Kutsal kitaplar ve destanlardaki tufan hikayeleri ile konuşmasına başlayan Prof. Dr. Bahar “Kutsal Kitap (Yaratılış 6-9), dünyanın en yüksek dağlarını bile kapsayan dünya çapındaki bir tufanı (Nuh Tufanı) ve Dünyadaki tüm kara hayvanların (aynı türden en az iki tane) taşıyan devasa bir teknenin (dikdörtgen kutuya benzer bir tekne) yapımını anlatır. Kuran'da (Sure 11 ve 71), tufanla ilgili benzer bir kıssa vardır. Ayrıca eski Babil destanlarında büyük bir tufanı anlatan iki eski hikaye daha vardır. Bunlardan biri, Fırat Nehri üzerindeki bir tufanı anlatan Gılgamış Destanıdır. Diğeri ise Dicle Nehri üzerinde büyük bir taşkın meydana getiren Atrahasis Destanıdır” dedi.
Konya yerleşimindeki tufan hikâyelerini de anlatan Prof. Dr. Hasan Bahar “İkonion (Konya), Torosların eteklerinde Lycaonia'da şehir.Üç yüz yıldan fazla yaşayan bir Annakos'un olduğu söyleniyor. Çevresindekiler bir kahine ne kadar yaşayacağını sordular. Annakos öldüğünde hepsinin yok olacağı söyleniyordu. Frigyalılar bunu duyunca yüksek sesle ağıt yaktılar. Annakos için ağlamak”; "Bu, çok şikayet edenlere uygulandı." Deukalion zamanında meydana gelen tufanda bütün Frigyalılar telef oldu. Toprak yeniden kuruyunca Zeus, Prometheus ve Athena'ya kilden şekiller yapmalarını emretti. tekrar, sonra rüzgârları kendisine çağırarak, bütün kil figürlere hayat nefesi üflemelerini ve onları canlı yapmalarını emretti.Yani kil figürler orada tasarlandı, elinizde şehir Iconion denir.” dedi.
Program sonunda katılım beratları ve plaketleri Eski Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, TYB Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Prof. Dr. Bayram Ürekli takdim etti. (Veli Şengül)
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.