Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TYB Konya Şubesinde “Şehir ve Medeniyet” konuşuldu

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin düzenlediği çevrimiçi konferansta Prof. Dr. Şükrü Karatepe, “Şehir ve Medeniyet” konusunu ele aldı.

TYB Konya Şubesinde “Şehir ve Medeniyet”  konuşuldu
Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Konya Şubesi’nin 2023 yılında tertip ettiği kültürel etkinliklerin 36. sında “Şehir ve Medeniyet” konuşuldu. Prof. Dr. Şükrü Karatepe’nin katılıp Doç. Dr. Ahmet Akman’ın düzenleyici olduğu panel TYB Konya Şubesi sosyal medya kanallarından yapıldı.

Prof. Dr. Karatepe “Kalabalık nüfuslu yerleşimler olan şehirler, bölgede uzun zaman sürecinde yaşayan farklı toplumların ürettiği kolektif değerin birikimi üzerine kurulur. Sınırsız ihtiyaçların karşılandığı şehirde, tarım dışı sektörler gelişir, çok yönlü mal ve hizmetler üretilir. Şehir toplumu, kırsal yerleşimlere göre daha fazla örgütlüdür; resmi ve sivil kurumlar güçlenip kademelenir. Kamu otoritesi şehirde daha fazla hissedilir. Önemli araştırma ve eğitim kurumları şehirde ortaya çıkar; bilim, kültür, sanat, siyaset ve yönetim şehirde gelişir; maddi servet ve zenginlik şehirde çoğalır.” dedi.

Medeniyet kavramının başlangıcından bahseden Prof. Dr. Şükrü Karatepe “Klasik dönemde, İslam dünyasının üç temel dili olan Arapça, Farsça ve Türkçede “medeniyet” kelimesi yoktu. Müslümanlar, Batılılaşma hareketlerinden önce, Latince kökenli civilisation teriminin Türkçe karşılığı olarak tanımlanan medeniyet terimine yabancıydı. Fakat lügatlerinde, medeniyet ile akraba olan Arapça kökenli medine, medeni, temeddün kelimeleri vardı. Medine şehir, medeni şehirli, temeddün ise şehirde yaşamak anlamına geliyordu. Klasik dönemde, bayındırlık ve imar anlamına gelen ümran kelimesi de Türkçede yaygın olarak kullanılıyordu. Cemil Meriç, civilisation teriminin Türkçe karşılığı olarak medeniyet yerine ümran teriminin kullanılmasını teklif etmektedir.”  söyledi.

Şehirleşme konusuna değinen Şükrü Karatepe “Kimlik oluşumunda, şehirlerin bulunduğu coğrafya, üzerine kurulduğu arazinin konumu ve jeolojik özellikler birinci derecede önemlidir. Çevrelerindeki, dağ, tepe, nehir, göl, körfez, sazlık gibi doğal zenginlikler şehirlerin özgün kimlik unsurlarıdır. Ceyhan ve Seyhan Nehirleri olmadan Adana, Boğaz olmadan İstanbul, Erciyes olmadan Kayseri, Körfez olmadan İzmir, Göl olmadan Van düşünülemez. Kıyı kentlerinin kimlikleri karasal alanda kurulan şehirlerden, düzlükte kurulan şehirlerin imajı ve kimliği yamaçlara kurulan şehirlerden farklıdır. ” diye konuştu. (Yunus Köroğlu)
Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”