Şehir merkezine 70 kilometre uzaklıktaki tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan antik kentte, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Karatay Belediyesinin desteğiyle kazı ekibi çalışmalarına devam ediyor.
Bozdağ'ın eteklerinde Konya Müze Müdürlüğünün idaresinde yapılan kazılarda ortaya çıkan bulgular, yazının bulunmasından önceki (prehistoric) dönemlerden beri bölgenin yerleşim gördüğü ve Roma döneminde de önemli yerleşim yerlerinden biri olduğunu ortaya koydu.
Meclis binası, kule, kale, darphane, antik yollar ve yeraltı dehlizleri barındırıyor.
160 metrekarelik bir taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı
Anadolu'da ilk kez 'Türk' ibaresinin yer aldığı, Grek alfabesi ile yazılmış 'Türkoğlu' yazıtının ardından, bu kez M.S. 4 veya 5'inci yüzyıla tarihlenen 160 metrekarelik bir taban mozaiği gün yüzüne çıkarıldı.
Savatra Antik Kenti nerede bulunmaktadır?
Savatra Antik Kenti, Konya-Aksaray karayolunun 58. km'den sonra 12 km. içeride bulunan Karatay ilçesine bağlı Yağlıbayat Mahallesi içerisinde yer almaktadır.Bozdağ’ın eteklerinde kurulan kent, kendisine komşu olan Perta ve Kana antik kentleri ile birlikte Lykaonia Bölgesi’nin doğu sınırında bulunuyor.Yakınında bulunan yerleşim yeri, antik dönemde "kutsal baba" anlamına gelen “Savatra” olarak anılmaktadır.
Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, Savatra Antik Kenti’nde tiyatro alanının birçok özelliğiyle gün yüzüne çıktığını aktardı.
Başkan Kılca sosyal medya hesabından paylaşım yaptı. Kılca şunları söyledi: "Yağlıbayat Mahallemizde arkeolojik kazı çalışmaları devam eden Savatra Antik Kenti’nde tiyatro alanı bir çok özelliğiyle gün yüzüne çıktı.Bölge ülkemiz için oldukça önemli buluntuları da sunmaya başladı."
(Elif Sağlam)
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz?
Google News’te
KONHABER'e abone olun.
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Yasal Uyarı:
Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
-
MS
Mustafa Sinan Ümit
1 yıl önce
“Yeryüzünü gezin. Eski uygarlıkların kalıntıları yol kenarlarında duruyor.Onlara bakın “. Kur an ı Kerim 15. 76. 16. 36 ve 47. 10. Teşekkürler Başkanım
-
Cevapla
-
Begen (0)
-
Begenme (2)
-
T
Boş işlerle uğraşmaya devam.
-
Cevapla
-
Begen (1)
-
Begenme (2)
-
V
Haberin neresini beğenmediniz gardaşım.
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (2)
-
AS
Adımdan sana ne.
1 yıl önce
Sana ne? Sana mı soracağız. İşine bak.
-
MS
Teşekkürler. Oardan Nevşehir e giden yüzlerce turist otobüsü var. Yarısı ziyaret etse bölge abad olur. Tekrar teşekkürler
-
Cevapla
-
Begen (3)
-
Begenme (1)
-
A
Konya'da 4 tane Antik kent var. Sille Antik kenti, Kilistra Antik Kenti, Savatra Antik kenti ve İsaura Antik kenti. İlerde eminim daha başkaları da eklenir. Şuanda keşfedilen bunlar. Konya'da 40 tane kadar Han ve Kervansaray var. Bunlar Restore edilip işlevsel hale getirip Turizme kazandırılamadı. Konya'da 5 kadar höyük var, dokunulmayan ise daha 100 kadar var. Konya'da 2-3 mağara var, daha keşfedilmeyen onlarca mağara var. Bunlar da Turizme kazandırılamadı. Konya'da yeraltı şehirleri var ama turizme kazandırılmadı. Konya'da yaban hayatı var, ama geliştirilip zenginleştirilerek Turizme kazandırılmadı. Konyada tarihi Selçuklu Camileri var. Konyalılar dahi bunları bilmiyor, normal yakın zamanda yapılmış cami sanıyor. Halbuki bunlar özel bir düzenleme ve özel bir Devasa Tabela ile Selçuklu eserleri olduğu belirtilmeliydi. Bu Camilerin tabelaları için bile proje yarışması yapılmalıydı. Çünkü bu tabelalar ile Camiler internette yayınlanacak, kitaplarda, eserlerde yayınlanacaktı. İşte bu camiler turizme kazandırılmadı.
-
Cevapla
-
Begen (14)
-
Begenme (1)
-
AS
Adımdan sana ne.
1 yıl önce
Emeklisin galiba. İşin g olmayınca diline vurmuş anlaşılan :)) Allah şifa versin.
-
V
Yav he he.
-
Cevapla
-
Begen (2)
-
Begenme (8)