Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TYB Konya Şubesinde “Konya’da Fotoğraflarla Bir Gün” Sergisi yapıldı

Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi 30. yıl etkinleri devam ediyor. Dünya Fotoğrafçılar Günü münasebetiyle Karatay Belediyesi iş birliği ile yapılan TYB Konya Şube Karatay Kültür Evinde Sille Sanat Sarayı ile birlikte düzenlenen “Konya’da Fotoğraflarla Bir Gün” isimli Konya Fotoğrafları Sergisinde Hakan Bahçeci, Reha Bilir ve Mustafa Çiftçi sunumlarını gerçekleştirdi.

TYB Konya Şubesinde “Konya’da Fotoğraflarla Bir Gün” Sergisi yapıldı

“Paul Valeriy’e göre resim sanatı hakkında konuşmaya başlayan bir kişi konuşmasına bir çok kez özür dileyerek ara vermek zorunda kalacaktır, şair her ne kadar söz konusu özrü bu sözüne şahit olan insanlardan esirgemiş olsa da insanlar her zaman yanılma ve özür dileme pahasına da olsa sanat hakkında konuşmayı göze almak ister” diyerek sözlerine başlayan Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şube Başkanı Ahmet Köseoğlu mütevazi ve anlamlı bir sergi olduğunu belirterek “Tek tanrılı dinlerde ve Müslümanlıkta sanat üzerine gidersin ve sonunda yaratıcıya ulaşırsınız. Sizlerin fotoğraflarını çektiğiniz, resmettiğiniz tüm o güzel eserlerin aslında gerçek yaratıcısı olan Allah’a doğru varırız, çünkü gerçek sanatçı O’dur. ‘Anladım işi, sanat Allah’ı aramakmış…’ diyor Necip Fazıl.” dedi.
Serginin açılışından sonra konuşmasına başlayan Hakan Bahçeci “Değerli Dostlar, merhabalar. Fotoğraf severleri burada görmek çok güzel, hepiniz hoş geldiniz. Konya Yazarlar Birliği Şubesi başkanına da çok teşekkür ediyorum. Fotoğraf, gerçekten güçlü bir sanat ve bunu her zaman vurguluyoruz. Ancak özellikle Konya'da ve Türkiye genelinde yeterince üzerinde durulmayan, yarışmalara kurban edilen bir sanat dalı olduğunu düşünüyorum. Fakat Ahmet Başkanım gibi bu çalışmaları yakından takip eden kişilerin desteğiyle bu sanatı daha da ileriye taşıyoruz. Bugün hem bir sergi açıyoruz hem de fotoğraf üzerine konuşuyoruz, bu da zaten başlı başına özel ve güzel bir durum. Sizlerle burada olmak, benim için büyük bir mutluluk kaynağı.” Dedi
İletişim alanında fotoğrafın önemini vurgulayan Bahçeci “Fotoğrafın güçlü bir dil olduğunu her zaman söylerim. İzin verirseniz, fotoğrafın nasıl bir iletişim aracı olduğuna dair kısa ve felsefi bir deneme yapacağız. Sohbet sırasında soru sormak isterseniz, lütfen müsaade alarak konuşalım. Böylece daha interaktif bir ortam yaratmış oluruz. Fotoğrafın güçlü bir iletişim aracı olduğunu hepimiz biliyoruz. Günümüzde ya fotoğraf çekiyoruz, ya fotoğrafın çekilen nesnesi oluyoruz ya da ona bakan kişileriz. Hatta güvenlik kameraları bile sürekli bir şekilde bizi takip ediyor ve biz fotoğrafın nesnesi olarak bu döngüye dahil oluyoruz. Fotoğrafın bir iletişim aracı olduğunu kabul ettiğimize göre, onu anlamak, onunla konuşmak ve bize ne dediğini çözmek zorundayız" dedi. Fotoğrafçılığın eğlenceli kısımlarına değinerek sunumunu gerçekleştireceğini söyleyen Sille Sanat Sarayı kurucusu Reha Bilir “Şimdi, biraz gezi fotoğrafçılığı üzerine konuşmak istiyorum. Hepimiz fotoğraf çekmeyi seviyoruz, bunun için buradayız. Aynı zamanda gezmeyi de seviyoruz ve gezilerimiz sırasında çektiğimiz fotoğrafların ne anlama geldiğini bilmek, onları nasıl değerlendireceğimizi anlamak önemli. Sadece birer belgesel mi çekiyoruz, anı mı biriktiriyoruz, yoksa sanatsal bir amaç mı güdüyoruz? Bu konulara biraz değinmek istiyorum. Özellikle yarışmaları takip eden arkadaşlar için, Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu (FIAP) ve Photographic Society of America (PSA) gibi organizasyonların gezi fotoğrafı tanımlarını paylaşmak istiyorum. Bir yarışmada gezi fotoğrafı olarak değerlendirilen fotoğrafların, bir ülkenin karakteristik özelliklerini veya kültürünü doğal haliyle yansıtması gerektiğini bilmemiz önemli. Fotoğrafçılık için özel olarak düzenlenmiş etkinliklerden veya kiralanmış konulardan elde edilen görüntülere izin verilmiyor. Yani, sunduğunuz fotoğraf, o yere gezi amacıyla gittiğinizde doğal olarak bulabileceğiniz bir sahne olmalı. Örneğin, Eşrefoğlu Camii'nin önünde çekilen bir semazen fotoğrafı, eğer bir kurgulama değilse, gezi fotoğrafı kategorisine giremez. Ancak Mevlana Kültür Merkezi'nde çekilen bir sema töreni fotoğrafı, o mekanda düzenli olarak yapılan bir etkinlik olduğu için gezi fotoğrafı niteliği taşır. Neden geziyoruz? Yeni arkadaşlar edinmek, sevdiklerimize daha yakın olmak, yalnız kalmak, özgür hissetmek, macera yaşamak, öğrenmek, farklı kültürleri keşfetmek gibi birçok nedenimiz var. Gezi fotoğrafçılığı, bir bölgenin coğrafyasını, insanlarını, kültürünü, geleneklerini ve tarihini belgelemeyi amaçlar. Gezi fotoğrafçılığı, günümüzün tarzını büyük ölçüde National Geographic gibi dergilerde yapılan çalışmalardan almıştır. Anı fotoğrafı, o anı geleceğe taşıma amacı güder, belgesel fotoğraf ise bir olayı olduğu gibi aktarmaya çalışır. Sanat fotoğrafı ise yaratıcılığı ve hayal gücünü ön plana çıkarır.
Fotoğrafçılık, sanatın birçok dalı gibi, bir ilham işidir. İlham, Allah'ın bize verdiği bir mesajdır ve bu mesajı sanata dönüştürerek insanları etkilemeye çalışırız. Bu nedenle, sanat aslında ilahi bir yaratımın yansımasıdır.”şeklinde konuştu. Anadolu Ajansında foto muhabir olarak görev alan Mustafa Çiftçi sunumunu gerçekleştirdikten sonra “Gördüğünüz bu fotoğraflar, çeşitli etkinliklerde ve zorlu koşullarda çekildi. Paris Olimpiyatları oldukça yorucuydu; her etkinlik farklı alanlarda gerçekleşiyordu, bu da sürekli hareket halinde olmamızı gerektiriyordu. Sabahın erken saatlerinde başlayıp gece geç saatlere kadar çalıştık. Ancak işimizin sadece haber fotoğrafçılığı olmadığını, aynı zamanda sanatsal bir yaklaşım sergilemeye çalıştığımızı belirtmek isterim. Fotoğraflarımızda estetik bir değer sunmak, olayları sadece belgelemekle kalmayıp aynı zamanda bir sanat eseri yaratmak da önemli bir hedefimiz.Örneğin, Ukrayna Savaşı’nda çektiğim bir fotoğraf, sadece bir kare değil, aynı zamanda o anın duygusal ve dramatik etkisini yansıtan bir belgesel niteliğinde. Bu tür fotoğrafları çekerken, tehlike her zaman mevcut. Savaş alanında çalışmak, hayatınızı riske atmak anlamına gelir, ama aynı zamanda işimizi tutkuyla yapan insanlar için büyük bir gurur kaynağıdır.
Basın fotoğrafçılığının gücü, haberlerin etkisini artırma yeteneğindedir. Bir olayın dünyaya duyurulmasında fotoğraflar çok önemli bir rol oynar. Bizler, haberin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan unsurları göz önünde bulundururuz. Etki, yakınlık, zamanlama, şöhret, sıra dışılık ve çatışma gibi unsurlar, fotoğrafların değerini belirler. Mesela, Antalya’daki yangınları çektiğimizde, turizmin etkisi nedeniyle bu fotoğraflar dünya basınında geniş yankı buldu. Bu tür olayları çekerken, zamanlama çok önemlidir. O anı yakalamak, olayın etkisini artırır ve izleyiciye güçlü bir mesaj iletilmesini sağlar. Yaptığımız işin sadece bir meslek olmadığını, aynı zamanda bir hobi ve tutku olduğunu söyleyebilirim. Savaş alanlarında ya da büyük etkinliklerde çektiğimiz fotoğraflar, hem sanatsal hem de belgesel nitelikte olmalıdır. Amacımız, dünyaya bir mesaj iletmek, insanların dikkatini çekmek ve olayları doğru bir şekilde yansıtmaktır. Son olarak, fotoğrafçılıkta en önemli şey, insanlara doğru mesajı iletmek ve onları etkilemektir. Bizler, bir olayın ya da durumun etkisini artırmak için çalışıyoruz, ve bu süreçte ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeye özen gösteriyoruz. Fotoğraflarımızın dünyada ses getirmesi, bizim için büyük bir onur ve motivasyon kaynağıdır.” dedi.

 

Program sonunda konuşmacılara TYB Konya Şubesi Yayınları takdim edilirken salondaki tüm katılımcılara da 12. ve 13. Mevlâna Şiir Şöleni kitapları hediye edildi. (Veli Şengül)

 

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 3
  • 3
  • 0
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • P
    p
    21 gün önce

    işin gücünüz yok mu sizin ALLAH aşkına buralara harcayacağınız emek ve masrafla bir fakir ailenin veya bir fakir öğrencinin elinden tutun

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”