Konya'da Çatalhöyük kazılarında, M.Ö.8000-5500 Neolitik Dönem'e ait, yüksek kalitede işçilikle yapılması ve vücudunun tüm parçalarının noksansız bulunması dolayısıyla 'eşsiz' olarak nitelendirilen bir insan figürü bulundu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle 2016 yılı kazı çalışmalarında bulunan kadın figürini Çatalhöyük'ün üst seviyelerindeki mermerimsi taştan yapılmış. Figürin, genelde olduğu gibi çöp alanında değil, bir platformun altında tek parça volkan camıyla birlikte özenle yerleştirilmiş halde bulundu. Parça kaybetmeden sağlam kalan eser, 17 santimetre yüksekliğinde ve 1 kilogram ağırlığında.
FETÖ ELEBAŞINA TUTUKLANMA TALEBİ (13 Eylül 2016)
Adalet Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminin “emrini verdiği, komuta ettiği” gerekçesiyle ABD’ye Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen’e ilişkin ilk tutuklanma talebini iletti.
SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI (13 Eylül 2015)
Şırnak’ın Cizre ve Silopi ilçesinde yeniden sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
MİLLİ GENÇLİK VAKFI (13 Eylül 2000)
13 Eylül 2000 yılı 28 Şubat sürecinin mağdur vakıfları arasında yer alan Milli Gençlik Vakfı şubeleri, yurt genelinde kapatılmaya başlandı. 2013 yılının haziran ayında torba yasa olarak adlandırılan 6495 sayılı kanun ile 28 Şubat süreci sonrası kapatılan vakıfların tekrar kurulmasının önü açılmıştı. MGV'nin yeniden kurulması için Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi'ne yapılan başvuru, önceki gün karara bağlanarak resmileşti. Böylelikle MGV'nin yeniden kurulması kesinleşmiş oldu.
‘TAÇSIZ KRAL’ VEFAT ETTİ (13 Eylül 1991)
Metin Oktay, Türk futbolcu ve teknik direktör. Golcülüğü ve yaşadığı gol krallıkları sayesinde "Taçsız Kral" lakabıyla da anılmaktadır.
12 EYLÜL DARBESİ SONRASI TEBLİĞ (13 Eylül 1980)
Darbenin 04.00'te ilanından sonra aynı gün sabah saat 05.30'da Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan'a Evren tarafından birer tebliğ gönderildi.
Tüm tebliğlerde, "TSK yönetime el koymuştur. Hükûmetiniz feshedilmiş, parlamento üyeliğiniz düşmüştür. Talimatı getiren subayın ikazlarına uyunuz." ifadesiyle birlikte gidecekleri adresler belirtilmekteydi.
Ecevit ve Demirel için Gelibolu Hamzakoy, Erbakan için ise İzmir Uzunada adres olarak verildi. Eşleriyle gitmelerine izin verildi. Ecevit ve Demirel eşleriyle birlikte aynı uçakla Hamzakoy'a götürüldü. Yaklaşık bir ay boyunca, 11 Ekim 1980'e kadar, burada kaldılar. Erbakan da aynı gün uçakla Uzunada'ya götürüldü.
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Alparslan Türkeş evinde bulunamadı. 12 Eylül günü de ortaya çıkmadı. Bunun üzerine 13 Eylül günü Evren'in emriyle bir tebliğ yayımlandı. Tebliğin üçüncü maddesi şöyleydi:
"MHP Genel Başkanı Alparslan Türkeş, 14 Eylül 1980 günü saat 13.00'e kadar en yakın garnizon komutanlığına müracaat etmediği takdirde kendisinin Ankara Sıkıyönetim Komutanlığı bildirilerine ve Millî Güvenlik Konseyi emirlerine uymadığından dolayı suçlu duruma düşeceği açıklanır."
Türkeş ertesi gün Ankara Sıkıyönetim Komutanlığına teslim oldu. Hemen Uzunada'ya Erbakan'ın yanına gönderildi.
SAKARYA ZAFERİ’NİN 101.YILI (13 Eylül 1921)
Türk ordusunun Yunan ordusunu hezimete uğratarak büyük bir zafer kazandığı, Kurtuluş Savaşı için dönüm noktası olan ve ardından Mustafa Kemal Atatürk’e “Gazi” unvanı verilen Sakarya Meydan Muharebesi 101 yaşında.
Haber: Adem YILDIZ
Kaynak:
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.