Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Uzayda 9 aydır mahsur kalan ABD'li astronotlar dünyaya dönüyor

NASA, Butch Wilmore ve Suni Williams’ın yarın akşam SpaceX aracıyla Dünya'ya dönüş yapacağını duyurdu.

Uzayda 9 aydır mahsur kalan ABD’li astronotlar dünyaya dönüyor

ABD’li astronotlar Barry “Butch” Wilmore ve Suni Williams, 9 aydan uzun süredir Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) mahsur kaldıktan sonra nihayet Dünya’ya dönüyor. NASA, iki astronotun yarın akşam bir SpaceX Crew Dragon aracıyla geri getirileceğini açıkladı.

Wilmore ve Williams, Haziran ayında Boeing’in Starliner uzay aracını test etmek için ISS’e gitmişti. Ancak aracın tahrik sisteminde yaşanan sorunlar nedeniyle dönüş yolculuğu güvenli bulunmadı ve astronotların ISS’te kalmaları gerekti.

Dönüş yolculuğu yarın akşam gerçekleşecek
NASA, astronotların planlanan iniş zamanını güncelleyerek yarın akşam TSİ 23:57’de (21:57 GMT) Florida açıklarında denize iniş yapacaklarını duyurdu. Daha önce çarşamba günü için planlanan iniş, hava koşullarının daha uygun olması nedeniyle öne çekildi.

NASA açıklamasında, dönüş tarihinin ISS’teki görev devir teslim sürecinin tamamlanmasını sağlarken, hafta sonuna doğru beklenen olumsuz hava koşullarından etkilenmemek için planlandığını belirtti.

Uzun süren görev sonunda bitiyor
Wilmore ve Williams’ın yanı sıra, NASA astronotu Nick Hague ve Rus kozmonot Aleksandr Gorbunov da Crew Dragon kapsülüyle Dünya’ya dönecek. Dönüş yolculuğu, Pazartesi akşamından itibaren NASA tarafından canlı yayınlanacak.

Normalde ISS görevleri yaklaşık 6 ay sürerken, iki astronotun uzayda mahsur kalması bu süreyi aşarak dikkat çekti. Ancak yine de NASA astronotu Frank Rubio’nun 2023’te ISS’de geçirdiği 371 günlük rekor sürenin oldukça altında kaldı. Uzayda en uzun süre kalan kişi ise 437 günle Rus kozmonot Valeri Polyakov olmuştu.

Beklenmedik uzun görev ilgi uyandırdı
Wilmore ve Williams’ın uzayda planlanandan çok daha uzun süre kalması, kamuoyunun dikkatini çekti. Ailelerinden uzun süre ayrı kalan astronotlar için ek kıyafet ve kişisel bakım ürünleri gönderildi.

Astronotların dönüşü, uzay araştırmalarında güvenli seyahat konusunu bir kez daha gündeme getirirken, Boeing’in Starliner aracıyla ilgili yaşanan aksaklıklar da mercek altına alındı.


Kaynak: Haber Merkezi

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”