Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türk savunma sanayisinde yerli motor için geri sayım

TÜMOSAN Motor ve Traktör Sanayi AŞ (TÜMOSAN), yerli motor çalışmalarının geldiği aşamanın yanı sıra taktik tekerlekli zırhlı araç Pusat'ın hibrit versiyonunu ilk kez 15'inci Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nda (IDEF 2021) sergiledi.

Türk savunma sanayisinde yerli motor için geri sayım
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Türk savunma sanayisinde güç grubu ve zırhlı muharebe araçları alanlarına yatırım yapan TÜMOSAN, çalışmalarının meyvelerini almaya başladığı bir döneme girdi.
1976 yılından bugüne 48-115 beygir aralığında motor üretimi yapan TÜMOSAN, Türkiye'nin savunma sanayisi başta olmak üzere kritik sektörler için ithal etmek durumunda kaldığı motor, transmisyon, aktarma ve elektrik-elektronik alt sistemlerine yönelik tedarikçi ülkelerin kısıtlama ve engellemeleri karşısında öz kaynaklarıyla hayata geçirdiği yerli ve milli yeni nesil motor projelerinde sona geldi.

Şirket, Ar-Ge çalışmalarını askeri platformlar, dizel motorlar, marin motorlar, transmisyonlar, aktarma organları, traktörler, zirai ekipmanlar, dizel/elektrikli forkliftler ve elektrik/elektronik sistem tasarımları ağırlıklı olarak sürdürüyor.

Ar-Ge çalışmalarının sonunda ortaya çıkan 4x4 taktik tekerlekli konvansiyonel ve hibrit araç seçenekleri, 530 beygire kadar dizel motorlar, tork konvertörlü ve otomatik senkromeçli transmisyonlar, ALP güç grupları, marin motorlar, uçak durdurucu sistem geri sarma motoru, transfer kutusu, bağımsız süspansiyon sistemi ve menzil artırıcı sistem gibi bir dizi ürün IDEF 2021'de sergilendi.

Kendi alt sistemlerini kullanarak geliştirdiği ve Türkiye’nin yerlilik oranı en yüksek askeri aracı olan Pusat ile Türkiye’de yerli motor ve transmisyonla askeri araç yapılabileceğinin somut bir örneğini ortaya koymayı hedefleyen TÜMOSAN, bu kapsamda zırhlı muharebe aracı Pusat'ın hibrit versiyonunu ilk kez IDEF 2021'de tanıttı.
- Yerli motor 2022'de Türk zırhlılarında
TÜMOSAN, 25 Aralık 2019'da FNSS Savunma Sistemleri AŞ ile imzaladığı Yerli Motor Tedariki Alt Yüklenicisi Sözleşmesi kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerine hizmet edecek 6x6 ve 8x8 Özel Maksatlı Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (ÖMTTZA) motorlarının montaj faaliyetlerine başladı.

İlk defa yerli ve milli bir motorun askeri araçlara entegrasyonunun planlandığı sözleşmeye göre, 100 zırhlı araca TÜMOSAN’ın 450 ve 530 beygir güçlerinde motorları entegre edilecek. Test ve kalifikasyonun bu yılın son çeyreğinde tamamlanacağı projede, 2022 yılının başında araç üstü motor entegrasyonunun başlaması hedefleniyor.
- 4x4 ve paletli araçlara ALP güç verecek
TÜMOSAN'ın öz kaynaklarıyla geliştirdiği yeni nesil motor ürün ailesinin bir diğer üyesi olan 4 silindirli 310 beygir motorun testleri devam ediyor.

Araç üstü entegrasyonu yapılan motorun testleri de yine TÜMOSAN tarafından geliştirilen Pusat 4x4 Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç üzerinde sürdürülüyor. Testlerin tamamlanmasıyla birlikte Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan 4x4 taktik tekerlekli zırhlı araçlar ile zırhlı paletli araçlarda kullanılabilecek bir motor Türk savunma sanayisinin hizmetine sunulacak.

IDEF 2019'da zırhlı muharebe araçlarında kullanılabilecek yeni nesil 4 silindirli motora sahip ALP Güç Paketi Ailesi'nin ilk üyesini sergileyen TÜMOSAN, yine öz kaynaklarıyla geliştirdiği yerli şanzımana sahip ALP Güç Paketi seçeneklerini de IDEF 2021'de vitrine çıkardı.
- Deniz platformlarına da yerli ve milli motor
Marin motor ailesinin ilk üyesi olarak geliştirilen ve Boatshow 2019 Fuarı'nda "Türkiye'nin yüzde 100 yerli marin motoru" olarak görücüye çıkan motorların seri üretimine de başlandı.

Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de yüzer platformlar için ekonomik ve yerli çözümler sunulması hedefiyle geliştirilen TÜMOSAN marin motoru, 75, 85, 95 ve 105 beygir güç seçenekleriyle ve ortalama 12 metre boyundaki teknelerde kullanılabilecek.

Ticari marin motorlara ilave olarak Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Tersaneler Genel Müdürlüğü ve TÜMOSAN, yüzer unsurların ana tahrik sistemlerinde ihtiyaç duyulan tipte dizel motorun yerlileştirme faaliyetlerini gerçekleştirmek üzere Haziran 2020’de Stratejik İşbirliği Anlaşması imzaladı ve bu doğrultuda çalışmalar başlatıldı.

Testlerin tamamlandığı projede gelinen son noktada, TÜMOSAN tarafından 2 marin motor MSB Tersaneler Genel Müdürlüğüne teslim edildi ve itici çekici vasıta üzerindeki testler sorunsuz şekilde tamamlandı. Söz konusu çalışmada elde edilen tecrübeyle geliştirilen 310 beygir TMSN 5.4 ve 450 beygir TMSN 7.4 motorlarının marin versiyonları da IDEF 2021'de ilk kez görücüye çıktı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 9
  • 2
  • 3
  • 2
  • 1
  • 4
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (5)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • T
    tayyar
    3 yıl önce

    yerli dediklerinin gerçeği sonra çıkıyor

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
  • G
    gamze
    3 yıl önce

    Bu motoru Ay ve Mars uçuşlarında da kullansınlar.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (3)
  • K
    Konyalı
    3 yıl önce

    Konya TÜMOSAN Fabrikasını keşke Albayraklar almasaydı. Zira yaklaşık 20 yıl geçmesine rağmen hiçbir ilerleme kaydetmedi. Hiçbir yeni ürün katmadılar. Başka firmalar sıfırdan başlamasına rağmen, TÜMOSAN'dan çok sonra, daha yakında başlamasına rağmen TÜMOSAN'ı 10'a katladılar ve bulundukları illere büyük değer kattılar. Mesela BMC, bir sürü savunma aracı üretti, yeni çok güçlü motorlar geliştirdi. FNSS ine aynı. OTOKAR da aynı şekilde pekçok savuma sanayiinde araç üretti. Peki TÜMOSAN ne yaptı hiçbir şey. Şimdiye çoktan 30-40 çeşit savunma aracı üretmeliydi. Kendisine verilen Altay Tankının motorunu bile yapamadı, BMC'ye verildi. BMC'yi de şimdi katarlılar aldı. TÜMOSAN ne Sivil ne askeri hiçbir ürün geliştiremedi. Keşke başka biri satın alsaydı. Konya'ya yazık oldu. Yetkili makamda olsam bugün sözleşmeyi iptal eder başkasına satılmasını sağlarım. Bu kadar altyapıyı kullanamaması bir başarı sergileyememesi kabul edilemez. Madem yapamıyor, satsın yapan biri gelsin. Konya'ya yazık etmeye hakkı yok. TüÜMOSAN Konya'nın bir değeri idi. Şimdiye 1000 beygirden 10-20-30-40 bin beygir gücüne motorlar üretmeliydi. Gemiler bu güçlü motorları kullanmalıydı. Otobüsler, Kamyonlar, İş makineleri, Biçerdöverler üretmeliydi. Pulluk, mebzer gibi sıradan tarım makineleri ile uğraşacağına ve Konya'da her firmanın zaten yaptığı butür işlerle meşgul olacağına Uçak ve helikopter motorları üretmeliydi.

    • Cevapla
    • Begen (7)
    • Begenme (3)
  • A
    adem
    3 yıl önce

    şaka gibi gerçekten 30-40 çeşit savunma aracı yapacakmış yapan bi firma göster dünyada. otokar bmc demişsin kaç araçları var savunma sanayisi için. tümosanın amacı yerli motor üretmek oda senin dediğin gibi 3-5 yılda olmuyor. otokar şuan kendi ürettiği patentli motoru var mı yok. tümosan bunu yaparsa ilk olacak 500 bg gibi güç gurubunda. ayırca bmc katarın değil bmc ethem sancak satın aldı katarlılarda ortak oldu. katar fonu dünyada bir çok firmaya ortak olmaktadır. simens-wv gibi

    • Begen (5)
    • Begenme (3)
  • Avatar
    He hee..
    3 yıl önce

    Eleştireceksen adam gibi eleştir. ne bu be hangi firma sıfırdan 20 senede o kadar çeşit üretecek. üretmezde zaten o kadar çeşit.

    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”