Sahra Çölü ile benzer özelliklere sahip
Konya’nın en az yağış alan bölgelerinden biri olan Karapınar'da 1950'li yıllarda oluşan toprak erozyonu sonucunda 103 bin hektar alan kuraklaşmış ve Karapınar çöl arazisi hâline geliyor. MTA tarafından hazırlanan bir makalede şöyle bir ifadeye yer verildi: Karapınar kumullarının, Afrika'daki büyük Sahra Çölü'ne benzer özellikleri vardır.
Karapınar Çölü’nün oluşumu
Konya’nın en kurak arazisi, çoğu obruğun oluştuğu ve yoğun sıcaklık değerlerine sahip bölgelerinden biri olan Karapınar ilçesi, yağışın çok az olmasından dolayı toprakta aşınma olayı zamanla artıyor ve toprak erozyonuna sebep oluyor. Topraktan aşınıp dökülen parçalar kumullar hâlini alıp tepeler hâlinde sıralanıyor. Kumulların şekli aynı çöle benzemesi ile Karapınar Çölü adını alıyor.
Türkiye’de safarinin yapıldığı ender yer
Türkiye’nin tek çölü olması turistler tarafından ilgiyi üzerine çekiyor. Karapınar Çölü dünyadaki çöllerden farklı bir özelliği ise yeşil alanı en fazla olan çöl unvanını elinde bulunduruyor. Hem çöl hem yeşilliklerin bir arada uyumlu halde bulunması ziyaretçilerin uğrak noktası oluyor. Türkiye'de safarinin yapıldığı ender yerlerden birisi olan Karapınar Çölü, tüm çeşitliliği ve imkânlarıyla adrenalin meraklısı ziyaretçilerini bekliyor.
Karapınar Çölü Yeşilçam filmlerine eşlik etti
Yeşilçam'ın unutulmaz filmlerinden biri olan Tosun Paşa filminin bazı sahneleri burada çekilmiştir. Aynı zamanda Susuz Yaz filminin de bazı sahneleri burada çekildi.
Karapınar Çölü’ ne nasıl gidilir?
Konya Karapınar Çölü arası 100 km. Yaklaşık 1 saat 15 dk sürüyor. Konya şehir merkezinden Sakyatan mevkiine giden yolu takip ederek çöle ulaşmanız mümkün. (Mustafa İlker Şen)
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.