Anadolu’da yoğun olarak tüketilen pekmez, vatandaşların meşakkatli uğraşları sonucunda hazırlanıyor. Bağlardan toplanan salkım salkım üzümler, ilk olarak doğal maya olarak kullanılan özel pekmez toprağıyla buluşuyor.
Hadim Yağcı Mahalle Muhtarı Abdulkadir Uyanık, “Bir pekmezin ortaya çıkması için 2 gün zaman dilimine ihtiyacımız var. Toprak çalındıktan sonra yaklaşık 4 saat dinlendiriyoruz. Kaynatma en son olayımız.” Dedi.
Meşe odunu ateşinde 2-3 saat su kapağından yapılma delikli kepçeler ile karıştırılan üzüm şırası kaynadıktan sonra dinlendirilmeye bırakılıyor. Bekleme süresinin ardından ihtiyaç fazlası pekmezler kaplara konularak satılmak üzere tezgâhlardaki yerini alıyor.
Piyasada sahte Aladağ pekmezi satıldığına dikkat çeken Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu ise şöyle konuştu:
“Hadim genelinde şuanda pekmez yapımı başladı. 14 – 15 civarı mahallelerimizde ise ağırlıklı olarak pekmez yapımı sürüyor. Aladağ pekmezi ismiyle vatandaşlarımız kandırılıyor. Sahte veya merdiven altı dediğimiz şeker karıştırılarak pekmez yapıp Aladağ pekmezi deyip satıyorlar.
Bunlara dikkat edelim, her Aladağ pekmezi denene inanmamalıyız. Bizim üretim kapasitemiz, üzümümüz, bağımız ve satılan miktarımız belli. Ama piyasada bizden 100 misli Aladağ pekmezi olmayan ürün Aladağ pekmezi denilerek satılıyor.”
Haber: Adem YILDIZ - Kemal SAYIN
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.