Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye'nin ilk "Mimarlık Müzesi" Konya'ya kazandırılacak

Konya'nın sille Mahallesi’nde yer alan ve restorasyonu Selçuklu Belediyesi tarafından yapılan tarihi Sille Subaşı Hamamı "Mimarlık Müzesi"ne dönüştürülüyor.

Türkiye’nin ilk “Mimarlık Müzesi“ Konya’ya kazandırılacak
Selçuklu Belediyesi ve Mimarlar Odası Konya Şubesi işbirliğinde gerçekleşecek ve Türkiye’de resmi anlamda ilk olacak proje için imzalar atıldı.

Konya’nın ve Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden biri olan Sille, Selçuklu Belediyesi’nin yapmış olduğu restorasyon çalışmaları ile değer kazanıyor. Bu çerçevede restorasyonu tamamlanarak yeniden tarihi kimliğine kavuşan Sille Subaşı Hamamı Selçuklu Belediyesi ve Konya Mimarlar Odası arasında yapılan örnek işbirliği ile Türkiye’nin ilk Mimarlık Müzesine dönüştürülüyor.

Çalışmaların tamamlanması ile hem müze hem de butik bir işletmeye dönüşecek bina turizme kazandırılırken mimarlık mesleğini icra edecekler için esin kaynağı olacak.  

“Mimarlık müzesinin Sille’de tarihi bir binada yapılacak olması bizleri mutlu ediyor”
Selçuklu Belediyesi ve Mimarlar Odası’nın üzerinde uzun süredir çalışması devam eden bir protokolü imza altına almak amacıyla bir araya geldiklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Mimarlar Odamızla güzel bir iş birliği yaparak Konya'mıza bir mimarlık müzesini birlikte inşallah kazandırmış olacağız. Tabii mimarlık müzesinin Sille'de eski tarihi bir bina içerisinde yapılacak, gerçekleştirilecek olması bizim için önemli bir lokasyonda tesis edilecek olması da bize ayrıca mutlu ediyor. Sille bizim için önemli. Tarihi anlamda 5000 yıllık bir geçmişe dayanan önemli bir tarihi değere sahip. Burada çok sayıda tarihi eserimizin restorasyonunu daha önce tamamlamıştık. En son restorasyonunu yaptığımız eserimizde Subaşı Hamamı. Subaşı Hamamı’nın restorasyonu tamamlandıktan sonra kullanımıyla ilgili nasıl bir yol izleyebiliriz diye biz de açıkçası araştırma içerisindeydik. Bu esnada değerli Armağan hocamızın Subaşı Hamamı'nın bir mimarlık müzesi olarak kullanılmasıyla ilgili getirdiği teklif bizi de çok mutlu etti ve hemen çalışmalarımıza başladık. Burada Subaşı Hamamımızın bina olarak restorasyonu tamamlamıştık. Şu anda çevre düzenleme faaliyetleri artık son noktaya geldi. Çevre düzenleme faaliyetlerini de tamamladıktan sonra hem binamız hem çevresi buradaki kullanıma hazır hale gelmiş olacak. İçerisindeki Mimarlık Müzesi tefrişinde Mimarlar Odamız tamamlayarak burada hem müze olarak hem de butik bir işletme olarak buranın kullanımını sağlamış olacaklar. Ben Konya'mıza, Selçuklu'muza, Sillemize çok faydalı bir hizmet olacağını düşünüyorum. Özellikle mimarlar için mimarlık mesleğini icra eden hemşehrilerimiz için ve öğrencilerimiz için çok değerli, kıymetli bir eser olacağını düşünüyorum. Bu manada başta Mimarlar Odası Başkanlığı döneminde bu işin oluşmasında büyük emekleri olan değerli Armağan hocamıza ve bugün Mimarlar Odası Başkanlığı'nı yürüten değerli Ahmet Bey'e ve bütün heyete burada bu çalışmalara verdikleri katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah kısa süre içerisinde de buradaki hazırlıklar tamamlanır ve hızlıca buradaki müzemizin açılışını hep birlikte gerçekleştiririz diyorum. Tekrar teşekkür ediyorum.” İfadelerini kullandı.

“Başkanımıza binanın tahsisinden dolayı teşekkür ediyorum”
Sille Subaşı Hamamı'nın mimarlık müzesi ve kafe olarak tahsis protokolü için bir araya gelmekten dolayaı duydukları  memnuniyeti ifade eden Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Ahmet Övet, “Selçuklu Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Pekyatırımcı Bey'e, Başkan Yardımcısı arkadaşlarıma ve meclis üyesi arkadaşlarımıza tahsis konusundaki emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Konya'nın tarihi kültürel miras haritasında önemli bir yeri olan Sille'de böyle bir eserin mimarlık müzesi ve kafe olarak bizlere kazandırılması için emeği geçen 16-17 ve 18. dönem başkanımız ve yol arkadaşımız Armağan Güleç  Korumaz hocamıza da teşekkür ediyorum. Yoğun çalışmaları içerisinde mimarlık müzesi ve kafenin açılmasında bize zaman ayıracağından eminim. Tekrar başkanım tahsisten dolayı teşekkür ediyorum. Konya'mıza mimarlık camiasına Sille'ye ve Selçuklu'muza hayırlı olsun” şeklinde konuştu.

“Türkiye’nin resmi ilk mimarlık müzesi olacak”
Mimarlık Müzesi çalışmasının Mimarlar Odası Konya Şubesi’nin bir süredir üzerinde çalıştığı ve olmasının istendiği gözde bir proje olduğunu ifade eden Mimarlar Odası Konya Şubesi önceki dönem  başkanı Doç. Dr. Armağan Güleç Korumaz,“ Bu projenin Sille’ye Konya'nın tarihi bir bölgesine yakışacağını düşünerek Sille'de yer alan çok önemli ve güzel bir yapıya bunu iliştirerek Sayın Başkanımıza böyle bir sunum gerçekleştirmiştik. Sağ olsun sayın başkanımız bize hem fikir hem proje aşamasında çok destek oldu. Ben kendilerine çok çok teşekkür ediyorum. Mimarlar Odası Konya Şubesi olarak Konya'ya böyle bir proje kazandırabildiğimiz için ayrıca çok mutlu olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Çünkü bu Türkiye'nin ilk mimarlık müzesi olacak. Daha önce farklı ve küçük girişimler olsa da resmi anlamda Türkiye'nin ilk mimarlık müzesini Konya'ya ve Sille’ye kazandırmış olmaktan çok büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz. O yüzden ben tekrar süreçte desteğini bizden esirgemeyen sayın başkanımıza çok çok teşekkür ediyorum. Konya’mız için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Şimdi artık bundan sonra en kısa sürede açılışı yapabilmek için tüm motivasyonumuzla tüm çalışmalarımızla devam edeceğiz. Tekrar hepimiz için hayırlı uğurlu olsun.” dedi.

Sille Subaşı Hamamı, Çamaşırhane ve Müştemilat Binaları’nın tahsis protokolü Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ve Mimarlar Odası Konya Şube Başkanı Ahmet Övet arasında imzalandı. Protokol imza törenine önceki dönem şube başkanı Doç. Dr. Armağan Güleç Korumaz da katıldı. (Tahir Yılmaz)

Kaynak: Tahir Yılmaz

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 3
  • 0
  • 4
  • 2
  • 0
  • 4
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • M
    MEHMET
    282 gün önce

    Müzeyle parkla bahçeyle uğraşmasakta belediyeler kemer sıkma politikasına uysa daha iyi olmazmı

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English