Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

UNESCO Dünya Mirası listesinde Konya

Dünya Mirası Listesi'nde, Türkiye’nin 19’u kültürel, 2’si karma olmak üzere toplam 21 miras alanı bulunuyor. Konya’dan da iki önemli miras, söz konusu bu listede yerini aldı. İşte Dünya Mirası Listesi'nde yer alan 10 bin yıllık geçmişiyle Çatalhöyük ve ardından Beyşehir Eşrefoğlu Cami…

UNESCO Dünya Mirası listesinde Konya

Dünya Mirası Listesi'nde dünya miras alanı olarak ilan edilen toplam 1199 miras yer alıyor. Bunlardan 933’ü kültürel, 227’si doğal ve 39’u karma (doğal ve kültürel) miraslardır.  Türkiye’nin bu listede ise 19’u kültürel, 2’si karma olmak üzere toplam 21 miras alanı bulunuyor.  Konya’da ise 10 bin yıllık geçmişiyle dünyanın bilinen en eski yerleşim yerlerinden olan Çatalhöyük’ün ardından Beyşehir Eşrefoğlu Camii’nin de UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alındı. UNESCO Dünya Mirası listesinde Türkiye

1. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas) 1985 

2. İstanbul'un Tarihî Alanları (İstanbul) 1985 

3. Göreme Millî Parkı ve Kapadokya (Nevşehir) 1985 (Karma Miras Alanı) 

4. Hattuşa: Hitit Başkenti (Çorum) 1986 

5. Nemrut Dağı (Adıyaman) 1987 

6. Hieropolis-Pamukkale (Denizli) 1988 (Karma Miras Alanı) 

7. Xanthos-Letoon (Antalya-Muğla) 1988 

8. Safranbolu Şehri (Karabük) 1994 

9. Truva Arkeolojik Alanı (Çanakkale) 1998 

10. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi (Edirne) 2011 

11. Çatalhöyük Neolitik Alanı (Konya) 2012 

12. Bursa ve Cumalıkızık: Osmanlı İmparatorluğunun Doğuşu (Bursa) 2014 

13. Bergama Çok Katmanlı Kültürel Peyzaj Alanı (İzmir) 2014 

14. Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı (Diyarbakır) 2015 

15. Efes (İzmir) 2015 

16. Ani Arkeolojik Alanı (Kars) 2016 

17. Aphrodisias (Aydın) 2017 

18. Göbekli Tepe (Şanlıurfa) 2018

19. Arslantepe Höyüğü (Malatya) 2021

20. Gordion (Ankara) 2023

21. Anadolu’nun Ortaçağ Dönemi Ahşap Hipostil Camiileri (Konya-Eşrefoğlu Camii, Kastamonu-Mahmut Bey Camii, Eskişehir-Sivrihisar Camii, Afyon-Afyon Ulu Camii, Ankara-Arslanhane Camii) 2023

 

İşte Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Çatalhöyük ve Beyşehir Eşrefoğlu Cami…
 

ÇATALHÖYÜK
Çatalhöyük, medeniyetler beşiği Anadolu‘nun göbeğinde, dünyayı buluşturan yolların kesiştiği yerde 10 bin yıllık mazisiyle bir antik kent.  Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, Neolitik Dönem’e ait en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor.  1958 yılında keşfedilen Çatalhöyük, ilk ev mimarisi, ilk manzara resmi gibi özgün buluntuları ile insanlık tarihine ışık tutuyor. Keşfedildiği dönemden bu yana yapılan bilimsel kazılar günümüzde de devam ediyor. Çatalhöyük’teki buluntuların tarihi ise MÖ 7400’lere uzanıyor.  Mimarisi oldukça ilgi çekici olan Çatalhöyük’te bir ailenin evdeki yaşam süresi dolduğunda ev toprakla doldurulmuş ve üzerine yeni bir ev inşa edilmiştir. Böylece on sekiz katlı, yirmi bir metre yüksekliğe sahip bir höyük meydana gelmiştir. Binaların yapımında kerpiç, ağaç parçaları, kamış ve kil toprak kullanılmıştır. Evler tek katlı olup evlerin girişleri damdan merdivenle sağlanmıştır. Evler bir oda ve bir depodan oluşmaktadır. Duvarlardaki sıvanın üzeri beyaza boyandıktan sonra insan ve hayvan figürleri resmedilmiştir. Çatalhöyük Neolitik Kenti 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilmiştir.BEYŞEHİR EŞREFOĞLU CAMİ
Tarihin köklü izlerini taşıyan Konya’da 2023 yılında Dünya Mirası Listesi'ne giren diğer önemli bir miras ise Beyşehir Eşrefoğlu Cami… Tarihi bir değer taşıyan Beyşehir Eşrefoğlu Cami, Konya için büyük bir anlam ifade ediyor. Eşrefoğlu Camii, Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğü ve orijinalidir. Beyşehir ilçesinin kuzeyinde, İçerişehir Mahallesi’nde yer alan Eşrefoğlu Cami;  bir türbe, kervansaray ve hamam ile birlikte külliye şeklinde 1296-1299 yılları arasında Eşrefoğulları Beyliği döneminde Eşrefoğlu Seyfettin Süleyman Bey tarafından yaptırılmıştır.  Ön cephesi kesme taştan yapılan 724 yıllık cami, 48 ahşap direğin üzerine oturtulmuş ahşap tavanı, ahşap ve çini süslemeleri, kündekari sanatıyla yapılmış minberi ve bey mahfili ile Selçuklu geleneğindeki "ulu cami" tarzında inşa edilen camilerin en gelişmiş ve büyük örnekleri arasında yer alıyor. (Veli Şengül) 

 

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BAKMADAN GEÇMEYİN

X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”