Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Toplam kredi stoku haziran sonunda 6,6 trilyon liraya ulaştı

Türkiye Bankalar Birliği, haziran ayında kullandırdığı kredilere ait verileri paylaştı.

Toplam kredi stoku haziran sonunda 6,6 trilyon liraya ulaştı
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi verilerine göre, haziranda bankalar 6 trilyon 347 milyar liralık, finansal kiralama şirketleri 101 milyar liralık, finansman şirketleri 53 milyar liralık ve faktoring şirketleri 55 milyar liralık nakdi kredi kullandırdı.

Geçen yıla kıyasla yüzde 60 arttı
TBB Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler haziranda geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 60 artarak 6 trilyon 556 milyar liraya çıktı.

Haziranda bankalar 6 trilyon 347 milyar liralık, finansal kiralama şirketleri 101 milyar liralık, finansman şirketleri 53 milyar liralık ve faktoring şirketleri 55 milyar liralık nakdi kredi kullandırdı. Böylece toplam kredi stoku haziranda yıllık yüzde 60 artışla 6 trilyon 556 milyar liraya ulaştı.

Tasfiye olunacak alacakların 187 milyar lirası bankalara ait
Bu dönemde, tasfiye olunacak alacaklar 198 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Tasfiye olunacak alacakların 187 milyar lirası bankalara, 7,6 milyar lirası finansal kiralama şirketlerine, 2 milyar lirası faktoring şirketlerine ve 1,3 milyar lirası da finansman şirketlerine ait oldu.

Tasfiye olacak alacakların toplam kredilere oranı haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre 1,2 puan azalarak yüzde 2,9 düzeyinde gerçekleşti.

Ticari krediler 5 trilyon lirayı aştı
Ticari krediler haziranda geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 66 artarak 5 trilyon 283 milyar liraya yükseldi. Ticari kredilerin toplam içindeki payı yüzde 81 düzeyine ulaştı.

Krediler içinde imalat sanayii yüzde 31'le en yüksek paya sahip olurken, toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörlerinin payı da yüzde 10'un üzerinde gerçekleşti.

Bu dönemde tasfiye olunacak alacak oranı en yüksek sektörler, yüzde 6,6'yla inşaat, yüzde 5,6'yla enerji ve yüzde 4,6'yla turizm şeklinde sıralandı.

Bireysel krediler 1,3 trilyon liraya dayandı
Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler haziranda yüzde 37 artarak 1 trilyon 274 milyar lira oldu. Bireysel kredilerin yüzde 44'ünü ihtiyaç kredileri, yüzde 28'ini konut kredileri, yüzde 22'sini kredi kartları ve yüzde 6'sını taşıt kredileri oluşturdu.

130 bine yakın kişi ilk defa ihtiyaç kredisi kullandı
Haziranda 201 bin kişi kredi kartını, 129 bin kişi ihtiyaç kredisini ilk kez kullandı. Konut kredisinden yararlanan kişi sayısı 28 bin olurken, bu dönemde 138 bin kişi ise ilk defa kredili mevduat hesabı kullandı.

Bireysel krediler en fazla İstanbul'dan kullanıldı
Bu yılın haziran sonu itibarıyla İstanbul'da 427 milyar liralık, Ankara'da 121 milyar liralık ve İzmir'de 82 milyar liralık bireysel kredi bulunuyor.

Kilis, yüzde 46'yla son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il olurken, kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller İzmir, Ankara ve Tekirdağ şeklinde sıralandı.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 1
  • 1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”