRIMI
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararlarına göre; Poly Gürteks Tekstil Sanayi, Gaziantep’de polimer/cips ve POY üretimi yapacak. 724 milyon liralık yatırımla 333 yeni istihdam oluşturacak. Cari açığın azaltılmasına yılda 215 milyon dolarlık katkı sağlayacak.
Proje bazlı devlet yardımı verilmesi kararlaştırılan söz konusu yatırımlar, KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti gibi teşviklerden yararlanacak.
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
M
Konya'nın gelişmesinin yolu hammaddesi kendisine ait olan tüm ürünleri, son kullanıcı tüketiciye hitap edecek şekilde sanayileşmeli ve üretmelidir. Bu Alüminyum tesisleri yeter mi asla yetmez. Çünkü son tüketiciye yine hitap etmiyor. Otomobil, füze, uçak...gibi araç parçalarının üretiminde kullanılan alüminyum, bu parçaları da kendisi üretmelidir. Yine Örneğin Şkerde aynıdır. Pancarı yetiştiren Konya, gıda hammaddesi şeker olarak satmamalıdır. Toz Şekeri, şekerlemelere, lokuma, çikolataya, tatlılara, çevirip satmalıdır. Yine Buğdayı hammadde olarak satmamalı, makarna, bisküvi, bulgur, etimek, ekmek kadayıfı...vs'ye çevirerek satmalı, Tuz gölündeki Tuzu, tuz olarak değil, deterjana, tuz ruhuna, çevirerek satmalı. Mısır satmamalı, Mısırı yumurtaya, tavuğa çevirip, kesim hanede kesimlerini yapıp paketleyip son tüketiciye hitap edecek şekilde toptan satmalı. Hayvan yemi, sap, saman satmamalı, yemleri ete, sucuğa, pastırmaya, kıymaya, kavurmaya, dönere, süte, tereyağına, yoğurda, peynire çevirip satmalı.
-
Cevapla
-
Begen (5)
-
Begenme (1)
-
I
Maşaallah maşaallah. Daha ağır sanayi başlayacak, fabrikaya bir kapıdan hammadde girecek diğer kapıdan ürün olarak çıkacak inşaallah.