Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye'de bir ilk! Konya'daki yeni yaşam merkezi hastalara umut kapısı oldu

Konya'da hizmete alınan Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Multiple Skleroz (MS) Yaşam Merkezi, ileri teknoloji cihazlar ve uzman sağlık ekibiyle MS hastalarının hayat kalitesini artırmayı amaçlıyor.

Türkiye’de bir ilk! Konya’daki yeni yaşam merkezi hastalara umut kapısı oldu

Merkez Selçuklu ilçesi Beyhekim Mahallesi'nde martta hizmete açılan merkezde, sinir sistemi rahatsızlığı nedeniyle kas gücü zayıflayanların, çeşitli egzersizlerle yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Nöroloji hekiminin yanı sıra fizyoterapist, psikolog, diyetisyen, pilates, yoga ve nefes terapistinin çalıştığı merkezde, MS hastalığı tanısı konulmuş hastalara, muayene ve tetkiklerin ardından kişiye özel farklı tedaviler kurgulanıyor."Türkiye'de 90 bin civarında MS hastası olduğu tahmin ediliyor"
MS Yaşam Merkezi Sorumlusu Prof. Dr. Haluk Gümüş, rahatsızlığın beyinde sinir hücreleri hasarıyla ortaya çıkan bir hastalık olduğunu söyledi.

Hastalığın daha çok 40'lı yaşlarda kadınlarda görüldüğünü anlatan Gümüş, "Türkiye'de 80-90 bin civarında MS hastası olduğu tahmin ediliyor. Konya'da ise yaklaşık 5-6 bin civarında MS hastası olduğunu söyleyebilirim. MS hastalığı, sinir sistemini tuttuğu için birçok semptom ortaya çıkarabiliyor. Görme, denge bozukluğu, yürüyememe, çift görme, uyuşmalar, idrar ya da büyük tuvaleti tutamama, yorgunluk, unutkanlık, depresyon gibi çok yaygın klinik bulguları ortaya çıkabiliyor." diye konuştu.Hastaların hayat kalitesinin artırılması amaçlanıyor
Gümüş, MS'in gençlerde sık görüldüğüne dikkati çekerek, "Yani 10 hasta bakıyorsak bunun en az 2-3'ü tekerlekli sandalyeye bağımlı haldeydi ama son tedavilerle bu oran yüzde 5'e kadar düştü. Hedefimiz yatan bir hastayı ayağa kaldırıp koşturmak değil. Amacımız yatan bir hastayı oturtabilmek. Oturan bir hastayı ayağa kaldırabilmek. Ayaktaki hastaya da adım attırabilmek, yürütebilmek." ifadelerini kullandı.

Hastalığın rehabilitasyonunun uzun soluklu olduğunu belirten Gümüş, şöyle devam etti:"Kumandayla televizyonun kanalını değiştirebilmek, yemek yerken kimseye ihtiyaç duymamak çok önemli. Merkezin amacı mucize yaratmak değil hastalarımızın hayat kalitesini artırmak. Türkiye'de ilk olduğu için önümüzde örnek yoktu. Yurt dışındaki merkezleri araştırdık. Onları kendi ülkemize adapte etmeye çalıştık. Üniversitemiz ve İl Sağlık Müdürlüğünün destekleriyle açıldı. Mart itibarıyla hasta alımına başladık. Şu anda 40 hastamız var ama sayı artıyor. Kapasite sınırı yok. MS tanısı almış bütün hastalar buraya başvurabilir. Nörolojik muayene ve testlerden sonra fizyoterapi-fizik tedavi bölümüne aktarıyoruz. Muayeneden sonra fizyoterapi programı oluşturuluyor. Örneğin, el, bilek, ayak, kas gücü artırıcı egzersizler yapılıyor."

"MS hastalarının yüzde 80'inde depresyon bulgusu var"
Gümüş, hastalar için farklı tedavi yöntemleri olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:"Geniş bir kadroyla çalışıyoruz. Burada hayat adaptasyonu sağlamak için sanal egzersizler de yapılıyor. Bütün hastalara aynı tedavi uygulanmaz. Burası teknolojik şartları karşılayan cihazlarla donatıldı. Çok yüksek maliyetle ve ciddi desteklerle açılmış bir yer. Robotik cihazımızla ayağa kalkamayan hastanın yürümesini sağlıyoruz. En azından hasta yürüyebileceğini görürse bu işin fayda vereceğini anlayacak ve buradan fayda görecek. Bir diğer amacımız da hastaları evinden çıkarabilmek. Çünkü bu hastalar, bazen hayata küsüyor. MS hastalarının yüzde 80'inde depresyon bulgusu var."


Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 4
  • 2
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • V
    VATANDAŞ
    4 gün önce

    çağımızın hastalığı Allah herkese şifa versin

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”